Även Nora får göra om upphandling

NORA. I veckan skrev 24i om att en ny upphandling måste göras gällande byggandet av Lindbackaskolan i Lindesberg. Nu informerar även Nora kommun att man tvingas göra om upphandlingen av utbyggnationen av ishallen.

Processerna kring stora kommunala investeringar har förändrats kraftigt under de senaste åren. Tidigare uppstod ett investeringsbehov, man gjorde en upphandling eller en förfrågan till intresserade entreprenörer och därefter följde en politisk debatt utifrån de alternativ som kommit fram.

Nu sker sakerna i en annan ordning. Investeringsbehovet måste alltid finnas, men numera startar processen med en politisk diskussion och man kommer fram till vad investeringen får kosta. Dock är det inte lika viktigt som förr hur stor själva investeringen blir, utan de mesta handlar om hur stor driftkostnaden blir. I Lindesberg har beslut fattats om vad den nya skolan ska få kosta och samma sak gäller med utbyggnaden av ishallen i Nora.

Nora kommun beslutade precis innan årsskiftet att avbryta upphandlingen av en utbyggnad av ishallen, då de inkomna anbuden visade en helt annan kostnadsbild än den de beslutande politikerna hade beslutat.

I början av februari ska underlagen för en ny upphandling i Nora vara klara och därefter kommer underlaget att finnas tillgängligt för anbudsgivning i 20 dagar.

2 Comments

 1. Är lite för gammal, för att tro på tillfälligheter !

  Vilken är den gemensamma nämnaren i de tre kommunernas så kallade
  ”upphandling” ?

  Lutar åt att Samhällsbyggnad Bergslagen och att storbyggare vädrat lite ”Bahamaspengar” i projekten.

  Någon revision eller genomgång får vi nog aldrig se. Handlar om lite för stora
  slantar för de inblandade. Kanske kan det ge någon sorts besparing för Nora om ”konsultkompisar” tvingas fram i dagsljuset

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.