Ädla drycker med bubblor avsmakas

i HÄLLEFORS B/NORA/Okategoriserade

vin-447NORA. Goda smaker och god stämning. Så kan man sammanfatta Munskänkarnas provsmakning av champagne och mousserande viner igår fredag. Cirka 60 personer provsmakade  vin och lyssnade på Oskar Bennerhed, blivande sommelier och student i Grythyttan som lärde ut mer om dessa ädla drycker.

-Jag berättar om hur tillverkningen ser ut och hur man skördar druvorna, berättar han. Champagne kom egentligen till av ett misstag i jäsningsprocessen, det vill säga bubblorna. Det ansågs som något väldigt dåligt i början, men på 1600-talet började man uppskatta dem och framställa dem medvetet.

vin-212
Oskar Bennerhed

– Endast vin från franska distriktet Champagne får kallas champagne, säger Oskar Bennerhed med ett glas André Clouet, en riktig champagne som avsmakas denna kväll

Den här kvällen avsmakades 2 champagner och 2 mousserande viner. 90 personer som är medlemmar i föreningen Munskänkarna berättar Tord Turesson, som är ordförande. Ändamålet är ”att sprida kunskap och kännedom om vin och andra ädla drycker samt förmedla god dryckessed”.

-Vi har 7-8 sammankomster per år och har avsmakat även öl, whisky och snaps,  men vin är alltid populärast. Det finns så många olika saker att utforska, till exempel olika länder och olika druvor.

Han har en märklig skopa runt halsen. Det är en tastevin, Munskänkarnas medlemssymbol, som är en silverpläterad kopp, ursprungligen en provsmakningskopp. Färgen på bandet talar om hur många år man varit med i föreningen.

vin-334
Tord Turesson har varit ordförande i föreningen från starten 1998. Hans lila tastevin visar att han varit medlem i över tio år.

Dryckerna beställer man från Systembolaget och Tord är väldigt nöjd med samarbetet.

-De ställer verkligen upp och hjälper till och är otroligt bra på att fixa fram det vi önskat.

Efter att man avsmakat vinet är det dags för middag och trevlig samvaro. Det är främst samvaron som är viktig för Lennart Bengtsson. Han och Monika Dahlin har varit med i över tio år och sitter vid bordet tillsammans med bl.a. Kerstin och Lasse Bergman.

De är nybörjare säger de glatt och Lasse säger att det många gånger är svårt att lära sig känna skillnad på t.ex. dyrt och billigt vin.

-Ikväll tyckte jag att ett mousserande för 100 kronor var godast, säger han.

vin-654
Kerstin och Lasse Bengtsson är glada nybörjare. –Vi har lärt oss dricka vin på fint sätt, skojar de.

Lennart Bengtsson håller med och säger att han inte lärt sig ett enda dugg om vin, det är gemenskapen som är viktig. Men när han ombeds smaka och lämna ett omdöme gör han det med bravur.

-Det här är en champagne, Palmér & Co för 239 kronor, säger han. Det har en fräsch, ung smak med drag åt päron.

vin-219

-Dyra viner lever inte alltid upp till sina priser, säger Lennart Bengtsson. Men det här var gott!

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.