Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar med klyftpotatis

Älgfärsbiffar

MAGASIN. När nu älgjakten har nått sin kulmen är det relativt enkelt att komma över lite älgfärs. Tillsammans med en kantarellsås blir de här älgfärsbiffarna en succé.

 

Ingredienser 4 personer:

Färsbiffarna

500 gram älgfärs

½-1 gul lök

1-2 ägg

En nypa torkad eller färsk timjan

Grovmalen svartpeppar

Salt och vitpeppar

Smör till stekningen

Kantarellsåsen

100-200 gram förvällda kantareller

3 dl vispgrädde

1 dl vatten

½ buljongtärning (kalv) eller motsvarande fond

½ gul lök

Maizena

En bit purjolök

Salt och peppar

Syltade lingon

2 dl lingon

½ dl socker

 

Gör så här:

1. Finhacka löken och blanda med älgfärs, ägg och kryddor. Rör till en jämn smet och forma 8 biffar och stek i smör på medelhög värme till dess biffarna är fint gyllenbruna. Krydda med salt och svartpeppar och stek klart biffarna i ugn i 10 minuter och 170 grader.

2. Finhacka och fräslök och purjolök till såsen i smör och hacka kantarellerna och låt dessa steka med en minut eller två. Tillsätt vatten och buljong och koka ett par minuter. Häll på grädde och smaka av med vitpeppar och salt. Låt koka på låg värme några minuter och red av med Maizena.

3.  Häll lingon och socker i en kastrull och rör på medelvärme till dess sockret smält. Låt detta svalna.

4. Servera med klyftpotatis och lökfrästa rotfrukter.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.