73-åring bestulen på 24800 kronor

LINDESBERG. Ännu ett åldringsbrott har drabbat Lindesberg. Den här gången handlar det om en 73-åring som lämnat sitt bankkort till den kommunala hemtjänsten och där 24800 kronor har plockats ut kontant från kortet.

Åldringbrott begås av samhällets lägst stående brottslingar och nu har det hänt igen. En 73-åring i Lindesberg har blivit av med 24800 kronor, vilket är en väldigt stor summa pengar för många äldre.

73-åringen anlitar, sedan några månader, den kommunala hemtjänsten i Lindesberg och personen är inte förmögen att göra sina egna matinköp. Personen uppmanades därför av hemtjänstpersonal att lämna över inköpsproblemen till hemtjänsten och i god tro lämnades bankkortet med tillhörande kod över till personalen.

Mat inhandlades till 73-åringen, men värre var att kontanter också togs ut på bankkortet. Den 23 juni togs 4800 kronor ut kontant och dagen efter, den 24 juni, togs 5000 kronor ut i kontanter.

73-åringen, som drabbats av en stroke men som inte är dement, noterade uttagen och bad att få sitt kort tillbaka, men fick det inte. Istället togs 15000 kronor ut i kontanter den 1 juli.

Att stölderna från 73-åringens bankkort inte gjorts enligt kommunens regelverk är tydligt, men frågan är snarare hur det över huvud taget kunna skett? 73-åringen polisanmälde stölderna i fredags och, enligt uppgift, har även hemtjänsten i Lindesberg gjort en polisanmälan.

– Det här är så lågt, säger en vän till 73-åringen. Nu blir alla inom hemtjänsten misstänkta för det här, men det är ju inte den här personens fel. Sådant här måste ju förstås polisanmälas.

Utredningsmässigt borde stölderna vara ett enkelt fall för polisen och hemtjänsten. Scheman och noteringar i journaler borde kunna utesluta de flesta inom hemtjänsten, men den drabbade 73-åringen är tveksam.

– Jag har inte råd med hemtjänst längre. Det blir för dyrt, sade han till sin vän i samband med polisanmälan.

13 Comments

 1. Hur ska en sjuk människa kunna känna förtroende för hemtjänsten efter en sådan incident? Tänk er att flera gånger om dagen vara totalt beroende av hemtjänstens hjälp… och samtidigt gå i ovisshet och undra vem/vilka i personalen som utnyttjat din beroendeställning. Vad blir nästa tilltag? Att bli bestulen på ca. 3 månaders pension är fruktansvärt! Hälsan blir förstås negativt påverkad p g a. oro och sömnlösa nätter. Dessutom måste den drabbade ombesörja allt krångel som en stöld av ett bankkort innebär. Bankbesök, spärrande av kort, polisanmälan. Hoppas att den/de skyldiga lagförs och att pengarna kan betalas tillbaka skyndsamt. Stölden är en skamfläck för hemtjänsten i Lindesbergs kommun!

 2. Eftersom del inte är långt till valet går man ut och ”lövar”, till höger och vänster. Trygghet för gamla bla.

  Som det ser ut, har de sk ”cheferna” liten eller noll koll över sina anställda.
  Något ansvar tar ”cheferna” definitiv inte.

  Kommunal hemtjänst UPA.

  Socialen borde nog åläggas städning i de egna skåpen, innan det rinner ut ”visioner” och sagor om en ljusnande framtid för alla pensionärer.

 3. Till Moa.
  Jag kan för det första inte förstå varför du drar in invandrare i denna brottslighet mot äldre.
  Jag anser att trygghet och säkerhet ska stå i första rummet när det gäller anställning av personal till äldreomsorgen.
  Då kanske någon kriminell fastnar i nätet och kan stoppas och mycket lidande undvikas för den gamla och dess anhöriga.
  Människor som inte vill de gamlas bästa ska inte finnas i deras närhet.
  Du är tydligen mest emot och irriterad över det jag skriver om brottsregistret.
  Du tycker tydligen inte att det ska tillämpas.
  I så fall får jag göra dig besviken.
  Jag anser att inga kriminella eller personer utan id-handlingar ska ta hand om våra gamla dom förtjänar ett bättre omhändertagande.
  Du kritiserar även dig själv och är då kanske på fel arbetsplats med den inställning du verkar ha.
  Du tycks inte se de gamlas trygghet som en självklarhet de betalar dyrt och ska behandlas med respekt.
  Det är dom som byggt den välfärd som vi alla nyttjat och som nu raseras framför våra fötter.

 4. Ja du Inger jag kastade verkligen skit på HELA den svenska personalkåren inom vården, inklusive mig själv då då, undrar vem som behöver läsa mer ordentligt :/!
  ”När det gäller brottsregistret finns bara lite samarbete mellan Schengenländerna.Kommer man från andra länder utan id-handlingar eller falska är det kört.
  Magdalena Andersson (S)har sagt att de 9000 ensamkommande utan id-handlingar som fått uppehållstillstånd kommer att bli ett tillskott för äldrevården i Sverige.”
  Vet inte ens varför du drog upp detta i detta sammanhang så det får du gärna utveckla? Att ”påvisa problemen med att inte ha obligatoriskt utdrag” hade väl räckt, om nu Linde är överlag värdelösa att begära ut detta, oavsett ursprung.

