Troligt vargangrepp i Järnboås

i HÄLLEFORS/NORA

JÄRNBOÅS. Vargdebatten får nu ny näring när ett troligt vargangrepp i Järnboås har kostat åtta får och lamm livet.

Under natten till torsdagen blev en fårägare hårt drabbad i Järnboås. På torsdagsmorgonen låg sju av tio får dödade och en lammunge var så svårt tilltygad att den var tvungen att avlivas. Två får överlevde attacken.

Uppgifterna om det troliga vargangreppet i Järnboås är inte säkerställda av Länsstyrelsen, men mönstret för angreppet talar för varg. 24i har fått uppgifterna av närboende och innebär nytt bränsle i vargdebatten. 24i fick väldigt mycket kommentarer när en var, i mars, sågs trava över Norasjön.

I Örebro län finns sex vargrevir och just vargproblematiken var nyligen i fokus då Stadra Nora älgskötselområde beslutade att ställa in årets älgjakt på grund av att just vargen tar mellan 100 och 120 älgar per år och att älgstammen skulle äventyras om jakten genomfördes som vanligt.

– Nu börjar ännu en fortsatt orostid för våra djur, säger en granne till den drabbade fårägaren i Järnboås.

24i har inte kunnat nå Länsstyrelsen för en kommentar under lördagen.

TOMAS KÄLLBERG

20 Comments

  1. @åsa
    Vargen är inte hotad. Källa WWF
    Det är världens näst vanligaste rovdjur.
    Det vi har i Skandinavien är en konstlad enklav av importerade och invandrade ryska djur.

  2. Åsa Leek Du har alldeles rätt att vargfrågan har två läger. Dels de som sitter i en lägenhet, eller bostadsrätt och läser Jack London romaner. Den ädla vargen med guldgula ögon.

    Sen har vi folk (småbönder), som försöker leva ute i bygderna. Ett antal lamm, utgör en bidragande inkomst för dem. ( I Norge får man stadsbidrag, för att hålla marker öppna och hålla igång småjordbruk)

    Det är klart att man inte kan förena de bägge !
    De som lever för romantiska drömmar och de som tvingas leva av inkomster från egen verksamhet

  3. Visst kan vi ha varg, men då i klart avgränsade områden som Yellowstone. Men då ska dessa områden också tas omhand likt Yellowstone. Då kan vi alla förhålla oss. Landsbygdspartiet oberoende förordar en sådan modell om vi ska ha varg.

  4. Vargfrågan delar människorna i två intresseläger. Vi kommer troligtvis inte att kunna enas om vem som har rätt. Ingen av oss tror på eller köper den andres argument. Vi kan fortsätta att skriva våra argument här tills inläggen blir kilometerlånga och vi kommer inte att komma någon vart alls.
    Jag är INTE övertygad av någon annans uppfattning och jag vill att vargen ska finnas i vår natur.

  5. Att vargarna i våra skogar inte har ett naturligt beteende gentemot människan är helt klart. Dessa vargar som ofta är halvtama kan faktiskt vara farliga. Det bekräftas av dödsfallet i Kolmårdens djurpark. Såg förresten en film på nyheterna för något år sedan en ”vild” varg som nafsade polisen i byxbenet. Är det någon som tror att den vargen var vild? Det skulle för övrigt vara intressant att veta vart alla vargvalpar från våra djurparker tar vägen. Att det finns varg i våra sydligare länder i Europa är kanske inte så märkligt. Men det är felaktigt att göra jämförelsen med Sverige. Djurhållningen av tamboskap bedrivs på ett helt annat sätt. Fast om vi anställde herdar som bevakade våra betande husdjur skulle vi inte ha några större bekymmer med vargriven tamboskap. Däremot kan det bli verkligt stora problem när det tar slut på maten i skogen. Men då kanske vargkramarna tycker att det är bra och på sin plats att dom svälter till döds. Det är ju naturens gång. Fast alla vet att ett djur som är hungrigt äter vad den hittar. Vi kanske skulle ha vargen som i Italien, på soptipparna.

  6. Att vargen blivit hänsynslöst förföljd, har naturligtvis sina orsaker.

    På guldgrävartiden avlade man in varg på hundar, som skulle delta i hundslagsmål, på grund av vargens genetiska blodtörst.

    Numera avlar man in ryska vargar, bland de svenska, för att få fram en mer ”ursprungsliknande varg”. Dvs den, som det finns skottpengar på i Ryssland. Det är den vargen, vi skall ha ett par mil från Nora.

    Det här med Lamadjur visade sig vara en flopp. Men det finns fortfarande Sicilianska fåraherdar och Portugisiska Estrela mauntin dog plus naturligtvis ”lupara”, dvs jakt.

