Alliansen: Varför så bråttom?

Moderaten Håkan Kangert menade att man måste hitta fler alternativ innan ett beslut kan fattas. Det tyckte inte majoriteten.

NORA. Vid ett extrainkallat sammanträde på onsdagen beslutade kommunstyrelsen att teckna en avsiktsförklaring med Region Örebro län och Länsgården AB om en satsning på ett nytt vård- och omsorgsboende i Nora. Men kritik saknades inte.

– Varför är det så bråttom, sade oppositionsrådet Helena Vilhelmsson (C). Varför kunde inte det här vänta till nästa ordinarie sammanträde om två veckor?

Det fanns bara en punkt på dagordningen när kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson hade kallat till ett extra sammanträde på Nora stadshotell på onsdagen. Frågan handlade om att teckna en avsiktsförklaring med Region Örebro län om ett nytt vård- och omsorgsboende.

Regionen tog avsiktsförklaringen igår och nu måste vi göra samma sak, sade hon.

Alla politiker i Nora är överens, och har varit i flera år, om att man måste göra något åt situationen och på sikt utrymma Tullbackagården som omsorgsboende.

– Vi är inte emot, sade Håkan Kangert (M). Men argumentet att vi slipper ifrån en egen investering håller inte. Vi kommer att få betala varenda krona på hyran. Behovet måste utredas och vi vill ha fram de olika alternativ som finns.

Johan Sundell (KD) var inne på att det aktuella handlingssättet bryter mot Lagen om offentlig upphandling och Birgitta Borg (L) menade att lokaliseringen av ett boende kanske inte alls behöver vara på den nu aktuella tomten i kvarteret Rosen. Kort sagt yrkade samtliga allianspartier på avslag till avsiktsförklaringen.

Majoritetens argument handlade främst om att Nora kommun skulle slippa en stor investering och att regionen och Länsgården kom som en hjälpande hand i ett utsatt läge.

– Jag tycker det här är jättebra, sade Margareta Eriksson (S). Vi har inte hur mycket pengar som helst och här får vi hjälp av Länsgården.

– Det kan finnas fara vid dröjsmål, sade vänsterpartisten David Stansvik. Det finns siffror på att behovet kommer att öka. Det som talar emot ett snabbt förfarande är att vi kanske föregriper en prioritering av de investeringar som måste göras. Men vi i Vänsterpartiet yrkar bifall.

Förutom avslag yrkade moderaten Håkan Kangert på att, om avsiktsförklaringen skulle godkännas, flera förslag skulle tas fram. I övrigt yrkade såväl Sverigedemokraterna som Miljöpartiet på att avsiktsförklaringen skulle bifallas.

Alliansens avslagsyrkande fick inget gehör och inte heller Håkan Kangerts tilläggsyrkande.

– Bra, då vet vi, sade Kangert. Utan andra förslag eller alternativ vet vi nu att avsiktsförklaringen egentligen är ett principbeslut.

Kommunstyrelsen i Nora röstade för en avsiktsförklaring med Region Örebro län och Länsgården AB.

Posted by on 15 februari, 2017. Filed under HÄLLEFORS B,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

8 kommentarer till Alliansen: Varför så bråttom?

 1. S Johansson

  17 februari, 2017 at 16:24

  Skönt att en sosse, börjar tala klarspråk.

  Den sk ”avsiktsförklaringen” verkar i själva verket
  vara ”skarpt läge”. Om man ger dom ett finger tar dom hela handen. Bara vänta på att byggkojorna kommer upp.

  Oppositionen kan som vanligt inte säga bu eller bä, eftersom det är lönlöst under SV partiets,
  diktaturfasoner, dessutom råder det,TYSTNAD, inget kommer ut.

  Har SV sålt ut personalen också ?

 2. Svenerik Nykvist

  17 februari, 2017 at 09:01

  Detta projekt har diskuterats i flera år. Som vanligt lyfter de borgerliga partierna blicken när läget blir skarpt. Det har funnits gott om tid att komma med förslag från andra aktörer.

