BMB får söka annan ansvarig?

LINDESBERG/NORA. Bergslagens miljö- och byggnadsnämnd har i ett beslutsförslag begärt in uppgifter från företaget Talent Plastic Laxå AB gällande miljöklassning och miljöansvar för fastigheten Bryggeriet 2 i Nora.

Bolaget, via ett juridiskt ombud, menar dock att BMB inte har någon rätt att rikta något föreläggande över huvud taget.

Bergslagens miljö- och byggnadsnämnd vill alltså att Talent Plastic ska miljöinventera och Mifo-klassa fastigheten där Nora Tändrörsfabrik tidigare höll till – på Bryggeriområdet i Nora. Företaget flyttade sin verksamhet till industrihallen där Lågprismagasinet är placerat idag och hade alltså ingen verksamhet på Bryggeriet efter det att miljöbalken reglerat historiskt ansvar – från den 1 juni 1969.

Bolaget avslutade sin verksamhet på Bryggeriet under 1968 och menar att BMB saknar förutsättningar att rikta föreläggande mot Talent Plastic nu. Dessutom sålde bolaget fastigheten 1994, alltså fem år innan miljöbalken trädde i kraft.

Talent Plastic menar att BMB får rikta sina förelägganden mot verksamheter som ägt rum efter den 1 juni 1969 eller mot fastighetsägare som ägt fastigheten efter miljöbalkens införande 1999.

TOMAS KÄLLBERG

5 Comments

 1. Tack Peter.

  Uttömmande om området.
  Att börja odla grönsaker, på de här premisserna, tyder närmast på rejäl naivitet.

  Men är ”grönsakerna” tillräckligt naiva och kallar det hela konst, vad bryr man sig om lite bly i spenaten ? Alla gamla krukor innehåller ju bly.

 2. Bryggeriet är ett industriområde där det pågått verksamhet i många decennier, klart att det finns rester kvar av tidigare verksamheter i marken. Förekommer på många håll, såväl i Nora och övriga Sverige. Inget konstigt alls, det finns i princip i marken för alla typer av industrier, även befintliga industrier i Nora. Har ju inget med ägande och kommun eller kommunens bolag att göra. Förekomsten av miljöföroreningar gör att man sällan kan ändra användning av markområden från industri till exempel till bostäder eller förskolor. Så länge det är verksamhetslokaler är det riktvärden för klassningen ”mindre känslig markanvändning” som ska uppnås. Miljökraven skärps allt eftersom vilket gör att man behöver hantera tidigare generationers synder idag och framöver.

 3. Hörde på radion att bryggeriet går i konkurs p.av obetalda hyror sen i Januari.
  Är detta ett sätt att få in några kronor för förlustaffären bryggeriet.
  Och så nu denna j-a på ren svaenska ART odling som ska börja där ner på bryggeriet och några medlemmar är från ljustråket som kummonen håller om ryggen och som sätts på pidestal. Trots denna orättvisa som redan råder.
  Litar inte ett smack på denna kommun.

 4. Visst borde det finnas miljöfarliga halter i och kring fastigheten som inrymde Nora Tändrörsfabrik. Kanske bly och annat tungt och kanske helt andra gifter när man gick över till plastproduktion på 60-talet.
  Men det som förvånar är väl varför detta kommer just nu. BMB måste ju ha varit inblandat redan när projektet med Kvarteret Bryggeriet startade och byggnämnden måste väl ha varit inkopplat i den renovering som gjorts. Och så stora avstånd kan det väl inte vara inom BMB att högerhanden inte vet vad vänsternäven sysslar med?

 5. Jaha !

  Det finns alltså miljöproblem nere på Bryggeriet.

  Väldigt kul för dom som skall odla och bjuda besökare på mat, som framställts utanför knuten.

  Nu får nog ”bolagen” med Håberger, tala ur skägget.
  finns det gifter i området ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.