Att få vara med!

L_AxelssonFör de flesta av oss är det en självklarhet att kunna gå på restaurang, teater eller bio. Att ta en skogspromenad eller bara åka till affären och handla. Men för en stor andel människor i Sverige så är det inte lika enkelt och självklart och det är alla som haft oturen att drabbas av olika sorters funktionsnedsättningar. Då kan bristen på ledsagning, personlig assistans, teckenspråkstolk eller trappsteget som man måste ta sig över för att komma in i affären göra det hela oöverstigligt.

Den samlade funktionshinderrörelsen samlades i dag återigen utanför Rosenbad för att protestera mot att regeringen fortfarande inte genomfört det som riksdagen beställde för snart ett år sedan. Beslutet som riksdagen fattade då innebar att jag fick gehör för min motion om att brist på tillgänglighet skall vara en grund för diskriminering i lagstiftningen.

Vid demonstrationen deltog förutom hundratals företrädare för rörelsen både jag och vår partisekreterare Carin Jämtin.

De ministrar som vågade sig fram var Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och Integrationsminister Erik Ullenhag. 


Axelsson2Det har gått tre år sedan Hans Ytterberg lade fram utredningen ”Bortom fagert tal – om bristande tillgänglighet som diskriminering” (Ds 2010:20), våren 2010. Han föreslog att en ny bestämmelse om förbud mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning införs i diskrimineringslagen.

Därmed skulle personer med funktionsnedsättning få tillträde till samhället på ett sätt vi andra tar för givet. Andra länder som Norge, Storbritannien, Irland, Australien och USA har redan diskrimineringslagar som omfattar bristande tillgänglighet

I stort sett företrädare för alla riksdagens partier, utom möjligtvis moderaterna, säger att man vill lagstifta. Till och med den ansvarige ministern, Erik Ullehag (Fp) hävdar det men ändå händer inget. Seriösa bedömare menar att proppen sitter i finansdepartementet och heter Anders Borg.

Nu är det verkligen dags att de tre borgerliga partier som säger sig vilja genomföra det här sätter ner hela foten. Det duger inte att bara tala vackert det gäller att handla också.

Vi måste se till så att personer med funktionsnedsättning får tillgång till sina grundläggande mänskliga rättigheter. Det vinner vi alla på i längden.

/Lennart

Axelsson1Axelsson3

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.