Bandyfrågan lever vidare till hösten

NORA. Den politiska majoriteten i Nora ville under onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige sätta punkt för alla turer kring bandyn, den konstfrusna isbanan och Nitro/Nora BS. Detta genom att besluta om att det årliga bidraget på 975000 inte ska betalas ut i år och att upphäva beslutet om framtida utbetalningar.

Så blev det inte. Ärendet skickades åter till kommunstyrelsen via en så kallad minoritetsåterremiss.

Det blev en lång och stundtals het debatt när bandyfrågan skulle ta avsked från den politiska dagordningen i Nora. Frågan i sig hade den politiska majoriteten lyckats dela så att vissa delar i beslutet om att köpa isbaneanläggningen av konkursboet för att sedan lägga ned den beslutats av den stängda kommunstyrelsen. Det årliga bidraget/hyran som Nora kommun betalat är dock fattat av kommunfullmäktige och måste således upphävas av kommunfullmäktige.

Debatten i kommunfullmäktige kom dock att handla om den totala hanteringen av frågan.

-Bandyn i Nora har en lång tradition och Svenska Bandyförbundet åkte från Stockholm för att försöka hjälpa till att lösa frågan och då var de ledande politikerna inte ens med, sade Jan Larsson (MP). Det är verkligen ”social distansering” eller till och med social inkomptens. Det är upprörande att behandla en förening på ett så nonchalant sätt.

Jan Rylander (NP) påminde kommunfullmäktige om att man, för bara några år sedan, antagit ett idrottspolitiskt program för Nora kommun och han läste högt ur detta för att understryka att det nuvarande beslutet om bandyns framtid inte går i den linje man beslutat.

-Här frångår man sina egna beslut, sade Rylander.

-Jag menar att vi ska satsa på verksamheter som har en stor ungdomsverksamhet, sade Tom Rymoen (M). I A-laget finns tre spelare från Nora och man har ingen ungdomsverksamhet. Det här är en kostnad som Noras skattebetalare ska stå för.

Frågan blev återförd till kommunstyrelsen via en så kallad minoritetsåterremiss och kan komma tillbaka till kommunfullmäktige tidigast i september.

3 Comments

  1. Jag kommer ihåg svaret från kommunen till Bandyklubben. Det innehöll 3 att-satser där men sade att barnen skulle åka på naturis eller åka till en annan kommun.Vet ni inte vad ni vill när ni nu klagar på att man inte har någon ungdomsverksamhet.

  2. Kul att MP har ändrat ståndpunkt, förut var det precis som M-regeringen sa om försvarsmakten: ett särintresse.

  3. Var får Tom Rymoen ifrån att vi har 3 spelare från Nora?
    Vi har haft 7 st spelare och att vi inte haft ungdomslag beror på att ni bad oss att ta bort ungdomsverksamheten förra året p.g.a. ekonomiska skäl. Vi gjorde som ni sa och nu står vi här. Bandy är kultur i Nora och vi hoppas få fortsätta bedriva verksamheten, om inte annat för att isbanan som vi lagt ner själ och hjärta i ska få vara kvar som just bandybana som skolorna också kan nyttja.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.