”Bolagen behöver en aktiv ägare”

NORA. Avhoppade styrelseordföranden i Nora kommuns moderbolag Nora Rådhus, Håkan Kangert, menar att Norabostäder och Nora Fastigheter befinner sig i en mycket svår situation och att planerna på att lägga ned Nora Rådhus är helt fel beslut.

– De här båda bolagen behöver en aktiv ägare, säger han.

Håkan Kangert är förvånad över planerna på att lägga ned moderbolaget. Ägardirektiv har beslutats gemensamt och han säger själv att han tog uppdraget som ordförande som ett långsiktigt uppdrag.

– Men jag har uppfattat det som att Socialdemokraterna aldrig velat ha det här moderbolaget, säger han.

Kangert menar att man nu istället måste hitta en annan lösning för att få till stånd ett aktivt ägande. Kommunstyrelsen räcker inte, menar han.

– Vi måste hitta på något annat och där tänker jag arbeta vidare. Jag sitter i Moderaternas styrelse och jag är ersättare i kommunstyrelsen och tänker argumentera för mitt synsätt i den här frågan.

Läget allvarligt

Just nu är läget allvarligt i de båda kommunala bolagen och Kangert exemplifierar ett aktivt ägande i Nora Rådhus med tankar kring vad som händer på Bryggeriet.

– Bergslagens Destilleri är skyldiga ungefär 400000 kronor just nu och skulden ökar med ungefär 100000 i månaden och slutar kanske på 900000 till 1 miljon om det blir en konkurs. Och bara den smällen är svår att klara. Och vid en konkurs måste nog fastigheten omvärderas och skrivas ned och då kan det handla om flera miljoner, ett scenario som inte är otänkbart.

En nedskrivning innebär att Nora Fastigheter får ta mellanskillnaden som en förlust och detta tar hårt på bolagets kapital.

– Det är ju sådana frågor som ett aktivt arbetande moderbolag ska syssla med, säger Håkan Kangert. I Nora Fastigheter kan det ju handla om att man är tillbaka i samma läge som innan det senaste ägartillskottet.

TOMAS KÄLLBERG

3 Comments

 1. Så vadå, det är ett bolag som driver två andra bolag som inte går runt och visar vinst?
  Hur skumt verkar inte detta?
  Att ett bolag går back (norabostäder) dom får då i sin tur pengar av två ( nora rådhus). Och vill man sen fina till siffrorna i revisionsrapporten så flyttas pengarna runt eller vadå?
  Hur mycket kostar inte de att hålla 3 bolag igång?
  Nä tycker som många fler att detta borde granskas för de luktar surt.

 2. Att skattebetalarna kommer få ta notan för den idiotiska byggnationen av bryggeriet är väl självklart, även Norabostäders hyresgäster kommer nog få en saftig hyreshöjning.
  Att dessa som orsakat detta borde avgå självmant och skämmas är ju uppenbart.
  Som ovanstående skriver så borde detta granskas då det varit krångel en längre tid och dessutom borde det vara kompetent personal som sköter fastighetsbolagen.
  Och hur länge ska det tillåtas att detta bryggeri ska stå och ticka pengar utan konsekvenser?

 3. Rättelse; skattebetalarna behöver ha kompetent ledning i fastighetsbolagen.
  Hade vi haft det skulle nuvarande situation inte uppstått.

  Slå ihop resterande bolag till ett fastighetsbolag.
  Nora är för litet för vidlyftiga affärer.
  Låt kompetent folk bli kvar och sparka resten.
  Ställ krav på lönsamhet och rensa bort alla bihang.

  Att skattebetalarna i det här läget kommer att få se en ekonomisk utredning gjord av utomstående är väl bara att gläömma. Avsikten med nedläggningen är väl att mörka.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.