Ambulansprojekt ska öka tryggheten

Alla inblandade samlades vid brandstationen i Frövi på måndagsmorgonen. Från vänster Sören Fromell, ambulanssjuksköterska, Karin Sundin, regionråd, Anders Löfsäter, ambulanssjuksköterska, ambulanschefen Andreas Norling, Gunnel Kask, S-politiker inom beredningen för närsjukvård , Lena Göransson, verksamhetschef, Peter Svensson, Nerikes Brandkår, Per-Olof Larsson, områdeschef Lindesbergs lasarett och Peter Söderholm, Nerikes Brandkår.

BERGSLAGEN. En ambulans placerad i Frövi ska minska inställelsetiden och öka tryggheten i sydöstra delarna av Bergslagen. Åtminstone är det förhoppningen när man från och med idag placerar en ambulans i Frövi för ett testprojekt på tre månader.

– Vårt uppdrag är att kunna nå 90 procent av alla patienter inom 20 minuter och det gör vi inte i till exempel Fellingsbro, säger Andreas Norling, ambulanschef i Lindesberg.

Alla är förstås vinnare när en ambulans, under en testperiod, placeras i brandstationen i Frövi under vardagar och dagtid. Istället för att det, som idag, tar bortåt en halvtimme för en ambulans från Lindesberg att ta sig till Fellingsbro kommer det nu att gå betydligt snabbare.

– Vi kommer att kunna vara på plats på ungefär tio minuter, säger Sören Fromell, ambulanssjuksköterska.

Ambulanschefen Andreas Norling berättar att det finns gott om ”svarta hål” i Bergslagen, alltså dit en ambulans inte klarar att ta sig på 20 minuter, men att det kanske folktätaste är just de södra delarna av Lindesbergs kommun.

– För oss handlar det om att alla ska få del av en likvärdig och tillgänglig vård i hela länet, säger regionrådet Karin Sundin (S). Jag hoppas att det här kommer att vara till stor nytta för alla invånare. Vi måste helt enkelt vässa oss.

– Den här situationen kändes inte bra, säger kommunalrådet i Lindesberg, Irja Gustavsson (S). Det känns kul att man tittar på vad som kan göras för att vi ska känna oss trygga.

Och det handlar inte om att det är valår eller om någon politisk agenda, försäkrar Karin Sundin. Förslaget att ställa en ambulans i Frövi kommer från verksamheten vid Lindesbergs lasarett och kommer att finnas med i den utredning över hela länets ambulansverksamhet som precis har startats.

– Det här handlar om hur man kan möta förändringar, säger Per-Olof Larsson, områdeschef inom Lindesbergs lasaretts domäner. Jag är väldigt glad att Andreas Norling utrett och föreslagit den här lösningen.

Per-Olof Larsson hävdar att projektet blir billigt och att det ryms inom nuvarande budget, men att ett beslut om en stadigvarande ambulans i Frövi kräver en utökad budget på kanske 10 miljoner kronor.

– Vi inom räddningstjänsten tycker att det här är väldigt bra, säger Peter Svensson på Nerikes Brandkår. Vi ställer därför en plats i garaget till förfogande under projekttiden. Vi jobbar för tredje man och det här blir bra för alla.

Ambulanschefen Andreas Norling är förstås glad över hur positivt förslaget med en ambulans i Frövi mottagits.

– Jag ska inte ta åt mig hela äran, säger Norling. Jag har varit chef på ambulansen i Lindesberg i ungefär ett år och där finns väldigt många duktiga medarbetare. Flera medarbetare påpekade det här problemet ganska omgående och vi har sedan i somras haft en grupp som arbetat med projektet. Det finns en oerhörd drivkraft hos personalen och jag är glad över att vi nu kan starta det här projektet så här snart. I en så stor organisation, som styrs politiskt, brukar det kunna ta betydligt längre tid.

Ambulansen parkerad intill brandbilen på brandstationen i Frövi.
Sören Fromell kollar så allt fungerar i den fullutrustade ambulansen.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.