Miljöpartisten Jan Larsson dominerade debatten och Håkan Kangert, Tom Rymoen och Solveig Oscarsson blev statister.

Budgetbeslut om att besluta senare

NORA. Det kommer sannolikt inte att bli någon semester i sommar för Noras kommunchef Isabell Landström. Efter en flera timmar lång debatt i kommunfullmäktige i Nora beslutades nämligen att Landström ska återkomma med besparingsförslag till budgetberedningens möte den 3 oktober och se till att kommunen sparar 35 miljoner under tre år.

-Det här är majoritetens totala kollaps, sade Jan Larsson (MP) i kommunfullmäktiges talarstol. Det lät bra i början av året, men fyra månader senare kapitulerar majoriteten helt.

Den som inte är insatt i kommunpolitik kommer inte att bli mer upplyst efter den här artikeln. 24i:s utsände Tomas Källberg blev inte heller upplyst, men det var kanske inte heller meningen?

Bakgrund. Nora kommun måste spara ungefär 35 miljoner de närmaste tre åren. Samtidigt ska man investera i en ny skola och ett nytt reningsverk för totalt upp emot en halv miljard. Dessutom finns ju planerna på nya möjligheter för äldreboenden i kvarteret Rosen och en del mindre investeringsobjekt.

-Jag kan inte se ett enda socialdemokratiskt spår i det här förslaget, sade Jan Larsson. Socialdemokrater i Nora kommun måste ju krypa ur skinnet när de hör detta. Det här är fullständigt obegripligt. Är det inte bättre att Socialdemokraterna lämnar majoriteten och låter de övriga partierna göra det här på Alliansens sätt? För mig handlar det här om en politisk kollaps.

Kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen (M) hörde det han ville och sammanfattade med ord som inte alla lät sig nöjas med.

-Jag delar mycket av det Jan Larsson säger, sade Rymoen. Men det är en större utmaning att klara de ökade driftkostnader som skolan, reningsverket och annat kostar. Men jag är nöjd med budgeten.

Rymoens partikamrat Håkan Kangert förtydligade.

-Det handlar om otroligt mycket pengar, men det är inte så vi ska se på det här. 35 miljoner i förhållande till vår omslutning under tre år innebär en effektivisering på två procent. Det innebär att 49 personer ska göra 50 personers jobb och det är fullt rimligt. Vi behöver inte skrämma upp folk, det här handlar om normala effektiviseringsåtgärder.

Camilla Andersson Larsson (V) nöjde sig inte med majoritetens argument.

-Att bara prata osthyvel gör det här extra dåligt, sade hon. Den här frågan handlar om värderingar och prioriteringar. Ni socialdemokrater – är ni ett arbetarparti?

Kommunstyrelsens vice ordförande Solveig Oscarsson (S) försökte summera debatten.

-Vi har stora investeringar framför oss och vi måste vara rustade. Många hårda ord har sagts idag, men jag tror på både kortsiktiga och långsiktiga förändringar. Många av de förslag som oppositionen tagit upp jobbar vi redan med. Vi har inte sagt ja eller nej till något än. Det här är bara förslag som vi lyssnar in och tar med oss, sade Oscarsson.

Med den nuvarande majoriteten i kommunen slutade såklart debatten med att majoritetens förslag vann gehör. För Isabell Landström innebär beslutet att hon, via tjänstemännen i kommunorganisationen, ska spara 9 miljoner inom skolan, 9 miljoner inom omsorgen, 9 miljoner inom individ och familjeomsorg inkluderat funktionsstöd, drygt 2 miljoner inom projektet att erbjuda alla inom de mjuka skukvårdsyrkena heltid, drygt 300 tusen kronor på en ej tillsatt tjänst som klimat- och miljöstrateg, 1 miljon på kultur- och fritidssidan samt 1,4 miljoner inom de övergripande verksamheterna.

1 Comment

 1. Normalt, när bolag råkar i obestånd, kommer det en kompetent konkursförvaltare
  och försöker städa.

  I Nora kör man en annan variant !
  Internt med samma personal, som ställt till eländet. Blir väl låsta dörrar, så
  saneringen syns så lite som möjligt.

  ”inga kommentarer lämnas på grund av att utredning pågår och är sekretessbelagd”. Uppgifter kan komma att lämnas i höst.

  Inte roligt att vara kommunalanställd och gå och vänta hela sommaren om man får sparken. Samtidigt, måste man ”smiska” för otrevliga chefer och köra ryggdunk.

  Lite eftersök i hemlighet, efter annat jobb blir livsnödvvändigt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.