Ännu en Coronakrönika av Källberg

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg fortsätter våndandet i Coronatider. Alla evenemang och aktiviteter är inställda och artiklarna på 24i blir färre och färre. Den här veckan finns bara en sak som upprör Källberg. Läs krönikan här.

Ingen sport, ingen kultur och inget någonting

Veckorna går fort i Corona- och vårtider. Tankar, känslor, diskussioner… allt handlar på något sätt om Corona. Jag undrar om Sverige och världen någonsin kan gå tillbaka till läget som var innan någon upptäckte det elaka viruset Covid-19? Bedrövligt och tråkigt, men bara att gilla läget och kämpa sig igenom.

Jag får normalt hundratals mejl varje dag, men alla lobbyister har uppenbarligen permitterats eller gått i ide. Allt som hamnar i inkorgen idag handlar om Corona och de flesta mejl handlar om evenemang som blir inställda. Senast idag ställdes teaterpromenaden Hyttans Hemligheter i Löa in. Ingen sport, ingen kultur och inget någonting.

Jag har i veckan skrivit om Nitro Nora BS sista strid. Frågan om kommunen kan och vill ta över den konstfrusna isbanan vid Karlsäng ska avgöras av kommunfullmäktige, men Coronan satte stopp för detta, åtminstone för det sammanträde man ska ha i nästa vecka. Politiken i Nora har hamnat i ett väldigt knepigt läge, där det utåt sett ser ut som om varenda politiker helst skulle satsa allt på kulturen – och gärna se att all idrott läggs ned. Ingen vågar gå emot sitt parti eller ryta till. Till för några år sedan fanns åtminstone sossen Enar Moberg i kommunfullmäktige och han skulle aldrig ha gått med på att bli överkörd. Utåt sett är det väl bara Landsbygdspartiet med Pia-Maria Johansson och miljöpartiet med Jan Larsson, som är beredda att satsa vidare på kulturbäraren Nitro Nora BS. Men förmodligen är det redan kört. Nora var den mysiga lilla trästaden som hade Tre små gummor, Maria Lang och ett duktigt bandylag. Tidigare har nuvarande majoritet tagit bort gummorna ur loggan och nu ryker väl också bandyn och Maria Lang var en tidsepok för många år sedan. En ny ”tagline” för Nora kan bli ”Trästaden Nora – en helt aktivitetsfri stad”.

De här raderna skrivs vid lunchtid denna Coronafredag och när krönikan publiceras är jag förhoppningsvis på väg tillbaka till Lindesberg efter en utflykt till Nora och årets bästa sommartecken – att Noraglass slår upp portarna.

Jag ska inte bli mer långrandig idag, då nyhetsflödet under veckan inte inbjuder till något att glädjas åt eller ilska över. Kvällen kommer att innebära att grillen tänds än en gång och att en laxsida grillas för att sedan ätas tillsammans med en riktigt god sallad och en himmelsk pesto. Förväntningarna på fredagsmys har förändrats under de här Coronaveckorna, men äta måste man ju och svält är förmodligen lika farligt som Coronan i sig.

Försök att ha en trevlig och innehållsrik fredagskväll!

7 Comments

 1. Om vi ponerar med att Danfo Arena fryser is november till februari…a vi sopar med mars också…= 147 dagar. Kostnad att driva anläggningen (allt enligt Ari)1,3 mkr. Kostnad 8843:-/dag för att skolan, ett A-lag och en hand full Norabor ska få åka griller. Den politiker som röstar för det ska nog ha rejält på fötterna innan beslutet fattas.
  Tipset är att det är bäst för NNBS att boka Behrn Arena till vintern om man vill ha konstis. Dessutom får nog de flesta spelarna närmare till träningen då.

 2. Med den attityd och aggressivitet som Ari diskuterar är det inte konstigt att man vill uttala sig anonymt.

 3. Inte politiker och Ron Jon. Är det inte dax att kliva ur garderoben ock komma fram? Utan sponsorer så skulle det inte finnas mycket till föreningsliv i Nora. De ställer upp med mer än vad som kan begäras. Tycker ni det är företagarna som ska betala för att det ska finnas aktiviter? Gällande föreningsbidrag så har bandyn ca 15 000 kr i bidrag från kommunen. Andelen om 975` var driftbidrag till Karlsäng IP AB. Det finns föreningar som får mer i driftbidrag än Karlsäng IP AB. Driften kostar ca 1,3 MSEK per år. Resterande del som NNBS via eget arbete och sponsorer skjuter till för att bedriva verksamheten och att invånarna ska kunna bedriva vinteraktiviteter. Paddel, Innebandy och Fotboll finns idag. Satsningen från kommunens sida till dessa är inte så mycket bättre. Skate och klättring finns inte. Vill ni ha det så får ni också kliva fram och arbeta för det. För och sitta i garderoben och tycka ger inte mycket.

 4. Nora avvecklas dag för dag och det är väl till och ”demokraturledningen” medveten om.

  Hur nedskärningen av fullmäktige kommer att påverka innevånarna bör man kanske lägga lite tänk på.

  Att det görs för att spara pengar är bara nys. Sanningen kan vara ett steppsteg
  mot total politisk diktatur i Nora, med yttrandeförbud för alla som har med kommunala affärer, hemtjänst äldrevård anställningsvillkor och pensioner
  att göra.

  Lite tänk efter före innan man ”sitter i skiten”.

 5. Fråga sossarna Anna och Ellinor Karlsson i kommunfullmäktige vad dom tycker. Lismar för bandyfolket ena dagen och gör som Tom Rymoen och Solveig Oskarsson säger andra dagen.

 6. Källberg
  Tror inte Du också att det kan va läge även för en liten och traditionstyngd ort som Nora att försöka se framåt. Danfo Arena kostar oerhörda pengar att driva och kanske skulle det vara värt det om det var åtminstone några ungdomar som ville spela bandy. Men som det ser ut idag vill inga barn o ungdomar i Nora göra det. Det finns inga ungdomslag. Noll ! Tycker inte inte Du med att skattepengarna ska satsas där kidsen är idag? Skate, padel, klättring, innebandy, fotboll. Tänk framåt. Tänk nytt.
  Tips Jag använder valnötter i min pesto istället för pinje. Blir en bra brytning där !

 7. Jo jag gillar bandy, men Nora är en kommun med för sin storlek, en kommun med otroligt mycket föreningsaktiviteter. Jag förstår inte varför bandyn skulle få mera kommunala bidrag per aktiv medlem än någon annan förening. Konstfruset tycker jag är en annan fråga. Det är inte bara bandylaget som ska ha den, men jag tycker nog att debatten varit väldigt konstig. Bandyn har ett elitlag. Ingen ungdomsverksamhet förutom skridskoskola. Om det nu vore så bra för Nora med ett elitlag i Bandy är det väl konstigt att sponsorerna inte bidrar med större pengar. Tyvärr är det så att bandyn är på många håll en utdöende sport. Det är så fel att säga att kulturen härskar över all annat i Nora. Idrott i alla former är också kultur.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.