Kommunpolisen Stefan Toll fanns på plats på Seniormässan för att prata om den nya appfunktionen.

App ska skapa trygghet i Bergslagen

BERGSLAGEN. Med en ny appfunktion ska polisen och Samhällsbyggnad Bergslagen, i samarbete med andra aktörer, skapa en bild över platser där invånarna känner sig otrygga – och därefter kunna agera.

-Om flera personer känner otrygghet på samma platser får vi fram kluster där vi kan göra något, säger Stefan Toll, kommunpolis.

Den nya appfunktionen har presenterats under veckan och när Seniormässan 2019 ägde rum i Lindesberg Arena under onsdagen fanns Stefan Toll på plats för att bland annat prata om den nya otrygghetsindikatorn.

-Vi har byggt in en funktion i den app för felanmälan som Samhällsbyggnad Bergslagen redan har, säger Stefan Toll.

Det är de brottsförebyggande råden i norra länsdelen som tillsammans funderat över hur man ska kunna effektivisera arbetet med så kallade trygghetsvandringar i den fyra kommunerna. Och för att verkligen hitta de platser där medborgarna känner sig otrygga har man utvecklat den modul i appen som nu finns tillgänglig.

-Alla medborgare har nu möjlighet att enkelt anmäla otrygga platser och även ta bilder och skicka med koordinater och beskrivning av vad som upplevs som otryggt. När flera medborgare skickar in en otrygghetsanmälan från en och samma plats kan detta ligga till grund för en djupare analys av orsakerna till otryggheten och vi kan då enklare identifiera dessa och föreslå åtgärder för att minska otryggheten.

Mer om den nya appfunktionen kan du läsa här.

3 Comments

 1. Stefan Toll

  Nattens senaste knivskärning måste väl registreras hos Samhällsbyggnad
  som ett osäkert område att vistas i ? Märkas ut på kartmaterial !

  Ett antal personer har ju trots att man försöker mörka det blivit knivskurna.
  Vilka som är inblandade hamnar inom ”tystnadskulturen”

  En anledning till att man inte bör vistas i området är att man kan bli knivskuren.
  ”No go zoone”

 2. Vet inte hur man ska tolka din kommentar S Johansson då jag har svårt att få ihop det du beskriver i ett budskap eller sammanhang.

  Jag vill ändå säga min fasta övertygelse och det är att vi inte på något sätt har några så kallade ”No GO zoner” inom lokalpolisområdet. Våldsbrottsligheten, hotbrott och andra direkt kränkande brott på öppen plats är i stort sett obefintliga. Då det sker är ofta gärningsman och brottsoffret bekanta, berusade, påverkade av narkotika eller ömsesidiga kombattanter i en intern uppgörelse. Några oprovocerade brott där gärningsman och brottsoffer är obekanta är ytterst sällsynta och jag kan inte på rak arm erinra mig någon sådan händelse de senaste åren inom lokalpolisområdet.

  Appen är till för att få en bild av vilka platser som enskilda individer upplever som mest otrygga av olika anledningar. Otrygghet är till största del en enskild känsla och det som en person upplever som otryggt kan uppfattas som väldigt tryggt av en en annan.

  Med en ihopsamlad kartbild av platser och synpunkter kan vi koncentrera arbetet med att skapa trygga miljöer där det får störst effekt och berör flest människor. Appen är ingen tips-funktionsapp om brottslig aktivitet och ska inte användas för sådant.

 3. Undrar just hur man tänker marknadsföra det här, under turistbilden av en idyll

  Det finns uppenbarligen ”no go zones” , vilket boende känner till, men inte eventuella nyinflyttade. Nu inför man en sorts ”angiverikultur”, trots att det går
  att göra anmälan till polisen, tjaa.

  Samhällsbyggnad blir huvudman och tar över jobb från ”högen”. Dom är ju redan tidigare en sorts fiskal myndighet och kan svälla ut ytterligare i bevakningen av
  olika sorters medborgare.

  Hälare, langare och tjyarna som far omkring i Bergslagen får en hint om att det kan vara dags att flytta. Leveranserna.Kan bli störda om det duggar in anmälningar om konstig biltrafik.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.