 3. Inte politiker

  16 februari, 2017 at 18:13

  Ja du fia lisa. Det är uppenbart att du tillhör gnällspikarna. Du tar inte ens reda på fakta innan du kverulerar. Länsgården AB ägs av region Örebro (landstinget). Vad det gäller Tullbacken ska den på sikt användas på annat sätt. För att ha Tullbacken kvar i sin nuvarande form krävs renovering och ombyggnad till mycket stora kostnader. Ta reda på fakta innan du spyr ut din galla

 4. S Johansson

  16 februari, 2017 at 16:41

  Byggplaner på högsta politikernivå i Nora.

  Länsgården Fastigheter AB, är tydligen långt inne i förplaneringen och vill naturligtvis ha ett snabbt besked när man skall börja gräva.

  Någon upphandling, med anbud verkar inte aktuell, så övriga byggare kan känna sig överkörda.

  Sen ekonomin ! Den ligger nog inlåst hos något utskott eller ”samhällsplanerare”. Allmänheten har inte insyn.

  Till sist vad blir kostnaden för den enskilde pensionären, som skall utnyttja härligheten.
  Byggbolaget är ju inte ideellt utan ”vinsdrivande”.

 5. fia lisa

  16 februari, 2017 at 12:48

  Att tycka olika är inte att gnälla. Men det finns anledning att känna oro när S och V inte är konsekventa. Personligen struntar jag helt i om det är privat eller kommunalägt. Man ska alltid välja det BÄSTA alternativet för sina invånare. Jag är den första att bli glad när man ska bygga mera år dom äldre, det borde ha varit prio ett dom sista 20 åren. Men hur många fler platser ger det Noraborna? Det har ingen någonsin talat om. Och vad kommer att hända med tullbacken? Och om man bygger fler platser, var ska man rekrytera personalen ifrån? Det är ju redan en stor brist på vårdpersonal. Och varför blev det helt plötsligt så viktigt att agera blixtsnabbt? Och vad får byggföretaget betala för tomten som byggnaden ska stå på. En stor tomt i centrala nora är väl nåt man kan få ett par miljoner för, eller skänker man bort den? Och VAD får man betala i hyra om året för fastigheten? För barackerna på ängarna betalar man idag 1,5 miljoner om året i hyra(möjligen mer, men inte mindre). Så hur stora summor blir det för ett färdigt vårdboende?

 6. Inte politiker

  16 februari, 2017 at 12:19

  Nu finns det gnällspikar som tycker att man har för bråttom. Vad jag kan förstå så har det tagit ett par år att komma fram till en avsiktsförklaring. Det borde betyda att frågan stötts och blötts i alla riktningar. Att detta är en nödvändighet med tanke på Noras åldersstruktur är det inget som gnällspikarna bryr sig om. Det är viktigare att utan ha något på fötterna få gnälla så mycket som möjligt. Om det nu är så viktigt med privata initiativ tycker jag att det är märkligt att man inte redan ordnat det här.

 7. fia lisa

  16 februari, 2017 at 10:40

  Jaha ytterligare ett dyrt projekt som sossarna o vänstern inte vill veta kostnaderna på. Snabba beslut är alltid enormt dyra beslut. Sen så tänker jag på hyckleriet som sossarna o V håller på med. Ena dagen är allt privatägt paria, andra dagen ska man skriva avtal som är helt outrett med ett privat bolag. Jag måste säga att omdömet som sossarna o v visar är mer än omdömeslöst och helt respektlöst mot skattebetalarna.
  Men som jag alltid hävdat, kommunister spenderar gärna pengar….andras pengar!
  Kan ni inte göra en endaste sak rätt?

 8. S Johansson

  15 februari, 2017 at 19:11

  Sådana här snabba beslut, brukar man ta inför semestrar och andra ledigheter, för att folk inte skall hinna med.

  Här behövs det nog lite grävande, om vad egentligen SV partiet har syltat in sig i.

  Men eftersom det inte längre råder demokrati, utan ”policy” i Nora, är det väl små möjligheter, att få veta hela bilden, i synnerhet som skattebetalare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.