Centern i Nora: Utöka räddningstjänsten

INSÄNDARE/DEBATT. Som en följd av sommarens bränder och svårigheterna att rekrytera deltidsbrandmän i Nora vill Centern i Nora att räddningstjänsten ges utökade möjligheter. Läs Susanne Forsbergs debattinlägg här.

Utöka Räddningstjänsten i Noras möjligheter till större kapacitet vid större bränder!

Under denna torra sommar har det brunnit runt om på många platser samtidigt i Sverige. Vi i Nora har även vi drabbats av flertalet skogsbränder. Det som märks tydligt att det behövs mer resurser till vår räddningstjänst. Frivilliga människor, organisationer, företag m fl har ställt sig till förfogande. Brandmännen i Nora och runt om i Sverige har slitit hårt och gjort allt de kunnat, liksom markägare. All heder till dem!

Vi i Centerpartiet i Nora har förslag på långsiktiga, hållbara och förebyggande åtgärder:

 • Vi har under våren fått information på Kommunstyrelsen hur svårt man har att rekrytera deltidsbrandmän och förklaringen kan vara att många arbetar på andra orter än Nora. Här bör Nora kommun finnas behjälpliga till räddningstjänsten att aktivt rekrytera deltidsbrandmän och fokusera på några större företag där man vet att Norabor jobbar och företaget kan avvara personal på minuten. Kommunen bör också vara räddningstjänsten behjälplig med höja status och villkor för dem som är deltidsbrandmän.
 • Det framgick under bränderna att många bönder kommit med stora vattentunnor till räddningstjänsten på flera håll i Sverige, då räddningstjänstens vattenlagring vid eldbekämpning inte har räckt till. Vid en skogsbrand i Nora fick ett antal brandbilar åka skytteltrafik mellan sjö och brand, ibland fick personal sitta och vänta på att en bandbil skulle komma tillbaka med vatten. Det kan man förstå är frustrerande. Det fanns frivilliga med vattenbilar som erbjöd komma med vatten, men inte förräns markägaren tog över togs den frivilliga hjälpen in. Om vi från kommunen kan möjliggöra för räddningstjänsten att upphandla/skriva avtal med lokala entreprenörer (bönder, åkerier m fl) som har tankbilar till förfogande och som är verksamma i Nora, så vet räddningstjänsten vem de får ringa för att få in extraresurser om man behöver – samt kan släcka elden snabbare. Eftersom vi inte har så många bönder i vår kommun så bör man aktivt titta på andra som snabbt kan leverera mycket vatten. Att göra detta årligen för att ha i förebyggande syfte, innebär att räddningstjänsten inte behöver investera till stora kostnader, samt så kan de som har avtal med räddningstjänsten planera sin personal bättre utifall man under sommaren behöver assistera vid skogsbränder.

Utifrån våra förslag har vi idag lämnat in detta som motion till Nora Kommun!

Centerpartiet i Nora

Susanne Forsberg

2 Comments

 1. Förr hade Nora borgarbrandkår en reservstyrka som kunde kallas in vid större bränder och eftersläckningar.Vore väl något att ta till.

 2. Bra tänk !

  Men det bygger på att sossarna måste sluta mobba bönderna och börja samarbeta med landsbygden.
  Här kanske vi får se ett ”Lööv” inför valet ?

  Annars finns det en annan resurs att ta till i Nora.
  Den grupp, som ”sysselsätts” i olika kommunala jippon. (projekt)
  Skulle kunna tvångsinkallas, att bära vattenkanna, för att få ut bidragen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.