Banken varnar för bedrägerier

BERGSLAGEN. Blir du uppringd av någon som säger sig ringa från bankens säkerhetsavdelning eller från polisen är du ganska säkert utsatt för ett bedrägeriförsök.

Om du får du den här typen av samtal, lägg genast på, uppmanar VD Cecilia Jeffner på Bergslagens Sparbank.

Cecilia Jeffner

Bergslagens Sparbank har under den senaste tiden haft ett antal kunder som blivit utsatta för bedrägerier. Och bedragarna vet hur de ska göra.

När bedragarna ringer ser telefonnumret ut att komma från banken eller från polisen, och personen i andra änden säger sig försöka hjälpa kunden med ett pågående bedrägeri. Bedragaren påstår ofta att det är bråttom och vill att kunden ska använda sitt BankID, säkerhetsdosa eller koder för att logga in på Internetbanken. Men i samma ögonblick som kunden loggar in har bedragaren full tillgång till kundens konton.

– Man kan konstatera att de som utsatt våra kunder för detta har agerat på ett sätt som varit så förtroendeingivande att man lyckats lura kunder att lämna ifrån sig sina koder eller genomföra inloggningar åt bedragarna, säger Cecilia Jeffner.

– Vi ringer aldrig upp våra kunder och ber om den sortens uppgifter. Det är inte ett arbetssätt som banker använder sig av, betonar Cecilia.

Bedragarna är förslagna och hänsynslösa och stora belopp kan försvinna på en sekund.

– Bedragna kunder är med rätta förkrossade när de först kommer i kontakt med oss efter att ha blivit utsatta för detta. Det kan handla om stora belopp som bedragarna lyckats tillförskansa sig, säger Cecilia Jeffner. Det är viktigt att påpeka att det inte är något i den tekniska säkerheten som brister utan att kunder luras att lämna ut sina koder och på så sätt får bedragarna tillgång till kundens konton.

Så här skyddar du dig mot bedragarna:

  • Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter
  • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig
  • Om du blir misstänksam, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst 0581-88 000 för att kontrollringa.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.