Bandyarenan i Nora står som ett monument över politiken i Nora.

Årskrönika 2020 – utan sport

BERGSLAGEN. En återblick på det konstiga året 2020 kan få vem som helst på dåligt humör. Ett år att glömma, helt enkelt. 24i försöker ändå sammanfatta delar och detaljer av ett svart år.

Jag ska försöka hålla isär sport och allmänna nyheter, sporten är tänkt att komma i en krönika i morgon. Vi börjar därför med det allmänna året.

Året hade precis börjat när dåliga nyheter nådde oss från kinesiska Wuhan. Ett virus uppkommet på färskvarumarknader hade skapat ett Corona-virus som man hade svårt att få bukt på, men till en början var ingen i Bergslagen speciellt orolig.

Samtidigt behandlades frågan om en simhall av politikerna i Hällefors alldeles i början av året. Varför just en simhall ska bli ett monument i Hällefors är svårt att reda ut, men ingen ska anklaga Socialdemokraterna för att vara motståndare. Under den förra mandatperioden ville man bygga ihop med moderater och centerpartister och nu vill man bygga ihop med vänstern. Då, under den förra mandatperioden, skrek vänstern högt för att motarbeta bygget… och nu skriker centerpartister och moderater näsätan lika högt. Byggas ska det nu och man får väl sätta upp en staty på de styrande utanför entrén. Man kivas, enligt hörsägen, internt om simhallen ska döpas till Järnberget eller Stolpskottet…

Ungefär samtidigt, i början av 2020, började vanligt folk att förstå att akutsjukhuset i Lindesberg var i farozonen. Beslut var fattat om en nedläggning av nattakuten, men endast ett fåtal medborgare förstod konsekvenserna av beslutet. Då, i januari, var intresset svalt bland medborgarna, men när innebörden i beslutet blev allmänhetens intresse större. Läkarna Ingemar Engstrand och Peter Jilke skrev många debattinlägg i frågan och fick företagarna med sig och protesterna mot regionens ansvariga politiker blev massivt. Värst blev, och är, det för Centerpartiet som säger sig slåss för landsbygden, men som ställde sig bakom den stängning av nattakuten som skedde under hösten. Det här är en riktigt besvärlig fråga för Centern och som kan betyda väldigt mycket i valet 2022. Centern är riktigt starkt i olika områden av Bergslagen tack vare att partiet, lite bonntjurigt, har sagt nej till centralisering och nedläggning. Frågan är om detsamma gäller efter nästa val?

I Ljusnarsberg är frågorna inte lika utpekande. Det har gått många år sedan man fick hjälp från Bostadsakuten och andra regeringsprojekt, men man har lyckats hålla ekonomin på en hanterbar nivå och till och med tjänat på alla statliga stödbidrag sedan den stora flyktingvågen för en handfull år sedan. Förmodligen bra. Ewa-Leena Johansson har gjort ett strålande jobb, även om slutresultatet är en kommun som många vill slå ett staket omkring. Man hade Jimmy Hoppe på besök, men vad hjälpte det?

I storkommunen Lindesberg i 24i-området blir det sällan bråk eller ens upprörda känslor, oavsett vilken fråga som behandlas. Nu avgående kommunalrådet Irja Gustafsson har gjort det oerhört bra och oppositionsrådet Pär-Ove Lindqvist måste få någon form av pris för att aldrig på allvar ha satt den politiska majoriteten under lupp. Det har funnits mängder av småfrågor där oppositionen kunde ha debatterat mot åtminstone Centerpartiet, som ju ingår i majoriteten, men dessa instick har man undvikit – kanske i hopp om att den gamla Alliansen ska bli ihop igen inför valet 2022. Man gör mycket bra i Lindesbergs kommun, men politiskt har nog väljarna svårt att se det oppositionsarbete som gjorts de senaste åren.

Visst borde även Sverigedemokraterna ha gjort sitt arbete mot de styrande partierna, men där saknas både spets och kompetens. Mängder av väljare, nåja 3088 väljare 2018, röstade på SD och jag vet inte om dessa är speciellt glada idag. Någon ny färdriktning har inte SD stakat ut så här långt…

Jag har sparat Nora till sist. Jag är Nora-son och har alltid kollat in vad som händer med kulturevenemangen och bandyn. Det mesta andra är tjänstemannagrejer och sportrelaterat. Typ.

Värst drabbat är förstås Nitro Nora BS. Politikerna beslutade att inte längre stödja bandyklubben och en konkurs av föreningens isbanebolag var ett faktum. Det hela slutade med att kommunen köpte isbanan av konkursförvaltaren – bara för att kunna lägga ned den. Flera politiker, bland annat Jan Larsson (MP) hade förslag för att rädda isbanan och föreningen, men de styrande partierna bestämde sig för att bandy inte ska kunna utövas i Nora.

Katastrof, säger jag som betraktare. Visst har Danfo Arena kostat pengar som inte funnits, men varför har inte Noras politker förstått att NNBS varit en marknadsförare i idrottslandet? Nitro Nora kommer att bli en vattendelare i valet 2022, inget snack om annat. En förening som tagit emot bidrag och som tar sig till Sveriges näst högsta serie ska förstås stöttas – inte dödas. Att hitta en miljon extra till bandyn måste ha varit mycket enklare än att hitta samma pengar till gamla Allaktivitetshuset i gamla Windahls… rätta mig om jag har fel.

