Åkerman hyllar goda krafter

INSÄNDARE/DEBATT. I en insändare hyllar Jonas Åkerman i Nora de frivilliginsatser som görs i samhället i Corona-tider. Ett styrkebesked från Nora som samhälle, menar Åkerman. Läs insändaren här.

Goda krafter i Nora

Det nya Coronaviruset påverkar oss alla och präglar samhället på ett sätt som vi inte kunde ana för bara ett par månader sedan.

Vi vet inte när vi kan frigöra oss från de förändringar och den påverkan som smittrisken innebär för oss som individer och för oss som samhälle.

Dessa förutsättningar får oss att agera olika. En del har inte genomfört så stora förändringar i sina liv medan andra har behövt isolera sig eller gjort andra förändringar som begränsar och tär på vardagen.

Jag vill med den här insändaren rikta ett tack till de organisationer och privatpersoner som mycket tidigt i den här krisen tog initiativ till att erbjuda stöd och hjälp till de som behöver det. Jag vet att det varit betydelsefullt för den som tillhör riskgrupp eller har en stark oro. Jag vill också tro att det bidragit till att vi som samhälle valt att anstränga oss mer och för att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Röda Korset i Nora och Svenska kyrkan var tidigt igång och startade upp inköpshjälp. Livsmedelsbutikerna har på olika sätt bidragit i det arbetet.

Facebookgruppen ”Vi är samhället” samlar nästan 400 frivilliga. Nora kommun med socialchefen och utvecklingsstategen i spetsen har samordnat och arbetat intensivt, det har varit högt i tak och låga trösklar för att utbyta stöd mellan de olika aktörerna.

Noterbart är också att många yngre som valt att ställa upp som volontärer eller på annat sätt bidra i arbetet.

Allt detta är ett styrkebesked från Nora som samhälle, men det gör inget om vi spänner musklerna ytterligare.

Jag vill uppmana dig som läser detta att fundera på om även du kan tänka dig att göra en insats i en frivilligorganisation, eller fråga granntanten om hon vill ha hjälp med att få middagen levererad från hennes favoritrestaurang. 

Det finns bara vinster med solidaritet, och vi blir alla vinnare! 

Jonas Åkerman

16 Comments

 1. Dom som sitter i kommunal/politisk sits håvar in pengar/förmåner på olika vis.
  Är det nått att tjafsa om ? Är väl därför man trängs vid köttgrytorna.

  Sen att dom inte levererar bra jobb i förhållande till löneförmånen, blir något annat

  Vi, ”skattebetalarna”, kan inte försörja en massa kommunalfolk/ politiker, utan
  där borde det saneras.

  Tidur på kommunalhuset, kontroll av lunchkupongerna från innekrogen. Bara
  att börja ”spara”

  Äldreomsorgen och ”tystnaden” i Nora är ett annat kapitel.

 2. Jag vet inte vad det är du anser som fakta i ditt första inlägg? Det är ju politiskt tyckande. Inte fakta.

  Exempel ”När detta har lagt sig ska politiker och ansvariga tjänstemän avgå direkt, ingen ska ens behöva kräva det. Man kan väl säga att dessa personer är personligt ansvariga för det fullständiga samhällshaveriet som faktiskt varit och som dessa personer är ansvariga för genom sin inkompetens eller kanske helt enkelt av ointresse eller okunskap”

  Är det vad du kallar fakta? Jag kallar det åsikter. Jag håller inte med dig utan tycker tvärtom. Så sluta tjata om att bemöta fakta och att det skulle vara ett parti som förföljer dig är ju rent löjligt. Tror du inte folk som inte är politiker kan skriva insändare?

 3. Tar mig för pannan.
  Du har aldrig kunnat argumenterat mot det jag skrivit.
  Varför gör du inte det utan du fortsätter bara att kasta ogrundad och osann skit om mig som person.
  Är du så obildad och okunnig att du inte kan argumentera med mig om själva ämnet?

  Nä du har bestämt dig för att kasta så mycket skit som du bara kan. Allt för att förflytta fokus från själva debatten. För den är du inte intresserad av.

  Men det går inte ser du. Dessutom har jag aldrig hävdat att jag vet och kan allt där är dina hjärnspöken ute o spekulerar än en gång. Men jag är bra på att leta upp fakta och få kontakt med de som verkligen är insatta i ett ämne och dom har hög utbildning eller lång erfarenhet av dem aktuella frågan. Sen är offentliga handlingar mycket användbara. Mitt sätt fungerar precis som när ni politiker tillsätter en utredning. Vi anlitar experter i ämnet när vi inte själva har den kunskapen i det vi söker svar på.

  Funderar mer och mer på att bjuda in dig på en öppen offentlig debatt.
  Jag kan stå för allt. Två sakkunniga får du ha med dig. Allt du hävdar ska kunna länkas och bevisas till de som kommit för att lyssna. Det blir inga osanna tyckanden utan diskussionen ska vara faktabaserad och kunna bevisas.

  Sätt ett datum och välj två ämnen så väljer jag två ämnen. En kunnig moderator ska också få hålla ordning på själva debatten.

  Törs Du?
  Eller ska du anonymt fortsätta kasta spekulationsteorier fritt?

 4. Att påstå sig vara ”helt säker på att ett visst politiskt parti startat en smutskastningskampanj” mot sig när man får mothugg ger bara ytterligare argument för att det denna tangentbordskrigare inte riktigt bottnar i verkligheten och det som framförs inte ska tas på överdrivet stort allvar. I alla fall inte på lika stort allvar som debattören tar sig själv.

  Att hävda att man, till skillnad från alla andra, sitter på sanningen och bara presenterar faktabaserade argument säger det mesta om självbilden och verklighetsuppfattningen.

