Patienter som inte har Corona-symptom slussas nu vidare.

Är lasarettet hotat som akutsjukhus?

LINDESBERG. Oron växer bland personalen på Lindesbergs lasarett. Anledningen är Hälso- och sjukvårdsnämnden inom Region Örebro läns beslut om att stänga jourlinjerna för kirurgi och ortopedi vid Lindesbergs lasarett mellan klockan 21.00 och 07.30 samt under helger.

Min bedömning av situationen är att vårt sjukhus är allvarligt hotat som akutsjukhus och att detta innebär negativa konsekvenser för invånarna i norra länsdelen, säger ambulanschefen Andreas Norling. Situationen har nog aldrig varit allvarligare beträffande sjukhusets existens som akutsjukhus.

Det brukar bli strid och debatt när förslag om besparingar kan hota Lindesbergs lasarett som ett akutsjukhus. Senast det var strid var inför valet 2018, men då lugnade Socialdemokraterna väljarna med att slå fast att Örebro län ska ha tre akutsjukhus.

Problemet är uppenbarligen hur begreppet akutsjukhus definieras. För de flesta läkare, sjuksköterskor och all övrig vårdpersonal är ett akutsjukhus ett sjukhus som har en akutmottagning med en operativ verksamhet dygnet runt. Socialstyrelsen har olyckligtvis ingen definition för begreppet akutsjukhus.

– Definitionerna ser olika ut i landstingen. Min personliga uppfattning är att det ofta finns en koppling mellan att ett akutsjukhus har en akutmottagning och en operativ verksamhet, medan ett sjukhus består av verksamheter som inte opererar, sade Mats Granberg till Sundsvalls tidning när motsvarande problem förelåg i Sundsvall.

I Region Örebro län valde man att göra om stridsfrågan om ett akutsjukhus i Lindesberg till en positiv fråga om bättre tillgänglighet under dagtid. Beslutet fattades inte i regionfullmäktige, utan i ett 13 punkter vitt besparingspaket för att få regionens budget i balans. Man använde sig av positiva slutsatser som; Förbättrad arbetsmiljö, förbättrad tillgänglighet och ökade statsbidrag via den så kallade kömiljarden.

Inför valet 2018 sade Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg.

– För oss är det givet att vi ska ha ett akutsjukhus dygnet runt.

Ungefär som Irja Gustavsson tycker nog de flesta i Ljusnarsberg, Hällefors, Nora och Lindesberg. Det är svårt att välja att bli sjuk till den tid på dygnet som Lindesbergs lasarett väljer att vara ett akutsjukhus.

-Lasarettet blir en vårdcentral eller en vårdinrättning, säger ambulanschefen Andreas Norling. Kan vi inte ta emot akutpatienter är vi såklart inget akutsjukhus.

Just för ambulansen innebär förstås beslutet stora konsekvenser.

-Jag kan inte säga idag hur det kommer att påverka ambulansverksamheten i norra Örebro län, säger Norling. Så här stora förändringar borde hanteras i en process, men ingen har informerat oss eller frågat oss. Det kan handla om över 1000 ambulanstransporter som istället för att köras till Lindesberg ska köras till andra sjukhus, som Örebro, under ett år. Såklart påverkar det patientsäkerheten i norra Örebro län.

8 Comments

 1. detta känna vi igen – Det måste var stopp på utarmning av mindre orter typ Lindesberg och Karlskoga. No skall alla förlossning till Örebro och snart alla prio 1 och 2 ambulans utryckningar! Hur ska detta spara pengar !!?? Rickard Simonsson, det är dags du börja tänker om – miljarder rullar genom dina fingrar och du har bara spar spar spar i huvudet, fast på fel saker. Det är du och dina underhuggare som är onödiga och du kan ta med dina konsulter, då bli vården bättre och med kontroll där det ska vara – vid verksamheten – inte i en teoretisk uträkning som de flesta har övergett pga att det inte fungera!

 2. hur Har man tänkt att detta ska spara pengar? På USÖ har man idag stora problem med att bemanna operationssalarna. Redan idag får man använda beredskapspersonal i hög utsträckning vilket med detta förslag kommer skapa än mer missnöje inom proffesionen. Redan idag slåss klinikerna om operationsresurser som inte finns. Utomlänspatienter går ibland före länsinvånare. Patienter kommer att få vänta ännu längre oxh i värsta fall tvingas att med ambulans få åka tillbaks till Lindesberg nästa dag för att opereras där.

 3. Eva-Lena Lagerö

  Svaret på din fråga är att man måste prioritera.

  Gangster events ges inte första prio. Skjutna och knivskurna levereras till sjukhus i
  den mån det finns utrymme alternativ kan man sy ihop dom med någon ”brännvinnsläkare”.

  Gamla och sjuka skattebetalare åker till akuten utan problem

 4. Hur kan man få stänga livsviktiga kirurgjourer för befolkningen i Lindesberg och Karlskoga??
  Regionen bestämmer att våra liv inte är viktiga att rädda, om olyckor och svåra sjukdomtillstånd inträffar kvällar och helger.
  Nu övergår ansvaret till ambulansen och hur ska de räcka till för alla?

 5. Möjligheten att få akutvård kvällar och helger försvinner i hela norra och västra delen av länet nu när Lindesberg stängt och Karlskoga stänger operation 21/10. Orsaken uppges vara ekonomi. Den verkliga orsaken är centralisering. Specialistvård och forskning ska växa på USÖ medans bassjukvård vid USÖ kommer att pressas hårt och människor riskerar att dö på grund av långa avstånd. Sjukvården ska vara till för vårdbehövande, inte tvärtom!!

 6. Samtidigt planeras bygget av ett nytt ”it-hus” för enormt stora pengar. Detta hus kommer bli dyrare i hyra än de lokaler man har idag.
  Borde inte dessa pengar användas till vård i stället?

 7. Det som sticker ut, i beslutet att lägga ned är tiderna !

  Här måste det finnas någon sorts underlag för åtgärden att stänga. Vad tråcklar man vanligtvis ihop på nätterna

  Jag skulle vilja se vilken sorts skador som man får in under ”stängningstiderna”.
  Under de här tiderna är det oftast skjutningar knivskärningar och bilar som åker iväg och landar på taket. Här är det fråga om skador på ”kriminella” till stor del.

  Handlar det här om säkerheten på akuten eftersom man saknar polisbevakning ?

 8. Det förefaller som om Regionen hela tiden styr mot att allt ska till USÖ. Ständiga utbyggnader som till slut slukar alla resurser. Tror inte att bäst och billigast vinner vart vården ska bedrivas. Man kan undra om det verkligen är politikerna som bestämmer.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.