Brattforsen – enastående men brant

LJUSNARSBERG. 24i letar vidare efter guldkorn i Bergslagen och begav sig under tisdagen till Ljusnarsberg. Ett par mil norr om Kopparberg, rakt ut i skogen nordväst ut, hittade vi till slut Brattforsen.

Brattforsen är inte ett utflyktsmål om man har problem att gå eller röra sig. Brattforsen, norr om Kopparberg, kräver sin man eller kvinna – åtminstone om man vill se hela forsen.

Ljusnarsbergs kommun må vara en minskande kommun med ett och annat problem, men i kommunen finns en skatt av besöksmål som skulle göra många turistentreprenörer tårögda – om de visste om dessa skatter. 24i valde under tisdagen att åka till Brattforsen, mitt i den annars lugna Nittälven, och intrycken under besöket håller fortfarande på att komma upp genom munnen.

Så vackert. Väl på plats är det en brant stigning ner till älven, men nedförslutet betalade sig. Otroligt vackert, nästan trolskt, och man kan gå de några hundra meter som forsen blir vild och fallande. Något liknande finns inte i Bergslagen – såvitt 24i vet.

Att älven just i Brattforsen blir så vild är fascinerande. Runt det vilda vattnet har bildats kulturer av ormbuskar och mossor, några av de exklusiva arterna måntandmossa och vedtrappmossa. I älven ska finnas öring och i de omgivande träden ska bland annat tretåig hackspett och gråspett trivas som fisken i vattnet.

Nittälven är idag helt oreglerad och en fantastisk naturuppplevelse för de flesta. 24i ordinerar gärna Brattforsen för de som vill ha något extra, men det här är ingen upplevelse för den som är rörelsehindrad eller har svårt för höjdskillnader. Det finns en rundslunga runt Brattforsen, men den högra stigen ned från parkeringsplatsen duger bra även som uppstigningsplats. Går man hela rundslingan får man stå ut med riktig klättring och väldigt brant stigning.

4 Comments

  1. Inget ont som ej har något gott med sig Tomas – Corona tiden kanske hjälpte dig att minska ”flytvästen” med något
    hekto

  2. Bäst Tomas
    Har du provat vildmarken, ett fint
    Naturrepportage.
    Ger inspiration tack

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.