20-årsjubileum – hur ska det firas?

Nora_wide_ENNORA. 2013 är det 20 år sedan Nora fick Europa Nostra priset för god kulturmiljövård. Det kommer att firas helgen den 18-19 maj och arbetet med att planera firandet är nu i full gång.

– Nora har ju blivit känt för sin varsamma återanvändning av gamla hus och Europa Nostra-priset har haft stor betydelse för oss, säger Anders Håberger, före detta stadsarkitekt i Nora

EN-Nora20_6-100År 1993 erhöll Nora stadskärna, Pershyttans bergsmansby och den sammanbindande veteranjärnvägen Europas förnämsta utmärkelse för bevarandet av Europas gemensamma kulturarv – en Europa Nostramedalj.  Priset avsåg arbetet med att bevara, restaurera och levandegöra de kultur- och industrihistoriskt värdefulla bebyggelsemiljöerna inom området.

Även 2003 fick Nora ett diplom för vårt nybyggda församlingshem och restaureringen av Ralph Erskins centrumanläggning i Gyttorp.

Dessa utmärkelser jubileum uppmärksammas bland annat genom att det arrangeras en byggnadsvårds- och hantverksmässa i Nora och Pershyttan.

Under helgen i maj kommer även visningar av värdefulla byggnader och sevärda projekt, aktiviteter av olika slag som tipspromenad med fokus på utställningarna, rundvandringar på olika teman och en del musikaliska och konstnärliga inslag, och på söndagen blir det  högtidlig jubileumsceremoni tillsammans med Europa Nostra stiftelsen.

– Alla kanske inte har förstått hur stort det här det här priset är, säger Anders Håberger, som hoppas att jubileumet kommar att få stor uppmärksamhet.

Bland arrangörerna finns bland annat:

Pershyttans byalag

Hembygdsföreningen Noraskog

Nora Bergslags Järnväg

Länsstyrelsen Örebro Län

Örebro Länsmuseum

Studiefrämjandet

Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och veteranjärnväg, NJOV

Naturskyddsföreningen

Omställning Nora

Vikers Konst och Metallgjuteri

Gyttorps Byalag

Nora Bergslagsförsamling

Nora Kommun

Svenska Byggnadsvårdsföreningen

Nora Köpmannaföreningen,

Bryggeriets Inredning och Byggnadsvård

Arkitektur och Byggnadsvård AB

1 Comment

  1. En stor fotoutställning i Noras nya konsthall,
    står på önskelistan.

    Den skulle omfatta foton från tiden när Nora fick sitt stora pris. Dokumentation av centrum och unika byggnader och kända personer.

    Nora för 20 år sedan. Kanske jämförande bilder från idag.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.