    Frågan är bara om det hela inte måste ältas till dess det händer något äckligt allvarligt. Då vill jag att vargkramarna, skall stå vid offren och tala för vargens förträfflighet.

  7. Det är inte svårt att vara för varg när man inte har djur eller bor i lägenhet, men finns man i verkligheten så är det annat. Helt OK om man vill sitta i lägenheten i stan men vill man då se vargen åk till Kolmården där är den nästan i vilt tillstånd.
    Lamadjur som förordas är väl alpackan och den tog ju vargen i Kristinehamn – inte en utan flera i en hage. Hur skulle den kunna skydda ex vis får när den inte klara sig själv när den är i flock? Nej sluta dalta innan det händer något riktigt illa. Vem kan resa sig upp och säga att vargen INTE tar ett litet lekande barn? Ingen i den här konversationen i var(g)je fall…

  8. Vad intressanta svar du har Åsa Leek.
    Hälften av skogen i Sverige ägs av enskilda skogsägare medan 40 procent ägs av privatägda eller statsägda aktiebolag.Hur skulle det se ut i trafiken om jakt inte fanns tror du? 1/3 av älgstammen skjuts varje år för att reglera stammen och ändå ha en reproduktion så stammen hålls konstant.Visst ska vi ha rovdjur i skogen men även den stammen måste regleras på något vis och då ligger jakt nära till hands.
    Som det är nu så är ju en djurart helt fredad och kan sprida sig fritt både av egen maskin men dessutom med hjälp av oss människor,samt att den inte får någon naturlig skygghet eftersom den är fredad.Nej inför en reglerad jakt på varg fortast möjligt innan det går helt överstyr.
    Lamadjur och får bör inte vara i samma hage då de sprider parasiter som inte är gynnsamma mellan sig.
    Sen är det ju riktigt att det går att stängsla bättre men dagens stängsling är till för att hålla tamdjuren inne,inte att hålla rovdjuren ute.Skulle vi stängsla för att hålla rovdjuren ute så skulle det behövas stängsel liknande dom runt Kumla-bunkern.

  9. Vargen har blivit hänsynslöst förföljd av människan genom historien i en utsträckning som går utöver varje rationell förklaring. Det borde handla om balans och proportioner. Bevarandeåtgärder börjar att bli mer abstrakta. Det finns runt 200 000 vargar kvar i världen utspridda i 58 länder. Det finns många forskningar som uttrycker vargens nytta. Tex från nationalparken Yellowstone i USA där man har påvisat kaskadeffekter av vargens återkomst. Träden kring flodstränderna kom tillbaka som en effekt av att vargen ändrade klövviltets betningsbeteende, vilket i sin tur ledde till att fåglar, bävrar och en mängd andrater återvände. Argumenten för vargen måste respekteras . Det är lättare att uttrycka motstånd i väldigt konkreta termer, än för bevarandeåtgärder som tenderar att bli mer abstrakta. Själv tycker jag att det är underbart att det finns järv, björn, lo och varg i vår svenska natur. Under kontroll finns möjligheter att bevara både älgstam samt vargstam. Människan kan leva utan viltkött för naturens bevarande och fårägare kan ordna en tillfredställande skyddad miljö för sina djur. jag tycker att debatten ofta är så ensidigt inskränkt i vargfrågan här i Sverige. William Lynn i IUNCN,s etikspecialistgrupp ställer fråga nom det bara är människor och ingening annat som utgör vårt moraliska samhälle?

  10. Intressant att följa Åsa Leek !

    Sunt förnuft börjar visa sig i artiklarna. Exv vad varg äter. Behovet av verkningsfulla stängsel, försvarsberedda fåraherdar.

    Sen har vi det här med att förändra Sveriges naturliv, dvs införande av Lamadjur. Vidare sysslar man med att föra in ryska gener i nuvarande vargstam.
    Ryska vargar har det visat sig, gör angrepp på människor. De generna skall (införs nu ) i Sverige.

    Borderkolli avlas på genetiska egenskaper (vallning) och på liknande sätt skall alltså varg avlas
    Det blir alltså allt tuffare att bo på landet.
    Varför inte också importera Italienska fåraherdar,
    inklusive vapen.

