Bjarne Lind om Public Service

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten Bjarne Lind menar att kritiken mot SVT ska ses i ljuset av högerns ideologi. Bjarne skriver att svenska folket gillar SVT-utbudet. Läs Bjarne Linds insändare här.

Låt tittarna behålla SVT och Public Service!

I dagarna skall Sveriges Riksdag fatta beslut om Public Service för de närmaste åren. Det får klåfingriga högerpolitiker från M, KD, och SD att återigen gå till storms mot Public Service, som dom vill lägga ned, helt eller delvis. Deras senaste hatstorm mot SVT fick ny näring då TV-avgiften slopades och ett nytt betalsätt infördes via skattsedeln. Vad högern tycker om skattefinansiering är ingen nyhet, men att försöka slå i folk att saker och ting kan bli gratis, det vet alla att så fungerar det inte. Varken betal- eller reklam- TV eller något annat i ett samhälle är gratis. I slutändan är det alltid konsumenterna som betalar på något sätt! Nej, deras agg mot SVT skall ses i ljuset av högerns ideologi, där ensam är stark och den rike alltid är värd mer.

En undersökning 2017 visade att 70 % av svenska folket gillar att se på SVT:s programutbud, där de slipper ständiga avbrott för reklam. Många anser dessutom att programmen i SVT håller högre kvalité. Men sådana faktabaserade resultat från olika undersökningar spelar sällan någon roll när högerpartier utformar sin politik!

Bjarne Lind

Lindesberg

6 Comments

 1. Svar till Siri

  I stället för att skratta gör något konkret, om du är missnöjd och tycker att SVT är partiska. Anmäl dom, det händer att dom fälls av granskningsnämnden vilket naturligtvis är bra! Vi kan alla ha synpunkter åt olika håll om hur vida olika media är opartiska eller inte. Ingen person kan svära sig fri från och påstå att man alltid är opartisk. Vi är alla resultat av vårt sociala sammanhang. Åt något håll tar vi alltid ställning när vi uttrycker en åsikt eller gör ett val!

  Gärna mer debatt och fler åsikter från olika håll, det berikar tillvaron och hjälper utvecklingen för oss alla som lever på den här planeten.
  Och även om det förekommer partiskhet så är vi ändock lyckligt lottade i Sverige, där vi har fri media och många politiska inriktningar att välja bland och påverkas av.
  Men att ropa efter stopp för presstöd och ner med public service det skulle garanterat ta död på den samhällsdebatt som vi så väl behöver för demokratins skull!

  Bjarne Lind

 2. Oavsett politiken o höger mot vänster o vice versa – jag skulle uppskatta public service mycket mer om det fanns en gnutta försök till opartiskhet.

  Ta exempelvis klimatfrågan. Nu skulle man tro att det råder konsensus bland vetenskapsmän, men i verkligheten gör det inte alls det. Det finns ett stort antal riktiga sakkunniga som inte alls tycker att koldioxid är ett problem (utan koldioxid ingen växtlighet, lite mer koldioxid leder till grönare planet). Dessutom är frågan så komplex att man faktiskt inte, som en hysterisk höna, bör skrika att himlen faller ner.

  Jorden har alltid haft varierande värmecykler, om man tittar på exempelvis 1930-talet så ser man att det var till o med varmare. Och då kan man knappast tala om människans påverkan eller mängden av koldioxid. På 1970-talet varnades det om att snart kommer en ny istid.

  Vad gör SVT? Går helhjärtat med i hysterin och litar på en agronoms åsikter och kallar honom klimatexpert. Håhåjaja. Vägrar att bjuda in en riktig sakkunnig, nämligen Lennart Svensson, i studion. Lars Bern får glimta några sekunder men då svartmålar SVT honom trots att han förmodligen kan mycket mer än den där Rockström, om saken.

  Ja trött blir man, när det är sådan hysteri dag in o dag ut. Det skulle vara jättebra med SERIÖS public service som FÖRSÖKER vara opartisk. Idag har vi inte det, men betala ska vi. Kollar ibland rubriker och artiklar på SVT:s sajt. De brukar ha en patetisk försäkarn efter varje artikel om hur bra de är på opartiskhet. Låt mig skratta.

  Titta i spegeln och skäms!

 3. Replik till signaturen Ove.

  Skyll inte på ny teknik och skattefinansiering, högern har alltid varit motståndare till och velat lägga ner SVT!
  Jag har inte påstått att SVT är fritt från reklam, vad jag skrev var att de visar inte reklam i tid och otid, så som reklamkanalerna gör.
  Man kastar inte skit bara för att man kritiserar – i det här fallet – högerpartiernas dåliga mediepolitik. En politik som alltid pekar på marknaden som lösningen på allt. Men marknaden löser inte alltid allt bäst!

  Att ny teknik får allt fler att ta del av mediabruset på nya sätt faller sig rätt naturligt då den finns tillgänglig. Men ny teknik kan även skapa avigsidor och det måste man kunna diskutera i ett demokratiskt samhälle. Det är inte alltid givet att ny teknik tjänar samhället och medborgarna, vilket borde vara avgörande för i vilken utsträckning den skall användas. Den mångfald många trodde skulle komma genom fler kanaler och ny teknik har i många stycken uteblivit. I stället har det allt för ofta blivit likriktning i programutbudet av det som är kommersiellt gångbart. Och utan SVT är jag övertygad om att det blir än mer av det som kan liknas vid – mångfaldens motsats – enfald!

