GRYTHYTTAN. Är framtiden för Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan hotad? Universitetsstyrelsen har nu gett Örebro universitet i uppdrag att utreda utvecklingen av verksamheten och lokaliseringen.
Bakgrunden till uppdragsbeslutet handlar om att söktrycket till utbildningarna i Grythyttan har minskat kraftigt under de senaste åren. Ansökningarna har halverats på relativt kort tid.
– Restaurang- och hotellhögskolan är en omistlig del av Örebro universitet, och bland annat en förutsättning för vår strategiska satsning på mat och hälsa. Vi vill säkerställa att den även i fortsättningen ska kunna bedriva forskning och utbildning av hög kvalitet, säger rektor Johan Schnürer på universitetets hemsida.
– Befintliga lokaler står dessutom inför stora renoverings- och investeringbehov. Därför behöver vi tillsätta en utredning som ska undersöka hur den framtida verksamheten och lokaliseringen för Restaurang- och hotellhögskolan bör se ut, fortsätter Johan Schnürer.
Att rusta upp nuvarande lokaler i Grythyttan beräknas kosta omkring 80 miljoner kronor, men Örebro universitet vill också utreda hur forskningen kring mat och måltid i högre utsträckning kan ske i samarbete med andra discipliner.
Någon utredare är ännu inte tillsatt, men utredaren ska utreda fem huvudområden:
· Lärarkompetens och kompetensförsörjning
· Forskningsmiljö och forskningsförankring
· Studentunderlag och studentrekrytering
· Tillgång till ändamålsenliga lokaler och infrastruktur
· Ekonomiska förutsättningar