  Än en gång, fantastiskt exempel på Dunning Kruger.

 5. Till ”tar mig för på pannan”…

  Mina kontakter med Tino sker aldrig via telefon….
  Det där med faktabaserad sanning är inget du verkar tycka är viktigt. Du gissar och spekulerar istället för att ta reda på hur det verkligen går till.

  Gör om och gör rätt!

 6. Nu är jag helt säker på att ett visst politiskt parti startat en smutskastningskampanj mot mig.

  Men ALDRIG att ni bemöter den fakta jag lägger fram. Varför gör ni inte det? Varför bestrider ni inte det jag skriver om ni nu tycker att jag har så fel? Kan ni inte eller är det helt enkelt så att det inte går att bestrida?

  Istället försöker ni på klassiskt sätt att skuldbelägga, håna och sjukförklara till tystnad när fakta som kan redovisas och bevisas läggs fram. Den härskarteknik som lärs ut på Bommersvik lyser igenom…

  Det här visar att ni är livrädda att sanningen ska komma fram så att den kan diskuteras. För ni har ännu aldrig haft några argument mot de fakta som levererats av mig. De har heller aldrig överbevisats eller bevisats vara osanna.

  Ni kan kalla mig vad ni vill
  Ni får tycka att jag är hur sjuk som helst. För det har ingenting att göra med de siffror och fakta jag levererar. Det är enbart era egna hjärnspöken.

  Men jag kan lova en sak.
  Att ännu fler faktaspäckade redovisningar kommer att skrivas. Pennan ska vässas ännu mer för det här är bara början.

  Tärningen är kastad…

 7. I ett annat forum hänvisade Helene till att hon, naturligtvis efter att själv först tänkt igenom alla konsekvenser i frågan, ringt upp ”nationalekonomen” Tino Sanandaji och fått någon tes om förskolor bekräftad.

  Med det självförtroendet och det valet att bollplank är det lätt att hamna lite snett i debatten. Men det är i alla fall ett bra exempel för alla som vill veta mer på Dunning Kruger-effekten

 8. Till Glad ändå.
  Ordbajseri kan du själv stå för.
  Det måste vara jobbigt att få se sanningen skriven i text.
  Är du politiker?

  Det är konstigt att när någon presenterar verkligheten med faktabaserad sanning då kastar du skit. Har du något att komma med så kan du argumentera mot mig istället. Motbevisa mig är du snäll annars är du bara en patetisk skitkastare som försöker att tysta ner det som sker i verkligheten.

  Du verkar ju ha läst en hel del av det jag skrivit. Kan du med belagd fakta hitta något fel i det du läst?

 9. Ser ut som att dom som flaggar med en rödsvarta fanan på 1 Maj inte är helt
  nöjda med uppmärksamhet. (gogla på anarkistflaggor)

  Sen kan man ju läsa på lite i litteraturen om hur dom här brukar uppträda på
  olika marknadder Nu kör dom med ballongbyxor, rörelselarm och rysskörningar.

  Kan kanske, få plats i fullmäktige om dom klär upp sig i svartvit kostym med vit skjorta.

  Noras framtid ?

 10. Helene närmar sig S johansson i ordbajseri och missnöje med allt och alla. Du kan inte må särskilt bra..

 11. Kan någon vänlig själ förklara vad S Johansson menar? Jag fattar som vanligt inget av detta ordbajs.

 12. Under många veckor så har frivilliga och frivilligorganisationerna hjälp till under denna ”kris”. Det har bevisats gång på gång hur illa samhället är rustat. Trots världens hägsta skatter så kan inte samhället bistå sjukvården med nödvändiga saker som skyddsutrustning och man har heller ingen planering för kriser alls har det visat sig. Det är frivilliga och frivilligorganisationerna som gjort det politiker och tjänstemän skulle ha klarat av(situationen påminner starkt om hur uselt och ointressant tsunamin 2004 hanterades av svenska politiker)

  När detta har lagt sig ska politiker och ansvariga tjänstemän avgå direkt, ingen ska ens behöva kräva det. Man kan väl säga att dessa personer är personligt ansvariga för det fullständiga samhällshaveriet som faktiskt varit och som dessa personer är ansvariga för genom sin inkompetens eller kanske helt enkelt av ointresse eller okunskap.

  Det är en självklarhet att vi ska hjälpas åt i kristider. MEN det Svenska samhället har visat sig vara helt handikappat redan efter en veckas ”kris” det är helt oacceptabelt.

  Vi är många som undrar va fan får vi för våra skattepengar, vad är det för politiker vi har? Ja en sak kan man konstatera i alla fall. Svenska politiker har väldigt höga löner, inte fasiken hjälper det oss svenskar det minsta!

 13. Ett tips i all ödmjukhet är att inte hålla andan i väntan på personkampanj eller interna stridigheter om poster.

  Välkommen med i arbetet för att hjälp riskgrupperna istället! Det är helt oberoende av politisk hemvist och ideologi.

 14. Som reklaminlaga från Nora kommunala konsulting PR AB inte så illa.

  Det jag saknar är ett maffigt utskick i påkostat fyrfärgstryck, till alla 70+ hur
  dom som inte bor med idylliska grannar skall klara Corona. Turistbyrån är ju bra på tryckgrejer.

  Vi har trots PR ,boenden som måste bevakas och där grannen närmast håller i stegen när tjyven tar sig in. Att släppa kortet till sådana måste betraktas som
  sista steget på senilitet.

  Men positiv reklam behöver Nora fast gärna trovärdig.

 15. Sossen Åkerman har tydligen redan startat sin kampanj för att få efterträda Oscarsson som kommunalråd. Kommer hon att kliva av frivilligt eller blir det strid?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.