Äntligen premiär i Allsvenskan

i ETTAN/LINDESBERG/SPORT

LINDESBERG. I morgon lördag är det äntligen dags för Herrallsvenskan i handboll att rulla igång. Med några riktigt bra nyförvärv i truppen hoppas LIF-tränaren Stefan Karlsson på en rolig säsong.

-Bättre än den förra, hoppas jag, säger Stefan. Så skönt att få dra igång igen, vi har längtat sedan april.

När 24i får tag på Stefan Karlsson vid lunchtid på fredagen sitter han och förbereder sig inför den sista samlingen med sina LIF-spelare inför premiären.

-Just nu sitter jag och klipper ihop sekvenser på våra motståndare i morgon. Det gäller att hitta skarpa lägen och inte det som bara hör hemma i träningsmatcher. Jag gillar att vara bra förberedd.

Har hänt en hel del

Förra säsongen höll på att sluta i ett negativt kval, men LIF klarade sig undan med bättre målskillnad. Säsongsutvärderingen slutade med att LIF inte förlängde kontrakten med sex spelare och har under sommaren värvat Oskar Cosmo från IFK Ystad, Robin Johansson från RP Linköping och israeliske landslagsmålvaktenmålvakten Tom Shev Ton samt fått tillbaka Fredrik Karlsson och Filip Ottosson.

-Jag är nöjd, säger Stefan Karlsson. Vi är starkare nu än för ett år sedan och de spelare som kommit in är av en annan dignitet. Dessutom har vi en Joakim Bååk som fått träna en barmarkssommar och som är skarpare än i våras. Joakim är otroligt viktig oavsett han spelar vänstersexa eller mittsexa och han bär oss framåt liksom han lär de unga spelarna att handboll är ett lagspel.

LIF Lindesberg mönstrar en väldigt ung trupp i vinter och Stefan Karlsson är medveten om att det då och då kommer att märkas.

-Vi försöker att utveckla spelarna hela tiden och hoppas att inte skillnaden ska vara alltför stor när vi tvingas vila spelare som exempelvis Bååk. Det finns idag inga spelare i Allsvenskan som orkar spela en hela match nonstopp och det betyder att vi måste byta, men försöka göra det rätt.

Försvaret det viktigaste

LIF Lindesbergs försvarsspel har diskuterats under flera år och av belackarna påståtts vara en omodern variant av gammalt hederligt 6-0-försvar, men LIF väljer, trots att det inte fungerat, att fortsätta på den klassiska vägen.

-Vi kommer att gå med 6-0-försvar, säger Stefan Karlsson. Vi har varit bottentre vad gäller insläppta mål under flera år och bestämde tidigt att vi måste prioritera försvarspelet. Vi har jobbat oerhört hårt med försvarsspelet sedan förra säsongen, men det handlar om att kanske repetera allt 10000 gånger, så vi är inte riktigt där än. Men försäsongen har sett bra ut.

Ska springa mer i år

Inför den förra säsongen lovade Stefan Karlsson att vi skulle få se ett mer offensivt LIF Lindesberg, men skador på viktiga spelare som Herman Bosson och Jesper Nilsson gjorde att LIF tappade i offensiv slagkraft.

-Ja, det blev en väldigt speciell säsong, medger Karlsson. Vi ska springa mer i år och ett av våra delmål är att vinna kontringsmatcherna i matcherna. Under försäsongen har vi slarvat för mycket och vi måste lära oss att ta vara på bollen när chanserna kommer.

Mycket handlar om hur bra försvarsspel man lyckas spela och hur många bollar målvakterna Tom Shev Ton och Robert Mjörnander lyckas rädda.

-Visst är det så, säger Stefan. Vi har tränat en hel del kontringsspel men lagt in det uppställda anfallsspelet rätt sent och där handlar det mycket om att bli mer kreativa.

Vad tror du om årets allsvenska, jämfört med den förra?

-Jag tycker det ser tuffare ut. OV Helsingborg och Varberg kommer från Handbollsligan, AMO satsar vidare, Skånela är tuffa och Karlskrona och Kungälv kommer nog att göra det bra.

Vad har LIF Lindesberg för målsättning kommande vinter?

-Om vi får vara skadefria vill vi vara på den övre halvan när serien vänder vid jul. Därefter tar vi en ny målsättning. Runt årsskiftet hoppas vi ju dessutom att Jesper Nilsson och Herman Bosson kan vara tillbaka i spel och fram till dess handlar det mycket om blåställ på.

Den vanliga frågan inför varje säsong, till sist. Kommer Fatlum Ahmeti att spela?

-Fatlum tränar med LIF Blå och kommer inte att inledningsvis spela med A-laget. Faktum är att jag inte vet hur det bli och vi stänger inga dörrar.

Tack Stefan och lycka till.

-Tack själv.

LIF Lindesberg startar borta mot HK Torslanda Elit i morgon lördag med matchstart klockan 16.00 i Torslanda Sporthall.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.