Så här såg greenen på hål 1 ut i juli 2018. Den torra sommaren hade sett till att gräset bara var decimeterhögt och att ogräs inte hunnit få förödande fäste.

Banken har hjälpt till att rädda Stjernfors GK

KOPPARBERG. Stjernfors Golfklubb drogs med i entreprenören Jimmy Hoppes konkurs och under förra sommaren växte golfbanan igen. Men stora ideella insatser och bidrag från Sparbanksstiftelsen Bergslagen har inneburit en omstart för golfklubben.

Stjernfors GK var den andra golfbanan som byggdes i Örebro län. De första slagen slogs 1973 och banan har sedan starten varit en niohålsbana.

– Det här är relativt lättspelad bana som passar alla, från nybörjare till riktigt duktiga spelare. Det är också förklaringen till att vi som mest hade cirka 800 aktiva medlemmar, förklarar Bengt Lindberg som idag är ordförande för Stjernfors Nya Golfklubb och som var en av initiativtagarna 1973.

Mellan 2014 till 2018 drevs golfklubben av en privat ägare och dessvärre slutade verksamheten i konkurs, med en obefintlig och utsliten maskinpark. När klubbens medlemmar återtog kontroll över banan 2018 hade såväl greener som fairways växt igen och få trodde nog att det skulle spelas golf på den gamla skogsbanan igen.

– Ingen av oss tvekade inför beslutet att iordningställa vår golfbana igen, även om det initialt fick ske med ideella medel. Idag heter vi Stjernfors Nya Golfklubb, men det är såklart samma bana och upplägg som förut, säger Bengt Lindberg i ett pressutskick.

Sparbankens ägarstiftelse har sett till att klubben tillförts ett kapitaltillskott som bland annat använts till investeringar i maskinparken, bollautomat, vildsvinsstängsel samt till att avlöna en anställd. Inför nästa säsong hoppas man kunna locka tillbaka de medlemmar som lämnat klubben sedan konkursen.

– Under det senaste året har många frivilliga ställt upp, såväl i röjningsarbetet som i caféverksamheten. Golfbanan har en viktig social roll i en liten ort som Kopparberg, och skapar dessutom möjlighet för fler att börja spela golf, säger Bengt Lindberg.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.