Centern tar strid för Grindgruvan

i NORA

NORA. I en interpellation vill Helena Vilhelmsson (C) veta hur den nuvarande politiska majoriteten ser på Bergslagens miljö- och byggförvaltnings beslut att stänga köket vid Grindgruvan i Striberg. Vilhelmsson vill också veta vilka planer som finns för denna pedagogiska verksamhet.

All form av pedagogisk verksamhet finns reglerad i skolagen. Sedan 2009 har den pedagogiska verksamheten annan pedagogisk omsorg tilkommit och med detta inleder Helena Vilhelmsson sin interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande Per Andréasson (S). Vilhelmsson pekar på de fakta som står i lagtexten och den verksamhet som bedrivs i Striberg torde vara tillämpbar utifrån flera kriterier.

Helena Vilhelmsson betonar att verksamheten kan bedrivas i kommunal eller enskild regi och vill veta hur den nuvarande majoriteten ser på begreppet annan pedagogisk verksamhet. Och som en följd av denna huvudfråga specificerar hon tre detaljerade frågor. Dels om den nuvarande majoriteten kommer att underlätta för de som önskar ha sina barn i pedagogisk omsorg. Dels frågar Vilhelmsson om huvudmannaskapets betydelse för , alltså om kommunen själv kommer att driva den nya verksamhetsformen eller stödja privata alternativ. För det tredje vill Helena Vilhelmsson veta hur majoriteten ser på att BMB stängde köket i Grindgruvan och vilka planer kommunen har för denna verksamhet.

 

2 Comments

  1. Det är ingen ”låt-gå-mentalitet” på Grindgruvan. Och ja, du har inte fått all information om toaletten. Du har fått viss information och varför du inte har fått all information om kan man ju undra över. Det finns nämligen en toa till, bakom en vägg. Så för en väldigt liten summa så är det snart fixat. Sen ska alla lokaler och kök bedömas utifrån vilken typ av verksamhet som bedrivs, antal barn och vilken sammansättning av barn. Alla kök ska enligt lagen inte bedömas på ett och samma sätt…det är här allt blir helt galet fel. Skolor, förskolor, pedagogisk omsorg mfl är inte att likställa med en restaurang. Det är tydligt i lagen. Livsmedelsverket nästan ”gråter” när de får höra att förskolornas kök i stan är ”stängda” för barnen. Det är inte syftet med lagen.

  2. Kan bara konstatera att 1:a paragrafen säger att verksamheten ska bedrivas i ändamålsenliga lokaler. BMB som agerar som myndighet ansåg att köket inte höll måttet. Vad jag erfarit så är det inte verksamheten någon tycker illa om. Tvärtom så är den uppskattad. Det finns dock mer än köket som inte håller måttet om jag är rätt underrättad. 1 toalett för 15 barn och 3 vuxna, är väl i minsta laget. Om verksamheten ska kunna fortsätta, verkar det som om man skulle behöva andra eller ombyggda lokaler. Det hela handlar om att följa de regler som finns. Låta gå mentaliteten slår bara tillbaka på verksamheten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.