Även LPo går emot nedläggningsförslaget

INSÄNDARE/DEBATT. Kritiken mot den planerade nedläggningen av byskolorna i Ramsberg och Rockhammar växer. I ett debattinlägg frågar sig Anders Persson (LPO) varför Ramsberg och Rockhammar ska ta smällen när man bygger för dyrt i Lindesberg. Läs Anders Perssons inlägg här.

Varför ska Ramsberg och Rockhammar ta smällen?

Hej invånare i Lindesbergs kommun.

Vi i Landsbygdspartiet oberoende har engagerat oss i politiken bland annat därför att vi ser hur våra gemensamma skattepengar i allt större utsträckning satsas i dom två större tätorterna i vår kommun!

Nu till det aktuella ämnet angående besparingsförslagen inom barn- och utbildningsnämnden. Socialdemokraterna samt Moderaterna är dom största förespråkarna för att ekonomin och resultaten i skolan skulle bli så mycket bättre bara lägger ner våra mindre enheter. Nu är det ju så att dom stora ökningar av driftkostnader som nämnden fått kommer av att man just nu bygger ut och bygger nya skollokaler i Lindesberg. Vi i LPo har svårt att förstå varför Ramsberg och Rockhammar ska ta den ekonomiska smällen för att man bygger för mer pengar än man tydligen har råd med? När vi kommer till resultaten för våra elever som går i Ramsberg och Rockhammar så är definitivt deras resultat inte lägre än i andra skolor i kommunen. Ett annat skäl som man lägger fram är svårigheten att få tag på behöriga lärare och vikarier? Skulle tro att andelen obehöriga lärare i hela kommunen är ungefär den samma. För politiker i Lindesbergs tätort är det inte något konstigt med att stänga skolor eller dagis utanför tätorterna!!! Men skulle man göra tvärtom så tror jag att dom skulle förstå vad som menas med närhet till kommunal service och att attraktionen till att vilja bosätta sig på landsbygden stiger om det finns förskola och skola inom rimligt avstånd. Ser även med förfäran att man vill stänga ner mellanstadiet i Vedevåg och det är ett listigt sätt att långsamt ta bort även skolan där på sikt. Det låter så fint när Irja Gustafsson säger att hon och socialdemokraterna vill att HELA Kommunen ska leva och utvecklas men det är tyvärr tomma ord.

Anders Persson, Landsbygdspartiet oberoende

5 Comments

 1. Ännu ett inlägg i debatten !

  De pengar som skall sparas är en följd av att
  bidraget för nyanlända elever tar slut.
  Bidraget har från staten varat i två år.
  För att kunna behålla undervisningen av alla
  elever utan statsbidrag måste det till besparingar.
  Roligt när Irja Gustavsson hade ett möte där
  folk fick säga sin åsikt om var ALLA statsbidrags pengarna skulle användas till.

  Ja och nu står vi här och landsbygden skall ta smällen.

  Mvh Collector

 2. Detta visar att när du Anders hoppade av centern och fick fria tyglar , är du en politiker att räkna med för landsbygdsbor !

  Hoppas du fortsätter i samma anda!

 3. Bra skrivet Anders.
  Här visar du att (LPO)står för sin landsbygdspolitik.
  Inte bara tomt svammel för att få röster.
  C-partiets landsbygdspolitik på både Riks och kommunal nivå har tydligen inte gått in hos väljarna förrän det var för sent.Deras löften inför valet har inte hunnit slå rot
  innan de rycks bort som ogräs.
  Nu är det bara att invänta Annie Lööfs skokalas med Stefan Löfven.Allianskompisarna kan känna sig blåsta.
  Det här är inget parti att lita på.
  Tydligen har (V)vaknat från sin långa sömnperiod och börjar nu ryta ifrån.
  Det måste bli slut på de styrandes nervärderande syn på landsbygden.
  Utan en levande landsbygd ingen svenskproducerad mat.
  Människorna på landsbygden ska räknas in i alla
  människors lika värde.Det är hårt arbetande och företagsamma personer som älskar landsbygden och dess lugn.Det måste finnas valmöjligheter alla vill inte bo i tätorterna och ska inte straffas för det.Vi betalar samma skatt som övriga befolkningen och ska då i rimlighetens namn få behålla någon kommunal service.

 4. Inlägg i debatten.
  Ser fram emot en konsekvensbeskrivning om man stänger byskolorna.
  Barn ska transporteras långa sträckor på vägar som saknar underhåll, särskilt på vinter med plogning, sandning etc.
  Barn ska upp tidigt för att hinna med skolskjuts.
  De ska sedan gå i en större skola där de aldrig får studiero p.g.a för stora klasser.
  De ska sedan hem sent på e.m, kanske vänta in skjutsen för att högstadieeleverna också ska sluta sina lektioner.

  För byarna innebär det att huspriser sjunker, affären får inte lika många kunder, och det blir en ”tom by” där kriminella kan härja fritt eftersom alla är ”från byn” dagtid.

  Är det inte lättare att flytta på EN pedagog, för ex slöjd och språk, än att flytta busslaster med elever. Jag kan inte heller tänka mig att kvadratmeterhyran är större i Ramsberg/ Rockhammar än i Lindesberg.

  Som pedagog förstår jag även dilemmat att ha ett varierat utbud för få elever. Men det finns mycket idéell kraft i byn. Man kan ordna barnteater, filmvisning, författardagar etc. genom Kulturcentrum.

  Det är inte heller längre från Lindesberg och Storå till Ramsberg, än tvärtom, så varför inte utnyttja lokalerna till fler aktiviteter. Kanske till och med förlägga fler klasser hit.

  En annan konsekvens är tanken på nästa val. Svikna väljare byter parti. Ska det bli så?

  Hur stor blir besparingen när alla dessa faktorer räknats in?

  Med vänlig hälsning Kerstin Ericsson
  leg. Lärare 4-9.Ramsberg.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.