Mycket annat har förstås hänt under 2020, men Coronan har tagit över det mesta. 24i hoppas på ett mycket bättre 2021. Det som inte varit bra under 2020 kan vi ändra till 2021. Alla i 24i-området måste ta sitt ansvar både för att få bort Coronan, få bort riktigt dåliga politiker och för att få det lite bättre i våra fyra kommuner.

I morgon kommer en årskrönika om sporten i 24i-området. Den krönikan, och den här, tar bort Källbergs fredagskrönika på nyårsdagen.

Ha det bra där ute i Bergslagen..!

6 Comments

 1. Ron Jon

  Får vi höra den underliggande historien, till att bandyklubben, blev ”avrättad” ?

  Intressant, eftersom andra som inte går i takt, kan råka/råkat ut för samma sak i Nora.
  Trakasserier, skadegörelse mm.

  Unket hur historien upprepar sig. Inte konstigt egentligen, eftersom Nora har
  gamla band till den här hanteringen.
  Kan till och med dyka upp banderoller med dödskallar, eller gubbar med svarta
  mustacher

 2. Ron Jon
  Inget fel att skriva kommentarer på 24i, Det är en rättighet man har i ett demokratiskt land. Men att komma med rena lögner ger ingen trovärdighet i kommentarerna. Att dessutom skriva under synonym ökar inte trovärdigheten.
  Vore klädsamt om du ändå kunde pudla på några av dina lögner.

  1. A-laget bestod av inhyrda, avlönade 40+ .
  Vilka är det du syftar på? Mig veterligen och jag vet. Ingen var över 40 år. Däremot var 7 stycken i laget under 24 år och den yngste var 17 år och flera runt 20 år.

  2. Vad som inte kommer fram i ljuset när det gäller Danfo Arena är den undermåliga kylanläggningen. Vilket belägg har du för detta påstående?

  3. Även om NNBS funnits idag hade det inte varit is på Danfo Arena då anläggningen inte klarat av att frysa is denna milda vinter. Detta påstående är helt absurt. Jag kan räkna upp ett femtiotal konstisanläggninger från Ronneby i söder till Kalix i norr där de har konstis nu och fram till mitten av mars.

  4. 2018/2019 fick man gå ihop med ÖSK för att få ihop en uppställning på plan.
  Detta påstående är riktigt. Men det är så det ser ut i dagens idrotts Sverige, i de flesta idrotter. Fotboll, handboll osv. De flesta klubbar samarbetar för att alla barn och ungdomar ska få idrotta. Absolut inget konstigt med det.

  5. Då till en kostnad av ca 15000 :-/dag.
  Var har du fått den siffran ifrån?

  Nej Jon Ron. Visa lite kurage och tala om vem du är som har så ”bra” insyn i Noras idrott och ekonomi.

 3. Angående Danfo Arena så är det skönt att nedläggningen nu är ett faktum och vi kan sätta punkt en gång för alla. Med allra största respekt för eldsjälarna i NNBS med C-G Svensson och C-E Hermansson i spetsen. Ni har gjort ett strålande arbete för bandyn, men bandyn i Nora dog långt före Danfo Arena lades ner. Under flera år sjönk antalet juniorer stadigt. 2018/2019 fick man gå ihop med ÖSK för att få ihop en uppställning på plan. Förra vintern hölls en skridskoskola. Ingen övrig ungdomsverksamhet. A-laget bestod av inhyrda, avlönade 40+ som åkte till Nora för att trappa ner sina karriärer. Inget fel i det, men det är så det är. Vad som inte kommer fram i ljuset när det gäller Danfo Arena är den undermåliga kylanläggningen som hade ett otillåtet kylmedia som var tvunget att bytas ut. Även om NNBS funnits idag hade det inte varit is på Danfo Arena då anläggningen inte klarat av att frysa is denna milda vinter, i alla fall inte i någon längre period. Då till en kostnad av ca 15000 :-/dag. Helt horribelt både ekonomiskt och miljömässigt. Se framåt nu. Satsa på konstgräs så kan anläggningen användas året om av betydligt fler.

 4. Bäste herr Zetterlund har förstås rätt. Jag förenklade lite när det handlade om simhallsbygget i Hällefors, mest för att peka på Vänsterns 180-gradare.
  När det gäller lasarettet vet jag att Centern i norra länet vill ha 24/7-akuten kvar, men vad hjälper det när ni inte kan få era partikamrater i Örebro med er?
  Gott Nytt år!
  Redaktörn

 5. Bäste redaktörn
  Centerpartiet i Hällefors var imot simhallen 2017, då som nu !!!!!

  Och lokalt i norra länet har vi centerpartiester protesterat mot nedläggningen av nattkirurgin på Lindesberg, då och i framtiden !!!!

  Gott nytt år

  Lars Göran Zetterlund
  Centerpartiet

 6. Inte konstigt alls !

  På grund av dålig datakunskap inom kommunledningen i Nora, har man inte
  följt utvecklingen inom ”nyord”.

  När det gäller planeringen av tungtrafiken genom/ förbi Nora, har man förväxlat
  orden datorisering med ”dialogisering”, och i satt igång att gräva nya genomfarten.

  Dom som berörs av eländet finns inom ”dialogiseringen” och kommer kanske att tillåtas att framföra sina åsikter inför något sorts offentligt ”medborgarmöte”.

  Hört talas om bananrepubliker. Fattas bara att ”dom” börjar yra runt och köpa skor och klockor

  Ett nytt år blir det i alla fall

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.