Andersson: Jag kräver att S backar

LINDESBERG. Ibland blir det bara fel. Utan att någon har reagerat har politikerna i Utskottet för stöd och strategi i Lindesberg beslutat att det ska serveras filmjölk som lunch en dag i veckan i skolorna.

Sju politiker från sex partier var eniga i beslutet.

Skolmaten kostar för mycket pengar och därför har politikerna gett kostchefen Louise Auer att titta på kostnaderna för verksamheten. Ett förslag om att servera filmjölk som lunch en dag i veckan har presenterats och politikerna i Utskottet för stöd och strategi beslutade att införa en fildag i veckan på prov under tre månader.

De sju politikerna som utan reservationer fattade beslutet var Irja Gustavsson (S), Jonas Bernström (S), Jonas Kleber (C), Ulf Axelsson (V), Pär-Ove Lindqvist (M), Nils Detlofsson (L) och Tom Persson (SD).

Men nu agerar Daniel Andersson, Socialdemokraternas ordförande i Lindesberg.

– Jag nåddes av beslutet om att man skulle testa att servera filmjölk somhuvudalternativ gällande lunch i skolan, detta är inte ens ett alternativ i socialdemokraternas värld. 1997 drev socialdemokraterna igenom frågan om friskolmat för alla barn och unga och än idag är det en viktig del av synen på vårt välfärdssamhälle vi har idag, säger Daniel Andersson i ett uttalande.

– Våra barn och unga ska serveras en måltid som ger dom energi att klara av sin skoldag, en måltid som alla har rätt till oavsett hur barnens hemförhållande ser ut, fortsätter Andersson.

Daniel Andersson, som numera är riksdagsledamot, hade inte vetskap om beslutet förrän det redan var fattat, men han har haft samtal med kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson och meddelat att han förväntar sig att man förkastar alternativet gällande filmjölk i skolan och att hitta en annan lösning omgående.

-Jag noterade att samtliga partier ställde sig bakom beslutet att servera filmjölk inklusive mitt eget och även om jag har förståelse för kronor och ören så säger jag nej till detta förslag, gör om och gör rätt för som ordförande för socialdemokraterna i Lindesbergs kommun kräver jag att man backar från socialdemokraternas sida gällande beslutet.

Att Daniel Andersson ryter ifrån ordentligt i den här frågan är förstås ett sundhetstecken, och många undrar nog idag hur sju politiker i sex olika partier kunde enas i en fråga som nog de flesta väljare skulle reagera kraftfullt i.

9 Comments

 1. Det finns inte pengar till skolmat. Men så nöjda med sina jobb så dom höjer sina löner det är dom. Ett företag som gjort samma ekonomiska resultat som Lindesbergs kommun hade sparkat sin VD (Antagligen hela styrelsen) inte höjt dennes lön. För att styra en kommun krävs en brun tunga, inga studier i stats vetenskap tyvärr.

 2. Jag anser att man i vilket fall kan ifrågasätta vilken typ av demokrati som förs i Lindesbergs kommun? Gäller inte majoritetsbeslut längre?

 3. Vad kan vi lära oss av det här ?

  Matsedeln i skolan är toppstyrd av politiker/ utskottsfolk, mm. vilken kompetens de här, har i näringslära, får vi aldrig veta.

  Det ligger alltså nära till hands, att tro att samma förfarande pågår i äldrevården,
  med matdosor och annat.

  Eftersom det ligger pengar i potten, för de styrande, har de naturligtvis också
  hand om kontrakten med leverantörer. (en hög åt mig och en hög åt dig)

  Kan bli magert att bli pensionär om makten behöver leasa nya bilar, rent av svältkost, ungefär som när ”kommandoran” regerade, eller också får i ransoneringskort.

 4. Daniel Andersson är ordförande i Lindesbergs Arbetarekommun, och har rätt att ställa politiska krav på partiets företrädare. ”Stora” principiella frågor beslutas alltid av arbetarekommunens medlemsmöten eller styrelsen. Sen råkar han dessutom vara riksdagsledamot och ordförande för HBTQ-sossarna, men det har inte med filmjölken att göra.

 5. Inkompetensen i kommunhuset fortsätter visa sig!

  I samma protokoll från utskottet så ställs filmjölken mot 11 st leasingbilar som tjänstemän och kommunpolitiker får använda i sina tjänsteresor…vi andra får använda privat bil mot milersättning! Herregud, spara på rätt ställe!

  Dessutom kan man fråga sig hur en socialdemokratisk, låt vara, riksdagsman har mandat att riva upp ett beslut fattat med majoritet i ett kommunalt utskott?! Om det framkommer oegentligheter i andra beslut, kan han riva upp dessa också?

  Det måste väl snart till en granskning av den kommunala ekonomin! Så här kan det inte fortsätta!

 6. Har Lindepolitikerna fått korsslutning helt uppe i hjärnkontoret eller är det helt enkelt näringsbrist efter filmjölksdieten dom rekommenderar?

  Lindeskolan är ett gymnasium med idrottsprofil med flertalet sporter att väja mellan. Har politikerna kunskaper om hur mycket bra och näringsrik kost en idrottare behöver för att orka en dag med träning och skolarbete. NEJ är min omedelbara känsla/vetskap då man ska servera fil till lunch. Vi som har idrottande ungdomar vet hur humöret och prestationerna sjunker snabbt om man inte får ordentlig mat(mycket mat) när man idrottar på en högre nivå. EN klass med trötta hungriga elever/idrottare vill ingen tillbringa lektionstid med…det kan bara sluta i katastrof.

  Jorden anropar politikerna att komma ner på jorden bland befolkningen.
  Vi som är här frågar oss ”Va fan får vi för våra skattepengar i ett av världens mest hårdbeskattade länder”.

 7. Utskottet för Stöd och Strategi borde inte ha haft mandat att besluta i denna ganska stora omvälvande kostfråga. Den borde gått vidare till kommunstyrelsen. Folkhälsa är ett synnerligen viktigt område inom det kommunala ansvarsområdet.

  Hur kunde detta filmjölksbeslut fattas? Skulle vilja ha mer insyn i ärendehanteringen!

  Miljöpartiet har ingen representation i utskottet för Stöd&Strategi.
  Vilken är logiken och strategin för detta beslut?
  Inger Griberg
  Miljöpartiet de gröna i Lindesberg

 8. Man undrar om dom här politikerna inte har någon koll på ekonomin alls
  Hur kan man bygga en skola för en halv miljard när man inte kan ge barna mat i skolan Låta LIBO FALAB bygga ett nytt kontor som är i dyraste laget
  Som ska betalas till stor del av hyror på skolor och äldreboenden Där det måste sparas Hur fan tänker ni
  En som undrar

 9. Ett skitbra beslut. som antagligen kommit till bakom stängda dörrar, i något utskott.

  Fast vilka det är bra för, tja ! Ungarna blir i vart fall tjockare och rundare.

  Det dom här jyckarna inte ser, är kolonnerna med elever, som går från skolan till godisbutiken vissa dagar. Beror på att ungarna inte gillar käket och filmjölk går kanske bland en del Noraprofiler men är snarare godisfrämjande.

  Godisbutikerna, skall alltså läsa skolans meny och se till att lagret är välfyllt.
  För att citera en gammal sosse, ”det var det jävligaste, hadde jag inte en aaning om”, fast då var det mjölkpriset

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.