Året 2020 – året då Coronan tog över

BERGSLAGEN. Sportåret 2020 var inte det roligaste i historien. Politikerna lade ner bandyn i Nora och Coronan hade en stor inverkan på det mesta av de lokala sporterna.

Nitro/Noras öde tog jag upp i gårdagens krönika och frågan är om det någonsin mer kommer att spelas bandy i Nora kommun? Visst har bandyn det motigt på många håll i och med varma vintrar och ungdomar som hellre håller till inomhus för att sport, men visst sjutton har alla kommuner råd med en konstfrusen yta. Tyvärr är inte fallet så i Nora, där man istället väljer att satsa på boule och bågskytte.

Ishockeyn i 24i-området hade ett skapligt 2020. Lindlöven spelade under våren i Allettan och fick därefter tre matcher i kvalet, men åkte ut mot Visby/Roma. Man måste kunna påstå att det är låga odds för lagen i Hockeyettan att ta sig upp i Allsvenskan. Först 22 matcher i en grundserie och därefter 18 matcher i Allettan norra innan det är dags för ett eventuellt playoff i tre steg innan man avslutar med en kvalserie till Allsvenskan.

Bättre gick det i division 2 och 3. Guldsmedshytte SK tog en fjärdeplats i division 2 och Hällefors IK tog steget från trean till tvåan efter en fin säsong.

I handbollen gick det sådär. LIF Lindesberg tog en niondeplats när serierna avslutades i mars och LIF var aldrig riktigt nära att kriga om en plats högre upp i tabellen. Klubbens damer gjorde en bra säsong och slutade fyra i division 2 och kunde, med lite tur, ha tagit en kvalplats uppåt.

Lindesberg Volley har vacklat under några säsonger men klarade sig till slutspel under våren, men tillhörde bottenskiktet när australienskan Katrina Janssen blev skadad.

Roligaste insatsen svarade Nora BK för. Efter ett par säsonger i fritt fall bromsade man fallet i division 4 och i en Corona-påverkad enkelserie tog man det mäktiga steget upp i division 3. En riktigt bra bedrift av NBK och förhoppningsvis får man nu spela en hel dubbelserie när division 3-serierna startar i vår.

Hösten fram till nu har inte varit speciellt rolig. Hällefors IK har ännu inte fått premiärspela i Hockeytvåan då serierna pausats på grund av Coronan. Lindlöven hade sin pandemi strax innan seriestart och serierna har kunnat spelas – om än med många uppskjutna matcher. Så sent som i måndags blev det dock klart att man får spela i den tråkiga Fortsättningsserien under våren och vägen till några roliga matcher i slutet av säsongen kommer att bli väldigt lång. LIF Lindesberg har spelat sin allsvenska serie med ett par uppskjutna matcher och ett uppehåll på grund av Coronan, men skador och ett darrigt försvar har gjort att de brandgula ligger på tionde plats i tabellen. Damerna börjar om från början med truppbygget varje säsong och ligger nu åtta av tio lag i division 2. Lindesberg Volley har under hösten lyckats med konststycket att förlora samtliga 12 matcher och firar nyår helt utan poäng.

Det mesta kan alltså bli bättre 2021. Ingen vet väl idag hur det blir med upp- och nedflyttningar mellan de olika spoorternas serier, då de lägre serierna knappt ens spelat. Kanske lite tur för Lindesberg Volley, som har ett lågbudgetår under Coronan, men i så fall otur för Lindlöven, som förmodligen har sitt bästa lag någonsin den här vintern.

Jag önskar all sport ett bättre år 2021 och hoppas kunna besöka planer, hallar och andra evenemangsplatser och samtidigt kunna ha lite social samvaro med läsare och publik. Att stå ensam i Lindehov, i Lindesberg Arena eller på Norvalla är inte den ultimata sportupplevelsen.

Gott Nytt År!

3 Comments

 1. Till undrande.

  Måste väl vara positivt, när politiker från högsta toppskiktet, till bottenskrapet
  inte tycker att covid är något bekymmer ?

 2. Gott nytt år Tomas.

  Konstigt att S Johansson hade negativa åsikter såhär i slutet av året…

 3. Jag förstår inte varför alla är på tårna om corona ?

  MSB (krischefen) drar till kanarieöarna, ekonomihögste, åker till fjällen och
  Löven går och shoppar i lugn och ro.

  Gnället från sjukvården måste handla om löneförhandlingar, eftersom våra
  ”högsta” inte tar notis. Corona är väl mest skitsnack och inte mycket att bry sig om. Siffrorna över ”döingar” är nog bara någon sort staistik.

  Nu är det bara kul och gott nytt år.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.