  11. Dags att prata mångfald i skog och mark. Ska vi ha rovdjur måste vi ha kontroll på hur många lodjur, järv, björn och varg vi har totalt, samt lokal beslutanderätt och kontroll eftersom det ser olika ut i landet och därmed får olika konsekvenser för ex ren och fårnäringen. Utan betesdjur växer våra marker igen och arter försvinner. Även småvilt och klövvilt ska finnas i vår skog utan att behöva bli snudd på utrotningshotad som snart är fallet för älgen i våra trakter på grund av rovdjuren. Tack och lov har vi en klok jägarkår i vårt område, som vet hur det ser ut i skogen och anpassar jakten efter det. Vi ska lyssna på dem. De enda som är glada för en stor vargstam är väl skogsbolagen som inte får skador på skogen . Ska vi ha varg i Sverige ska vi ha den väl avgränsad och full ersättning ska utgå vid attacker och för investering av skydd för tamdjur. Det handlar inte om vargvän eller varghatare, det handlar om kunskap , politik och mångfald

  12. En varg i vilt tillstånd äter 2,5-7 kg kött om dagen, om de har tillgång till mat. Ofta kan de klara sig utan kött i upp till 2 veckor.
    Om man skippar älgjakten så kanske naturen med de vilda djuren själva tar hand om balansen?
    För att skydda sina får. Höga fårstängsel och fåraherdar i form av lamadjur fungerar.
    Jag som älskar och vill freda de vilda djuren blir nöjd.

  13. J E Martinssson. Det finns många sorters världsmästare. En del gör allt för att sprida desinformation. En varg äter mellan 5 och 7 kg kött om dagen.(Det går lätt at kontrollera med våra djurparker). Älg är vargens basföda. Att den även tar andra djur är självklart, men i första hand är det älg som gäller. Så om man har en vargflock på låt oss säga 7 till 9 vargar så blir det ca 50 kg kött om dagen. Det betyder att siffran 2 till 3 älgar gäller per vecka, inte per månad. Även vargen är lat av naturen och tar det som är lättast alltså blir det kalvarna i första hand. Men det första jag upptäckte i det vargrevir jag bodde i var att räven försvann. Det blir tämligen tomt på alla andra djur i ett vargrevir. De djur som klarar sig bäst är vildsvinen. Dom är väldigt duktiga på att försvara sig. Så i stället för mångfalt i skogen blir det tomt. Det är enfald.

  14. 5 revir inom Örebro län plus angränsande, gör kanske mellan30-50 vargar.

    Håller med Åsa Leek att det behövs högre vargsäkra stängsel, för att skydda mot angrepp. När älgarna tatt slut går allt annat åt till mat.

    Tror att det är dags att se över hur det är ordnat på dagis, eftersom där finns små barn, som är lätta byten. Detta eftersom fåren snabbt kan komma att ta slut.

    Styrande i Nora borde nog ta upp tanken på vargskydd för våra små. Även pensionärer med småhundar, ligger i riskzonen.

  15. Tyvärr har Thomas fel angående antalet revir i Örebro län. Den nyss avslutade inventeringen för den gångna vintern avslöjade att det då fanns 11 revir i Örebro län.Detta kan jämföras med det mål Länsstyrelsen jobbar mot som är 2-3 föryngringar.Av dessa 11 revir är en del gemensamma med andra län men ändå så är det 5 revir som helt ligger inom Örebro läns gränser. Övriga 6 ligger i varierande grad även i andra län. Dessa uppgifter finns alla på Länsstyrelsens hemsida.

  16. Vi har plats för ett par 100 vargar,inget snack! Men då kan vi inte först räkna på hela Sveriges yta för att sedan i verkligheten inte ha biotop för varg mer än i mellersta Sverige! Älgstammen kommer braka loss totalt och i längden kommer det bli många mer viltolyckor samt svält i Älgstammen om jägarna inte håller efter det vi än gång startat!
    Själv kan jag för mitt liv inte förstå hur en djurart kan värderas så högt som vargen gör.

  17. Nora revirets vargflock måste vara världsmästare i älgjakt! Normalt tar En flock 2-3 älgar/månad, med rätt kraftiga flockförluster! Men dom är rätt bra på gnagare o hare, skogsfågelungar o rådjur! Kan det vara för kraftig köttskattning av jägarna själva som orsakar bristen???

  18. Vargen hålls borta från fåren här i Skåne med hjälp av lamadjur. Lamadjuren skyddar en stor vargflock från att döda och skada fåren. Fåren behöver dessutom bra stängsel om man vill vara säker.

  19. För jävligt tagiskt för en fårägare av tio får. Men skriver man det är man väl varghatare. Tycker nån borde tänka till. Det här är ju galet.

  20. Egentligen vill jag ha vargen kvar i vår natur, men måste alla vargar vara precis i våra kommuner? Hur tänker de som styr det här? I Nora ställde de in älgjakten och älgstammen blir direkt sned när alla kalvar överlever. Eller tänker jag fel? Visst borde det finnas plats för ett par hundra vargar i vårt stora land, men det är kanske inte så enkelt?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.