Ägaren friad efter dödliga hundattacken

LJUSNARSBERG. Ägaren till den hund som förra sommaren bet ihjäl en 15-årig pojke i Ljusnarsberg har friats i det åtal som rubricerades som vållande till annans död. Detta meddelade Örebro tingsrätt när domen blev klar idag.

Den dödliga hundattacken skedde den 27 juli förra året. Den 15-åriga pojke som var fosterhemsplacerad hos hundägaren attackerades av en amerikansk bulldog och blev så svårt biten i halsen att han dog på platsen.

En förundersökning påbörjades omgående och åklagaren väckte åtal vid Örebro tingsrätt mot hundens ägare för vållande till annans död under påståendet att hundägaren brustit i den tillsyn och aktsamhet som krävts av henne dels såsom familjehemsförälder åt pojken, dels såsom ägare till en amerikansk bulldogg. En hund som enligt åklagaren hade speciella egenskaper och mentalitet.

Men tingsrätten valde alltså att fria hundägaren och man konstaterar i domen att hundägaren inte varit oaktsam när hon lämnade hunden, som hon haft i fyra år, utan uppsikt och kontroll på en uteplats där den familjehemsplacerade pojken befann sig. Tingsrätten har konstaterat att omständigheterna inte varit sådana att hundägaren insett eller borde ha insett risken för att hunden skulle gå till angrepp mot pojken. Inte heller är det, enligt tingsrätten, visat att hundägaren på annat sätt genom oaktsamhet orsakat pojkens död.

1 Comment

  1. Att döda någon med en s.k. kamphund är alltså inte straffbart!
    Beror det på offrets hudfärg?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.