Även Landsbygdspartiet reagerar mot stängda dörrar

INSÄNDARE/DEBATT. Igår reagerade Norapartiet på majoritetens förslag att stänga sammanträdena i kommunstyrelsen för allmänhet och media. Idag är det Landsbygdspartiet oberoende som ogillar förslaget. Läs här vad Pia-Maria Johansson och Bengt Magnusson tycker.

Varför stängda sammanträden?

Kommunal demokrati, medborgarnas möjlighet att utöva inflytande på kommunala beslut sker genom rösträtt, yttrandefrihet och fri partiverksamhet.

Tidigare var kommunstyrelsens sammanträden i biblioteket, dagtid med möjlighet för den som ville att lyssna. Fullmäktige var förlagt till Nora Stadshotell kvällstid

Både kommunfullmäktige och kommunstyrelsens sammanträden har under våren flyttats från centrala Nora till Hagby ängar. Det är ett beslut som är olyckligt tycker vi och som inte signalerar tillgänglighet eller möjlighet till spontana samtal för besökare, vilket hotellet och biblioteket gav mer möjlighet till. Med nuvarande förslag tvingas även verksamheter bort från schemalagd lokal på Hagby ängar de onsdagar man har kommunstyrelse.

Den kommunala demokratin i Sverige förutsätter öppenhet, tryckfrihet, allmänna handlingars offentlighet och övriga politiska fri- och rättigheter.

Den kommunala demokratins styrka är beroende av medborgarnas möjligheter att påverka besluten och styrande politikers förmåga att lyssna samt i efterhand kunna korrigera felaktiga eller rättsstridiga beslut. Öppna kommunstyrelsesammanträden ger den enskilda medborgaren och mediainsyn i debatten och möjlighet att försöka påverka inför kommande kommunfullmäktige

Utifrån detta är det med stor förvåning vi inom Landsbygdspartiet oberoende (LPo) har tagit del av den nya politiska majoriteten i Nora (Socialdemokraterna och partierna i Alliansens Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) förslag om att kommunstyrelsens sammanträden nu även skall vara stängda för allmänheten och media under mandatperioden 2019 – 2022, från maj 2019.

I förslaget skriver den politiska majoriteten, via Tom Rymoen, kommunstyrelsens ordförande, att det krävs en plattform för samtal mellan de politiska partierna och att den samtalssituationen skall kännas förtrolig och därför skall sammanträdena hållas stängda för allmänheten och medier.

Kommunstyrelsen har sitt uppdrag från fullmäktige. Med uppdraget följer ett ansvar för nämnden och ledamöterna i nämnden. Som kommunpolitiker måste vi våga formulera politiska mål, diskutera dem, möta motargument och förstå att budgeten är det verktyg vi har för att förverkliga de politiska målen. Men ett sådant synsätt krävs en politisk medvetenhet byggd på kunskaper både om politik och ekonomi, parat med en förståelse för och ett bejakande av demokratins stora förändringskraft. Utan en vital politisk debatt och diskussion, som allmänhet och medier kan ta del av på den kommunala nivån, förtvinar nödvändig förnyelse och utveckling. Demokratin kommer att devalveras. Ju svagare politiken blir desto mer beslut förs över till tjänstemannanivån. Vi i LPo vill att hela Nora skall leva i form av en vital och levande demokrati. I ett sådant Nora har alla politiskt valda ledamöter ett ansvar för att de demokratiska institutionerna ska fungera väl, på alla nivåer, vara öppna och tillgängliga för alla kommunens innevånare och inte ske inom lyckta dörrar.

Öppna upp den politiska debatten och låt alla få insyn om vad som diskuteras och beslutas i kommunen!

För Landsbygdspartiet oberoende i Nora

Pia-Maria Johansson och Bengt Magnusson

4 Comments

 1. Ytligt sett är ”stängda dörrar” för press och allmänhet, ett sätt att begå politisk ”harakiri”,
  men om man har tama journalister, som publicerar vad politikerna sätter händerna på dom, blir situationen förklarlig.

  Ett eget media måste nog till för att ”såssarna” överhuvudtaget skall kunna synas i kommande valrörelse.
  Mannen med mustaschen körde ju egen propagandamaskin.

 2. Efter uppvisningen i Lindesberg, av missnöjda skattebetalare på landsbygden,
  så har jag full förståelse, för att Noras styrelser kryper in bakom stängda dörrar.

  RÄDSLA

  Vilken av våra stjärnor vågar utsätta sig för utfrågningar, om var pengarna tog vägen ?
  Blir obekvämt att överhuvudtaget tvingas umgås med undersåtar. Får väl välja krog med likasinnade.

 3. Vad skall de mygla om nu då??? Snacka om att våga ta ansvar . Om ingen hört mig vad jag sagt så behöver ju jag inte ta ansvar för något.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.