Bjarne Lind om näringslivet

LINDESBERG. Flitige insändarskribenten Bjarne Lind ger sig in i debatten om näringslivsklimatet och Lind inleder med berätta att han inser vikten av att vi har duktiga och framgångsrika företag. Läs Bjarne Linds debattartikel här.

Alla vill ha bästa möjliga villkor

Några kommentarer till debatten om företagsklimatet i våra Kommuner i Bergslagen. För att röja alla tvivel vill jag börja med med att tala om att jag inser vikten av att vi har duktiga och framgångsrika företag, likväl som att samhället ”läs kommunerna” är starka nog att ta hand om sina anställda och de verksamheter som åligger dem!

Företag, dess ägare och anställda skall självklart ha bästa möjliga villkor, det vill vi nog alla! Det som skiljer oss är synen på vad detta innebär och vägen fram till att fler kan bli mer nöjda med utvecklingen. Med rätta ställs det stora krav på samhället ”stat kommuner, regioner etc.” men också på företag. Vi lever alla i ett samhälle som ständigt ställer allt högre krav på oss, inte bara företagare, utan även som anställda och medborgare.

Men det är också alla krav som har bidragit till och gjort Sverige så framgångsrikt och till ett av dom bättre länderna i världen att leva i!

Arbete och våra arbetsplatser är kanske det viktigaste vi har, det är här som vi spenderar mest vaken tid i våra liv!

Jag tycker det är bra när företagare och deras organisationer ställer krav och önskemål på samhället. Det visar att deras verksamheter är mer och större än vad som ryms i dess privata svär. Det är ju inte alltid så det låter!

Dialog, kompromisser och samförstånd har gjort att vi kommit långt, det kan och måste utvecklas till att bli ännu bättre. I den allt mer komplexa värd vi lever i, har många företag visat klokhet nog att organisera arbetet bättre, utvecklat och tagit tillvara de anställdas kompetens på ett bättre sätt än förr, fler har fått ökat ansvar och mer intressanta och krävande arbetsuppgifter! Det är för det mesta en positiv utveckling.

Vad framtiden innebär på längre sikt kan ingen veta säkert. Men om vi utgår från att utvecklingen fortsätter som hittills, ja då väntar säkerligen lika stora förändringar de närmaste hundra åren som de föregående hundra.

I det framtida samhället ser jag framför mig att alla som kan har ett arbete.

Vi har kortare arbetstid kanske 6 timmar om dagen. Ännu fler anställda har fått mer ansvar och mer att säga till om på sina arbetsplatser. Vi har fortfarande väldigt många privata företag men efterhand växer det även fram nya ägarformer. Det blir viktigare för allt fler att arbetslivet ger mer än bara brödfödan! Jag tror att arbetsgivare och anställda har allt att vinna på att mötas i en sådan utveckling. Men jag befarar samtidigt att det finns starka politiska och ekonomiska krafter som vill se en annan utveckling!

Bjarne Lind

Lindesberg

1 Comment

  1. Jag skulle gärna vilja sätta pratbubblor, på Sparbankens annons med ett litet barn. !
    (inte tillåtet naturligtvis)

    Lite i stil med vad en sosse potentat, yttrade.
    ”det var det djävigaste”.(fast då var det om mjölken)

    ”kostar bensinen 16 kronor, aldrig att jag åker i privat bil”

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.