  Så olyckligt skulle det sannolikt bli om det var upp till marknaden att själv besluta!
  Men ännu har inte högerpartierna någon majoritet i riksdagen för att klåfingrigt plocka bort SVT från marknaden, eftersom deras forna Allianspartier har en betydligt nyktrare syn i denna viktiga fråga. Partier till vänster och liberaler har förstått public service bredare roll i samhället, inte minst för folkbildningen, något som högern envist blundar för!

  När det gäller finansieringen är det naturligtvis så att alla utnyttjar inte allt som skattefinansieras i alla skeden av livet. Men i Sverige har vi det så väl ordnat (även om det kan bli bättre) att utbildning, vård, omsorg, gator, vägar, bidrag omfördelning etcetera finns där när vi behöver det. Ingen kan tro att detta vore möjligt utan skattefinansiering!

  Självklart måste SVT:s framtid tåla att granskas och ingen kan väl påstå att de har sluppit undan. Även den som har en positiv grundsyn på SVT har såklart synpunkter på utvecklingen och innehållet. Låt den debatten fortsätta, men om högerpartierna får som dom vill, då finns snart inget SVT att ta ställning till.
  Och utan SVT försvinner en viktig mediakonkurrent och vi skulle helt få förlita oss på kommersiella intressen oavsett om det gäller nyhetsprogram, underhållning etcetera!

  Bjarne Lind
  Lindesberg

 4. Förespråkarna för SVT-skatten menar att alla ska vara med och betala för det är avgörande för demokratin och granskningen av makten.
  Det här är inte demokrati det är diktatur när människor tvingas betala utan att ens inneha en TV. Jag tror att regeringen har sneglat på Nordkorea. Public service ska vara oberoende och opartiska. Men det har visat sig att de är allt annat än opartiska i sin nyhetsrapportering.

  Varför söker sig Svenska folket i stället till alternativa medier för att få en sann opartisk rapportering?

  När man ser på SVT-s nyheter kan man tro att alla bor på lugna gatan. Det verkar som det är viktigare att överösa oss med propaganda från värdens alla hörn.

  I TV-studion kan man se allt fler programledare i samma program.Matlagning och dukade bord för gäster och övriga.Kändisarna duggar tätt i de flesta program.

  Att Vänsterpartister är nöjda med Public service är inte svårt att förstå.
  Public service har gjort en ordentlig vänstersväng nu när de sitter säkert.

  Totalt väntas SVT-skatten dra in 9.1 miljarder 2019.Mot 8,2 miljarder 2018 nästan en miljard mer.

  Om Public service är så bra låt dom då få stå på egna ben och få in sina miljarder genom betal-TV i stället för att tvångsansluta Svenska folket till något som långt ifrån alla vill ha i den här s.k. demokratin.

  Varför ska staten ha rätt att pracka på oss deras vinklade och fejkade rapportering?

  .

 5. Nu är ju inte SVT helt fritt från reklam.
  Det förekommer reklam vid tex vissa sportsändningar och har så gjort under rätt många år. Så fritt från reklam är inte SVT!
  Sen så kan man ju undra varför man ska tvingas på en ”avgift” när man aldrig tar del sv SVT:s utbud och det beviserligen är allt färre som ser på SVT. Dagens ungdomar ser sällan eller aldrig på SVT, det var det ett reportage i SR om förra veckan. Så det finns all anledning att tro att SVT i nuvarande form kommer att försvinna inom de närmsta 15 åren. För ser inga på SVT kommer man eller inte att vilja betala för det, världen förändras så även människors medievanor. Anpassar man sig inte efter dom så försvinner man helt. Vilket är sund konkurrens som sker överallt.
  Tv avgiften o presstödet göder feta lata katter som kan producera vilken skit som helst, de som producerar bra tv och bra journalistik överlever utan dessa bidrag och tvångsavgifter. Medievärlden har förändrats enormt dom sista åren som tur är. Och vi kan från flera olika oberoende källor få direktrapporter om händelser som sker i nutid i både ord och bild, aldrig har dessa varit bättre och aldrig har SVT varit sämre att rapportera verkligheten.

  Att ständigt försöka kasta skit på andra partier är så tröttsamt,än mera tröttsamt är det när vuxna ägnar sig åt att ständigt kasta skit.
  Men skitkastandet har blivit politikernas vardag, och så finns det dom som undrar varför vårt samhälle blir mer och mer våldsamt och intolerant.

  Sen så räcker det med att se vilka program som visas av SVT under en vecka. Det kan få vem som helst att vilja gråta av förtvivlan. Eller undra va fan som händer med alla miljarder som vi medborgare tvingas att betala för. Ska nog ta o göra lite statistik över det.
  Sen kan man diskutera hur rättvist det är att vissa slipper betala, de som lever på etableringsersättningar och övriga bidrag betalar ingen avgift. Det är bara om du har en beskattningsbar förvärvsinkomst som du betalar den här tvångsskatten. Medans andra grupper åker på ett bananskal gratis. Och då är det inte pensionärer jag talar om.
  Den här avgiften är ett jäklaskit oavsett om du är vänster eller höger eller nåt mitt emellan!

 6. Visst vill vi ha Public Service!!! Synd bara att inte Örebro har någon nyhetsredaktion utan varje morgon på nyhetstid sänder förinspelade reportage (som ofta redan visats i riksnyheterna).

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.