24i granskar brottsstatistiken för 2016

BERGSLAGEN. Under den kommande veckan kommer 24i att titta lite närmare på brottsligheten i våra fyra kommuner under 2016.

Kanske blir bilden ibland felaktig av vilken typ av kriminalitet vi faktiskt har i Bergslagen? Media rapporterar om mycket, men det finns dels mängder av brott som inte anmäls och det finns brottstyper där mörkertalen är stora. Av medias rapportering kan man ibland tro att de enda brott som begås är narkotikarelaterade, och visst smyger sig droger in i flera brottstyper.

I vår lilla kontroll av brottsligheten utgår vi från den statistik som Brottsförebyggande rådet presenterar varje år. BRÅ:s statistik bygger på anmälda brott och en hel del brott hamnar alltså utanför statistiken.

Ändå, statistiken har samma brister varje år och kan alltså jämföras över tid.

Artiklarna om brott i Bergslagen kommer att publiceras under vecka 16.

4 Comments

 1. Inte politiker

  Fördelen med den här statistiken, är ”anmälda” brott.
  Polisen uppmanar till anmälan.

  Som resultat får vi ett antal ”kändisar” som ofta förekommer i anmälningar, men alltid nekar i sten och frias av kompisar.

  Men en vacker dag står dom med hela näven i syltburken och dessutom kanske videofilmas.
  Sen vet ju polisen var dom finns och behöver inte leta.

 2. Farligt område !

  Så länge 24i, håller sig till statistiken och sifferjonglerande är det lugnt.

  Börjar man däremot gräva bakom siffrorna, så blir det lätt farligt. Trakasserier, skadegörelse, kommer som ett brev på posten, eftersom ekonomiska intressen är hotade.

  Vindrutan, kan exv ha fått ett kors repat under natten. Lacken förstörd av stenkastning. En ruta på huset är plötsligt sprucken. Posten börjar försvinna.

  I Nora drogs sig den ansvarige för tryggheten, lämpligt tillbaka och ersattes av en som saknar kunskap om alla ”affärer” !

 3. OK, du ska alltså beskriva brottsligheten utifrån anmälda brott? Betyder det exempelvis att det påhittade våldtäktsförsök i Nora som var iscensatt av nazister för att skapa hat mot flyktingar kommer att ligga till grund för den ”bild” av brottsligheten som du ska beskriva?

 4. Då får Kverulantpartiets ordförande S Johansson mycket att ondgöra sig över. Han vet ju hur man tacklar dessa frågor

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.