Sebastian Wikström

”Är det ingen som bryr sig?”

NORA. Sebastian Wikström på Mitt andra hem, M2h, har tröttnat på att vänta på att politikerna ska agera. Innan sommaren tvingades föreningen flytta ur lokalerna i kvarteret Svanen, men någon ny lokal har inte erbjudits.

– Politikerna säger att de ska försöka hitta en lösning, men de hör ju knappt av sig trots att de lovat, säger Sebastian.

Att tömma Mitt andra hems lokaler i kvarteret Svanen var brådskande. Fastigheten skulle byggas om och den ideella föreningen blev mer eller mindre lovad hjälp med en ny lokal. Möjligen skulle de stå utan några veckor.

Nu har hela sommaren och hösten passerat och ännu har ingenting hänt. Svanen står fortfarande som den stod i våras, men M2h står ändå utan lokal.

– Vi är ju ingen kommunal verksamhet och då är det väl inte så viktigt, säger Sebastian syrligt. Men vi är på väg att tröttna nu.

Sebastian bjöds in till det föräldramöte om den ökade användningen av droger för någon vecka sedan.

– Dom menar alltså att dom är förvånade, suckar han. Kommunen lägger pengar på allt annat än på vettiga göromål för våra unga vuxna i Nora. Och de yngre följer bara med syskon och kompisar.

Sebastian har många gånger försökt framhålla att en liten satsning på ungdomen faktiskt kan innebära en stor samhällsvinst genom minskad vandalisering, minskad fylla och minskning av övriga droger. Kostnaderna för ungdomar som hamnar snett är väldigt stora.

– Det är mycket skryt om att Nora är en kulturstad, säger Sebastian. Men för vem undrar jag? Är det bara för pråliga socitetspensionärer som bussas hit från 08-området?

Sebastian Wikström är verkligen en eldsjäl och har länge arbetat hårt för att Noras unga vuxna ska ha en punkt där de känner sig välkomna. Men föreningen är ideell och hjälp med en lokal är en förutsättning. Att M2h redan gjort mycket och säkert sparat en hel del pengar åt kommunen genom sitt arbete tycks inte ha någon betydelse.

– Detta är våra barn, våra ungdomar och framtidens vuxna som ansvarsfullt skall ta över efter de som styr idag, säger Sebastian. Men vad får de med sig, ska dom också egoistiskt roffa åt sig medel på konstiga vägar för att bygga Whiskyfabriker, konsthallar för Sonja Lyx och Lasse Räv?

Sebastian Wikström är nu på väg att ge upp sitt engagemang i Mitt andra hem.

– Men jag misstänker att en och annan är glad över att jag inte orkar kämpa emot så mycket längre, säger han.

10 Comments

 1. Är det någon som frågat kommunen varför Svanen fortfarande står tom?? Norabostäder har ju ändå inga pengar att bygga bostäder för, så det gör väl inget att m2h håller till där.

 2. Tycker kommunen ska köpa loss gamla ica vid sunnanlid och satsa på ett rejält modernt ungdomenshus. Där ska det finnas ex, datorcafe,filmrum som visar film,det kan finnas en replokal för många yngre som spelar,gör en basketplan ute på gården,det finns säkert föreningspengar att söka hos EU för detta. I denna kommun finns det tydligen bara pengar till finkultur och turism. Dags att satsa på invånarna nu.

 3. Bedrövligt hur detta har handlagts. Svanenlokalerna har ju stått tomma länge, likaså andra lokaler. Bara att se sanningen i vitögat att Norakommun inte är ett skit intresserade av ungdomar. Jo om dom vill börja med någon kulturaktivitet förståss. Fy fan vad man blir trött på Noras finkultur!

 4. För ca 10 år sedan startade jag och min bror en verksamhet för ungdomar, vi hade då kontakt med kommunen för viss sponsring för att komma igång. Det vi krävde var 18.000:- som bidrag och efter otaliga möten med kultur/fritidsnämnden så fick vi ett smått fantastiskt Ja till detta. Men det vi upplevde redan då var denna trångsyn på ungdomar, att vi ”inte skulle fylla någon funktion” som att vi var som 2 jobbiga flugor dom inte blev av med.
  Det är ständigt denna kultur som har företräde i Nora, barn och ungdomar men även pensionärer hamnar i sista hand, om det blir några kronor över. Prioriteringen vi upplever smakar då ännu värre i munnen då det hela tiden ska utåt visas upp hur barnvänligt Nora är, hur vi satsar på våra unga och gamla. Hederligt gammalt skitsnack är vad det är! Ungdomar får mindre och mindre att göra nör resurserna för dessa dras in, och det är rent ut sagt förjävligt att en eldsjäl av det här slaget inte kan få hjälp, med något så simpelt, billigt och grundläggande som en lokal. Och för dom folkvalda som var 4e år kryper upp ur sina hålor kan vi väl hoppas att gemene röstberättigad tar sitt förnuft till fånga och sparar på kryssen alternativt kryssar på någon som faktiskt vill vara politiker och föra vår stad framåt.

 5. Jag håller i grunden med om att båda parter bör höras, men i det här fallet har väl svaret skrivit lite för många gånger redan. Alla tycker Sebbe gör ett bra jobb, men ingen har stake nog att få fram de pengar som behövs.
  //Källberg

 6. I en journalistisk artikel behöver vi höra bägge parter. Och det är lite lurigt det här med ”kommunen lovar” – oavsett om det handlar om kommunen eller en arbetsgrupp som får till uppgift att leverera något – i bägge fall måste det finnas en (1) ansvarig.
  Så frågan är vem som lovat något, så att vi kan gå på denne och avkräva ett nytt löfte. Ge mig ett namn så ringer jag. Och du med som läser detta.

 7. Fortsätt kämpa Sebbe. Är det något jag kan göra så vet du vårt jag finns.
  Vi löser detta ungdomarna behöver något att göra, kommun verkar
  Dock inte tycka samma sak och verkar ju inte bry sig direkt mkt om det ökande användandet utav droger och alkohol men det gör vi. United we stånd to make this a better Place for ouer youth.

 8. Bedrövligt att inte en sån här verksamhet får nån hjälp. Låt dom få lokaler på bryggeriet.
  /En som vet nyttan

 9. Heja Sebbe! Vet att du kämpar och står på vår sida tappa inte glöden snälla .
  ungdomar som står utanför är inget värda om vi inte spelar fiol eller harpa.

  //Anton

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.