 5. Till Moa.
  Här är det du själv som antyder att det är invandrare från länder utanför Schengen.Inte jag.
  Jag har bara påvisat problemen med att inte ha obligatoriskt utdrag från brottsregistret vid anställning inom äldreomsorgen.Om det fungerade skulle många personer aldrig få anställning.
  Men man kan ju kalla det i brist på bröd får man äta limpa.
  Jag tror det är du som fått solsting och jag tycker du ska lugna ner dig och läsa det jag verkligen skriver.
  Här tar du i så du spräcker livstycket när du kastar skit på den svenska personalen det tycker jag är väl magstarkt.
  Det här skam brottet kommer säkerligen tystas ner utan att varken de gamla eller allmänheten får veta något.
  Men sanningen brukar till slut krypa fram hur gärna man än vill dölja den.

 6. Inger, hintar du att personen som gjort detta kommer från annat land utanför Schengen eller har du bara fått solsting och svarat i fel inlägg!? Att ens dra upp detta är lite väl magstarkt när man inte har en enda j-vla susning om vad/vem/vilka som ligger bakom detta! Finns så många rara invandrare som jobbar inom vården och som passar f-n så mycket bättre inom detta yrke än vissa medelålders svenska ha..or som uppenbarligen jobbat några år för många och som skulle bytt yrke till något mer passande för länge sedan, typ ja vad f-n som helst som inte har med vård av människor att göra!

 7. Har hela socialförvaltningen i Lindesberg tagit semester?
  Jag har sökt både ordföranden och vice i Socialnämnden utan resultat.
  Lämnar man skutan vind för våg när semestrarna inträder.
  Det måste i rimlighetens namn finnas en jourverksamhet som kan gå ut och informera och lugna gamla, anhöriga och allmänheten det är det minsta skattebetalarna kan begära.
  Det här är allvarliga brott som ökar kraftigt i Sverige.
  Är den eller de personer identifierade och tagna ur tjänst så dom gamla slipper besök av dessa avskum.
  Här har tydligen locket lagts på för att skydda förövaren.
  När det gäller brottsregistret finns bara lite samarbete mellan Schengenländerna.Kommer man från andra länder utan id-handlingar eller falska är det kört.
  Magdalena Andersson (S)har sagt att de 9000 ensamkommande utan id-handlingar som fått uppehållstillstånd kommer att bli ett tillskott för äldrevården i Sverige.
  Hur tycker de två största oppositionspartierna (M) och (SD) att det här sköts? Eller samtycker ni som vanligt
  och viftar på svansen åt (S).

 8. Aset som begick denna stöld borde utplånas till varmare breddgrader!!Det MÅSTE bli slut på trakasserierna mot våra äldre,se bara vad som sker i Göteborg t.e.x.Sverige=anarki!!

 9. Hej läsare !
  Att stjäla från sjuka människor borde väl anses
  väldigt lågt ?
  Att Hemtjänsten inte vill göra något för att
  åtgärda problemet är väl ännu värre.
  Hur svårt kan det vara?
  Vem jobbade när kortet lämnades ut?
  Tjänstgöringslista/schema finns naturligtvis.
  Alla bankomater i staden har kameror uppsatta.
  Kan det vara så svårt att läsa av filmen på den tiden uttagen gjorts?
  Vore jag chef inom hemtjänsten skulle jag åtgärda
  problemet omgående.
  Hur många fler blir av med sin pension medan utredning pågår?
  Vanligt folkvett ! och sparka alla välbetalda chefer som inte får tummen ur arslet eller vill besvära sig med problemet.

  <mvh Svensk skattebetalarel. dvs din hemtjänst lön.

 10. I detta fall så är det ju en omöjlighet att komma undan detta och personen i fråga måste ju vara mer än lovligt dum i huvudet! Inom hemtjänst så vet man exakt vem som gjort vad, finns inte en chans i helvete att detta inte reds ut. Anställs man inom äldreomsorg så får man lämna ett utdrag från brottsregistret, i alla fall är det så inom Nora Kommun, eller har varit, vet ju inte hur det ser ut idag. Måste ju vara ett riktigt ärkenöt som gjort detta, är ju så sanslöst korkat och personen i fråga lär ju vara ganska så rökt med att få ytterligare jobb.

 11. Har kommunens hemtjänstpersonal uppmanat 73 åringen att lämna ut kortet och koden och ej återlämnat korten vi anmodan tycker jag, att kommunen skall ersätta 73 åringen.

 12. Vem hos Lindesbergs kommun har fattat beslut om detta betalsätt?
  Gäller betalsättet alla anställda inom kommunala hemtjänsten eller bara vissa betrodda?
  Har kommunen ett register över de personer som omfattas av betalsättet, både anställda och vårdtagare?
  Har kommunen kontrollerat berörda anställda mot belastningsregistret?

 13. Det här är bara början på bedrägerier mot de svagaste.
  De här personerna har anställts av Lindesbergs kommun.
  Här är det kommunens ansvar att betala tillbaka de stulna pengarna och se till att den skyldiga lagförs.
  De gamla måste kunna känna sig trygga med personalen.De är helt utlämnade i sin utsatta situation.
  Jag skrev en motion under den förra mandatperioden att alla som anställdes inom äldreomsorgen skulle kontrolleras i brottsregistret på samma sätt som gäller vid arbete med barn.Många gamla dementa kan jämföras med barn.
  Men tyvärr blev det avslag på den motionen.
  Är det rimligt att personer vi inte har en aning om vart de kommer ifrån eller vad de har med i sin kappsäck ska få förtroende att ta hand om våra mest utsatta gamla ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.