35 vargar ska finnas i Örebro län

BERGSLAGEN. De nya miniminivåerna för varg har nu beslutats av Naturvårdsverket. För Örebro län har beslutats att 35 vargar ska finnas, en minskning med 15 djur sedan det förra beslutet togs för fem år sedan.

Naturvårdsverket har beslutat att de bör finnas omkring 300 vargar i Sverige. Beslutet har tagits utifrån en bedömning av hur många vargar som behövs för att stammen ska finnas kvar långsiktigt. I mellersta förvaltningsområdet, som Örebro län tillhör, ska det minst finnas 285 vargar.

Underlag för beslutet är de åtta varglänens bedömning och förslag. Vid det förra beslutet, för fem år sedan, beslutades att Örebro län skulle ha fem så kallade föryngringar, där en föryngring betyder ungefär tio vargar. För Örebro län innebär det att det nya beslutet cirka 15 vargar omfördelats till andra län.

– Vi ser det som positivt att den nya beslutade nivån går mer i linje med den nivå som vår Viltförvaltningsdelegation föreslagit. Det handlar ju om en fördelning av förvaltningsområdets miniminivå och den nya nivån för Örebro län tar mer hänsyntill länets storlek och till känsliga områden med till exempel tamdjursbesättningar, säger Mona HansErs, enhetschef Art och Vilt, Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Av de mellansvenska länen är Dalarna störst, 80 vargar, och Värmland klar tvåa med 75 vargar. Örebro och Gävleborg ska ha 35 vargar vardera, Västra Götaland 25, Västmanland 15 och Stockholm och Uppsala 10 vargar vardera.

1 Comment

 1. I de här besluten, finns inget om hur markägare, skall skydda sig mot div rovdjur.

  Vi har tvåbenta psykopater, vanliga vargar och grisar. Här behövs en utförlig beskrivning, hur folk,
  skall skydda sig mot angrepp. till exempel, en utförlig anvisning hur kraftiga stängsel och larm skall
  utföras och div politiska samhällsbyggnadsbeslut/tillstånd.

  Kommer inte handfasta regler, från kommunledningen, riskerar man att hamna i USA syndrom, när folk
  öppnar dörren, med en dubbelbössa i springan, särskilt i Bergslagen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.