Milan tänd i Pershyttan

PERSHYTTAN. Att tändningen av årets kolmila är välbesökt råder ingen tvivel om. Kön ringlar sig lång till kolbulleserveringen.
– Det här är ju så mer centralt, säger Östen Eklöv.
Tidigare kolmilor har varit placerade söder om Pershyttan men flytten till stationen har nog bidragit till dagens stora publik. Många fler än beräknat har tagit sig till Pershyttan för tändningen av kolmilan.
Uppe på Kolmilan gör Åke Mossberg, Östen Eklöv och Sigurd Hallor sig redo för att tända kolmilan. Det lyckas med första tändstickan att få fyr och snart flammar stora lågor från tändveden. Den sänks sakta ned i milans hål och därefter fyller man på med ytterligare ved.
– Uppdraget är nu utfört, avslutar Åke Mossberg tändningsceremonin. Nu väntar cirka tre veckors vaktande av milan. Dag som natt, varannan timme kontrolleras elden för att den inte ska övertända.
Vid stekpannorna som många tycks sukta efter står Eva Korkeakoski, Kerstin Larsson, Barbro Persson och Britt-Marie Eklöv. Att kolbullar står på menyn behöver väl inte sägas.
Recept på kolbullar:
100 gram rökt och tärnat fläsk
Ca 4 dl vatten
3,5-4 dl vetemjöl
En halv matsked salt

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.