24i välkomnar Wohlgart åter

BLOGG. Det har gått några år sedan Wolgarth Andersson bloggade på 24i, men nu är Wohlgart tillbaka – åtminstone för ett gästspel. Ni som gillar Wolgarth bör alltså snarast kommentera dagens blogg – som handlar om Posten. Klicka här och läs Wohlgarts blogg.

Posten

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen, Posten skulle aldrig ha privatiserats! Jag har absolut inget emot privatiseringar, men Posten och SJ skulle fått vara som det var! Jag var förvisso inte nöjd med Postens service heller, men man har istället för privatisering kunnat ställt mer krav på det statliga företaget. Man har exempelvis kunnat sätta Jan Carlzon som VD, då hade det blivit ordning!

Vad fick vi istället? Är det en enda person som kan påstå att förändringen gynnat oss konsumenter på något sätt? Posten gjordes om då de lönsamma delarna övertogs av hugade spekulanter, typ Bring. Det blev Postnord, som är en sammanslagning med posten i Danmark, som gjorde samma misstag som Sverige. De har alltså två länders olönsamma kunder att försöka göra lönsamma. I min syn är det dömt att misslyckas.

Från Wikipedia:

Posten ( Posten AB (publ.)) var ett aktiebolag bildat 1994, vilket var Sveriges dominerande postoperatör, och det enda företaget som erbjöd posttjänster över hela landet. Föregångare till Posten var Postverket, ett statligt affärsverk med anor som sträcker sig tillbaka till 1636. Sedan Postverket bolagiserades 1994 har antalet postterminaler successivt minskat, och sedan 2008 är antalet terminaler nio.

Är det fortfarande någon som tycker det blivit bättre? Skulle inte tro det! Själv fick jag en kallelse till Vårdcentralen, skulle vara där den 26 April, jag fick brevet den 9 Maj! Brev från myndigheter, landsting, Försäkringsbolag m.m. är lönsamma, så därför övertogs det av Bring! Påstår för den skull inte att Postnord är bättre i nuvarande ordning.

Jag vet en företagare som ibland får ringa och fråga varför faktura inte kommit! Så ska det absolut inte behöva vara, man måste kunna lita på postgången! Att inte dela ut brev som de ska, kan få allvarliga konsekvenser för mottagaren. Nu skall väl leverantören skicka påminnelse, men det är inte alltid det görs, eller också försvinner den också. Här skulle jag verkligen vilja veta hur problemet uppstår! Det har ju funkat förr, varför funkar det inte nu?

När inte det här sköts rätt, får det konsekvenser, typ brev från Kronofogden, med betalningsanmärkning som följd. Får man en sådan finns den där i minst fem år! Hur kul är det? Vem skall man kunna debitera de extrakostnader som blir?

Jag menar Postnord vill höja kostnaden för paket till jul, eftersom de får för mycket att göra då. Det låter i sig vettigt, men varför måste man då höja portot på brev för att det är för lite brev? Det här rimmar dåligt i mina öron.

Nu i valtider tänker jag också på våra röstkort. Kan man verkligen lita på att alla har fått sitt röstkort? Poströstningen, hur ska man kunna lita på den? Postnord låter inte bra i mångas öron, men det är faktiskt gamla hederliga Postverket i modern författning. Nej, låt Postnord ta över de lönsamma delarna också, så det blir kanske ordning på vår postgång. Man behöver ju inte sätta Dan Eliasson som VD, jag tycker han kunde få ta över Skatteverket istället!

En annan sak i sammanhanget är ju att numera går allting att göra från sin dator. Varför kan man inte med bank-id göra sin röst via datorn? Man litar på systemet när man skall göra sina bankaffärer, deklarera m.m. men lägga sin röst på det politiska partiet man vill, det går inte! Nej, man måste tänka på demokratin så ingen fuskar!

Om du gillar att läsa det jag skriver, kan du följa mig på www.lindebloggen.com Där skriver jag om mina synpunkter om saker omkring mig, och om en del annat hemligt skvaller.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.