31 eller 21 i fullmäktige?

i INSÄNDARE/DEBATT

En lagändring gör det nu möjligt för mindre kommuner att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige till 21 ledamöter. Ljusnarsbergs Kommun har idag 31 ledamöter i fullmäktige och skulle kunna minska antalet till 21.

Vid 2010 års val behövdes i Ljusnarsberg 93 röster för en plats i kommunfullmäktige.  Med 21 ledamöter skulle varje plats ha krävt 138 röster. Tröskeln för mindre partier blir alltså högre än förut. Det blir fler följder.  Det är kommunfullmäktige som varje år ska besluta om ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. Vid 21 ledamöter i fullmäktige krävs minst 12 för att få ett giltigt beslut. Kommunstyrelsens ledamöter är jäviga och får inte delta. Följden blir, att antalet medlemmar i kommunfullmäktige, som också är ledamöter i kommunstyrelsen, får vara högst 9. Kommunstyrelsen i Ljusnarsberg har idag 11 ledamöter,

21 ledamöter i fullmäktige leder alltså till, att kommunstyrelsen måste bli mindre än idag. I praktiken kommer detta att fungera som ännu en spärr för mindre partier. De får svårare än tidigare att vinna platser i kommunstyrelsen och därmed sämre möjligheter till insyn i och påverkan på besluten.

Mängden kommunala ärenden minskar inte för att antalet ledmöter blir färre. Inte heller antalet ledamöter som kommunen ska tillsätta i samarbetsorganen Bergslagens Bygg och Miljöförvaltning, Bergslagens Kommunalteknik, Räddningsnämnden och Överförmyndarnämnden. Inte heller där minskar antalet ärenden eller sammanträden. Med färre ledamöter i fullmäktige blir det därför fler uppdrag per förtroendevald än tidigare. Mer ärenden att läsa in och fler sammanträden att delta i. Redan nu avböjer många medborgare kommunala uppdrag med hänvisning till den tid som krävs för uppdraget. Ökad arbetsbörda kommer inte att underlätta rekryteringen av nya förtroendevalda. I stället är det troligare att den begränsade grupp av folkvalda som idag styr kommunen kommer att befästa sin ställning ännu mer.

Färre ledamöter i kommunfullmäktige gör det kanske lättare att få ihop tillräckligt med namn på valsedlarna, men de kommunala besluten kommer att fattas av en mindre krets än förut och små partier får svårare att påverka besluten. Beslut om att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige bör kompletteras med åtgärder som motverkar de nackdelar som uppstår. Bland annat måste öppenheten i de kommunala besluten förbättras. Jämför med hur lätt det är att via internet följa var en varuleverans eller ett postpaket befinner sig på väg hem till dig. Något liknande behövs också för kommunala ärendena och myndighetsbesluten.

Kommunstyrelsen i Ljusnarsberg har beslutat, att kommunfullmäktige nu den 13:e februari ska besluta om hur många ledamöter fullmäktige ska ha efter 2014 års val. Om majoritetens beslut blir att minska antalet ledamöter bör det åtminstone kompletteras med beslut om att tillsätta en beredning för översyn av hur allmänhetens insyn i och påverkan på de kommunala besluten kan förbättras.

Alternativet är förstås, att låta antalet ledamöter i kommunfullmäktige förbli som det är idag, det vill säga 31. Och låta det bli en signal till de politiska partierna att koncentrera sig på att göra det politiska arbetet mer intressant för flera medborgare.

Nya Moderaterna i Ljusnarsberg
Ulf Hilding, oppositionsråd M

3 Comments

  1. Bra att du e4r tydlig, Maria!Vi i de paeitrr som ff6rpassats till oppositionsgraven har visat att vi ke4nner ansvar. Vi har varit f6ppna, pragmatiska och kompromissvilliga ff6r att fe5 till en bred f6verenskommelse om skolorna. Hade vi varit enbart partitaktiker se5 hade vi aldrig gjort upp med majoriteten om detta, ff6r det e4r de som tje4nar mest pe5 att slippa en kritikerstorm.Men det tog inte me5nga minuter i me5ndags innan majoritetspaktens ledning visade att de ger 17 i vad oppositionen tycker. De vill bara ha breda uppgf6relser ne4r det passar dem, ne4r det e4r ke4nsliga fre5gor.I dagens tidning flaggar KS-ordff6randen ff6r att han vill fe5 med dig pe5 ett nedske4rningspaket och i ne4sta andetag avfe4rdar han mitt ff6rslag om en delpensionslf6sning, utan att ens ha f6verve4gt det en sekund.Samarbete byggs pe5 ff6rtroende, och det har inte nuvarande kommunalre5dstrojka brytt sig om.

  2. Lindesberg har alltför många som sitter i fullmäktige som aldrig yttrar sig sig eller
    syns överhuvudtaget i sammhällsdebatten. Då undrar
    man naturligtvis varför de sitter i fullmäktige.
    Svaret bore vara att partierna nominerar personer
    som är lojala mot partiet utan egna åskikter eller
    är totalt utan egna värderingar.Partiet är allt.
    Speciellt synligt är det hos socialdemokraterna.
    Lindesberg håller på med en utredning om ny politisk org för 2015. Utskott istället för nämnder,ändra på bolags-strukturen. Inget om att ändra fullmäktiges antal- än?
    Utskott skulle lyda under kommunstyrelsen som under
    ett antal år varit sämst i hela kommunens org.
    Vad då sämst? Sämst på att driva frågor, sämst på uppföljning, sämst på framtidsfrågor. Anders och co
    behöver vila några mandatperioder
    SE

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.