Ett år har gått sedan biografens framtid debatterades som mest. Arkivbild.

Biografen visade upp alla sidor

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG

LINDESBERG. Biografen i Lindesberg är satt under lupp och politikerna i Tillväxtutskottet förbereder för en privatisering. Biografen går minus år efter år, men på onsdagskvällen ville föreståndaren Björn Persson visa upp alla de positiva sidor som faktiskt finns.

– Det är i stort sett klart med ett anbudsförfarande och då försvinner biogruppen och då försvinner maskinisterna, sade Björn Persson.

Här följer tre artiklar om mötet under onsdagskvällen.

Björn Persson hade på onsdagskvällen bjudit in de ungdomar som i stort sett ideellt fungerar som personal och maskinister samt en del av de vuxna som arbetar ideellt på biografen i Lindesberg.

– Det är fantastiskt med allt ideellt jobb, sade Björn Persson. Man kan väl säga att vi driver biografen på ett annorlunda sätt, men jag tror alla ungdomar uppskattar att de är med. Man kommer inte mycket närmare ett riktigt jobb och jag ser, år efter år, hur många ungdomar vuxit i och med det här ideella jobbet.

Björn Persson har förstås rätt i att en resultaträkning inte är det enda sättet man kan utvärdera en verksamhet på. Från att sälja popcorn och godis kan ungdomarna utbilda sig till maskinister och idag har man 17 maskinister, var av 12 eller 13 är tjejer.

– Vi är 30 till 40 som arbetar regelbundet här på bion, sade Björn. Jag tycker nog att man borde ta lite mer hänsyn till de här ungdomarnas arbete.

Björn Persson menade också att räkenskaperna kanske inte stämmer riktigt på sista raden. Biograflokalen hyrs då och då ut under dagtid av kommunen och ofta till kommunen, med resultat att biografen går back.

– Förra veckan hyrde man ut lokalen under en förmiddag och tog 1500 kronor i lokalhyra. En sådan uthyrning kräver biopersonal för fem timmar och då går det såklart inte ihop. Bions största kostnad är hyran, och vi måste få marknadsmässiga hyror om vi ska gå ihop.

Man har gjort vad man kan, menade Björn Persson, för att minska kostnaderna för biografen. Björn menar att det är en dålig affär att hyra ut lokalen för andra ändamål och i år har man dessutom tagit över menyn över vilka filmer som ska visas.

– Tidigare satt det någon i Stockholm och valde ut vad vi skulle visa, men det har vi tagit över själva, och det kommer vi att tjäna 50-60000 kronor på per år, sade han.

– Idag är det inte många filmer som går back, summerade Björn Persson. Men biografen måste få marknadsmässiga hyror och försöka undvika förluster vid uthyrning. Dessutom är jag övertygad om att vi kommer att slå våra besökssiffror i år. Jag tror att vi kan ha 15000 besökare inom räckhåll.

Men, det är ju inte där problemen finns. Lindesbergs kommun riskerar en tvångsnedläggning om konkurrensverket tvingas titta på det faktum att kommunen driver en biograf – och kanske sjunka ännu längre ned på näringslivsrankingen. Dessutom kostar biografen pengar som skulle kunna ombudgeteras till kärnverksamhet – skola, vård och omsorg.

Björn Persson.

Aldrig ideell med en privat entreprenör

LINDESBERG. Att många arbetar ideellt för biografen i Lindesberg är förstås väldigt positivt. Pensionären Svante Kling är en av dessa.

– Att kommunen driver biografen vidare är en bättre garanti för långvarighet, säger Svante Kling.

Svante Kling tillbringar en hel del tid på biografen i Lindesberg. Han hjälper till med det han kan och tycker det ideella arbetet är viktigt – för kulturens skull.

Men skulle det bli en privat entreprenör för biografen hoppar Svante av. Då är det inte aktuellt att jobba ideellt.

– Aldrig, säger Svante. Den här biografen drivs utan vinstintressen, men en privat har ju sådana. Nej, då är det slut för min del.

Svante Kling tycker att han har ett stort utbyte av att jobba ideellt för biografen, så som det fungerar idag. Men en fortsättning känns inte aktuell med en privat entreprenör.

– Jag kanske inte ens får jobba som jag gör idag med en privat entreprenör, säger han. Jag gillar det här upplägget, att det inte finns några vinstintressen och jag uppskattar mycket att jobba tillsammans med alla de här ungdomarna.

Du skulle alltså tacka nej om en privat biograf frågade dig om du kunde göra samma jobb?

– Ja, så blir det nog. Det kanske inte ens går.

Vad tycker du om politikerna, som tycks välja ett privat alternativ?

– Jag förstår politikerna. De vill ju inte bli uthängda av konkurrensskäl.

Hur ska man räkna på en biograf?

LINDESBERG. Det är inte helt enkelt att förstå de ekonomiska siffror som redovisas i samband med frågan om biografen i Lindesberg. Här gör 24i ett försök att enkelt få läsarna att förstå hur saker hänger ihop.

Det må vara en kamp mot de röda siffrorna i resultaträkningen, men visst går siffrorna för biografen att räkna på olika sätt. Det handlar förstås om hur man räknar.

Finns man inom kommunen tittar man först och främst på vilken hyra man har och vilka personalkostnader som finns. I nuvarande konstruktion finns en hyra för lokalen samt Björn Perssons halvtidslön för att vara föreståndare. Dessutom finns hyran för varje film man visar, vilken uppgår till cirka 45 procent av vad man får in i biljettintäkter. Tillkommer gör förstås inköp för godis och läsk som köps in för att biobesökarna ska kunna handla.

Är man entreprenör och egen företagare räknar man på ett annat sätt. Såklart måste hyran betalas och lika självklart är att filmhyran från filmbolaget måste betalas. Godis- och drickainköp är en annan självklarhet att ta hänsyn till. Någon personalkostnad räknar man dock inte med förrän man ser utfallet. Blir resultatet dåligt blir lönen liten och blir resultatet bra blir lönen bättre.

I fallet med biografen i Lindesberg finns alltså flera nyckelskillnader. Man kan ha satt sig i en hyra med fastighetsägaren som är för hög och man kan ha en för hög fast kostnad för biografföreståndaren. Intäkter för godis och läsk borde vara högre än kostnaderna och hyran för filmerna är vad den är. En privat entreprenör skulle ändå se potentialen i att ha 13000-15000 besökare.

1 Comment

  1. Att driva en biograf helt privat
    då räcker nog inte intäkterna ens till lön
    åt självaste entreprenörn

    men efter konkurrensverkets beslut
    lär han ändock tillåtas att försöka
    han lär få börja med att biljettpriset öka
    och kanske något kommunalt bidrag söka

    men ”aj” om det så går
    då är det inte helt privat som han för bion står

    men ändock, det blir mer kommersiellt
    och vi slipper en massa ”ungdomar” som
    jobbar ideellt

    allt blir som andan i tiden vi lever i
    där marknaden styr
    och vi får vara utan ytterligare en sak
    som inte kan inbringa ekonomisk fyr

    men än kan vi kanske fortfarande hoppas
    att oavsett driftsform vår biograf inte kan stoppas!

    Bjarne Lind
    Lindesberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.