Är en robotgräsklippare värd pengarna?

TRÄDGÅRD. Antalet robotgräsklippare ökar för varje dag och överallt kan man numera se ensamma små klippare fixa klippningen i många villaträdgårdar.

Men är det värt att lägga 10-20000 kronor på en robot istället för motionen att gå runt trädgården med en vanlig klippare en gång i veckan?

Svaret är enkelt. Visst är det värt pengarna.

Det ska sägas direkt. Gå ut och ta en ärlig titt på din trädgård innan du åker iväg till en försäljare av robotgräsklippare. Gillar man ettårsväxter eller ”mjuka” perenner i fristående rabatter och har många sådana, eller har en gräsyta som är kuperad eller krånglig på andra sätt – tja, då ska man nog göra en extra analys. Bor man däremot på en platt tomt med några äppelträd är det bara att beställa en ny kompis – en gräsklipparrobot.

24i testade. Vi köpte en Robomow, det största märket på den europeiska marknaden, och köpte till tjänsten att fräsa ned eltråden som styr roboten från leverantören. Det tog några timmar att få tråden på plats, men när jobbet var gjort var det bara att kommendera ut roboten – och allt fungerade direkt.

Är gräsmattan lagom hårig när man låter roboten starta ser det ut som om ägaren varit lagom på lyset när gräsmattan klippts första gången. Roboten går, egentligen hur som helst, från tråden till tråden, och resultatet ser definitivt ut som en fyllestyrning. Men efter några klippningar har klipparen hunnit vara överallt och resultatet överglänser absolut en manuell klippning, åtminstone med en vanlig motorgräsklippare.

Flera plus finns att notera. Har man en gräsmatta med mossa, så behöver man inte längre tänka på mossan. Efter en säsong i testträdgården är mossan hållen tillbaka och gräset ser fantastiskt ut.

Det finns dock ett antal minus att också ha med i beräkningarna. Att betala 2000-4000 kronor för att fräsa ner elkabeln är en tveksam investering. En trädgård är en levande personlighet, som ständigt byter skepnad. En veranda kommer till, ett gammalt äppelträd sågas ned eller en rabatt anläggs mitt i grönytan.

Det funkar inte. Då är det bara att riva upp elkabeln och spika dit en ny med speciella klamrar och som kostar typ tre, fyra kronor per styck – och det går åt fler än man tror. I testträdgården har ungefär 90 procent av den nedlagda elkabeln ersatts med ovanpåliggande och inte enbart beroende på ny rabatter eller verandor. Rötter trycks upp av tjälens påverkningar och gräsklipparroboten klarar inte att hantera detta. Bättre då att manuellt kunna fixa till problemen när elkabeln ligger ovanpå jorden.

När man kommit så långt att roboten fixar gräsmattan utan att fastna någonstans är man nästan i himlen. Det är då man kan låta roboten ta över och bestämma själv. I mobilen kan man läsa att roboten ska klippa nästa gång i morgon och det är ju helt underbart.

Så, har du några tusen över – investera i en robotgräsklippare, men köp inte till nedfräsning av elkabeln. Första sommaren kommer du att övervaka roboten, jag lovar, och du kommer egentligen inte att vinna en timme. Men år två behövs inte övervakningen längre och du kan ägna dig åt viktigare saker än gräsklippning…

Mejla om ni har frågor.

1 Comment

  1. På mjukare jord kan det bli en överraskning efter ett par år.
    Klipparen följer tråden så exakt att det blir ett allt djupare hjulspår i jorden som blir allt svårare att styra upp ur. Lite beroende på programvara blir klipparen vrång av denna påtvingade avvikelse från önskad kurs och stannar helt enkelt!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.