CGS om kommunens fritidspolitik

INSÄNDARE/DEBATT. Nitro Nora BS:s ”ständige” kassör Carl-Göran Svensson, CGS, har skrivit ett debattinlägg där han ser bandyverksamheten raseras när politikerna väljer att spara på bidragen. Läs debattinlägget från CGS här.

Bandy på bar backe?

Tom Rymoen från Nora kommun har offentligt uttalat sig om kommunens stöd till bandyn i stan. 1600000 kr skulle bandyn enligt honom få i bidrag. Som kassör i Nitro/Nora BS kan jag konstatera att det är fel, klubben får varje år 975 000 kr, som hyra för allmänhetens och skolans utnyttjande av den isbana, vi sköter själva. Sen får vi några kronor i aktivitetsbidrag för vår ungdomsverksamhet också. En liten felräkning på ca 500 000 kr!

Isbanan kostade från början 10000000 kr, varav kommunen bidrog med ett lån på 5000000 kr. Resten klarade vi själva med ideellt arbete och gåvor. Nu har lånet från kommunen betalats av genom nedskrivningar, som kommunen kallar för föreningsbidrag.

Nitro/Nora utnyttjar banan till ca 30%. Resterande 70% står allmänhet och skola för. NNBS betalar liksom kommunen en hyra för utnyttjad tid till isbanebolaget, Karlsängs IP AB. Dessutom får klubben varje år lägga ca 300000 kr för att täcka förluster i bolaget.

För att uppdatera banan till miljömässigt godkänd standard behövs nu en investering på uppemot 2000000 kr. Det har varken klubben eller kommunen råd med.

Kommunen har en pressad ekonomi men att inte vilja bedriva idrott stämmer inte med deras ambitioner om att öka befolkningsmängden till 13000 invånare år 2030. Om man inte har en bred förankring till föreningslivet så torde det påverka invånarantalet också. Jag får inte detta att gå ihop riktigt.

Satsningen på Windahls riktar sig till ett fåtal utövare idag. Vi får glädja oss på deras vägnar. Jag är dock ganska säker att detta inte blev billigare. Det som efterfrågades var en bollhall, en uppgraderad isbana, fullgoda friidrottsbanor mm. Av detta så blev det Windahls. Alla behöver ytor men det verkliga behovet som finns i Nora täcks inte upp. Omklädningsrummen på Gyttorps IP har rustats av privatpersoner. Kommunens insats har varit väldigt liten. Omklädningsrummen på Karlsäng har inte kommunen rört sen de byggdes. Så här kan man fortsätta hur länge som helst.

Att driva bandybanan kostar ca 1300000 kr i driftskostnad varje år. Trots att NNBS själva lägger ca 300000 kr av sina hårt inarbetade pengar så kan inte kommunen bidra med att verksamheten ska kunna fortleva. Spelar ingen roll att man påvisar vilka kostnader som föreligger. Jag får heller inte ihop kommunens idrottsliga policy att kommunen ska stå för lokaler samt anläggningar och idrottsklubbarna ska koncentrera sig på sina verksamheter. I NNBS fall så är det klart och tydligt inte så. Som vanligt så säger man en sak för det ska se bra ut men agerar på ett annat. Men vi lever i en demokrati och vi har inte bättre förtroendevalda än vi har röstat fram.

NNBS är i behov av alla bidrag/sponsorintäkter man kan få. Alla sponsorpengar går till drift av isbanan och inte till bandyn, som de egentligen är avsedda för. Klubben gör mycket för kommunen men får lite tillbaka. Att man har Midsommarfirande i Pershyttan som gläder kommunens invånare, man har aktioner som drar folk från när och fjärran, Antikmässan som har uppmärksammats i TV och är en stor del av Nora dagarna, Bingo varje sommarsöndag på Digerberget, auktioner på somrarna, aktiviteter på Nora marknad och sist men inte minst bandy på Karlsäng på vintern. Den reklam som bandyn bjuder Nora kommun på verkar inget värt för våra folkvalda.

Jag förstår att kommunen behöver spara pengar och att det inte är lätt att vara kommunpolitiker, men att samarbeta och samråda med idrottsföreningarna vore bra mycket bättre än att sprida illvilliga lögner.

Jag är hur ledsen som helst över den utveckling som skett. Efter 50 år som ledare inom bandyn, ser jag nu det vi har byggt upp, vara på väg att raseras. Varje dag på vintern är isbanan full av människor, som åker skridskor i det fria. Dubbelt så viktigt dessa snöfria vintrar. Lamporna lyser över banan mitt i stan. När de slocknar är det nog ett tecken på att det är dags för mig att slockna också… men de 50 åren har varit fantastiskt roliga!

CGS!

5 Comments

 1. Har en liten fundering. Denna mild och snöfattiga vinter måste det finnas några hundratusen över i budgeten på snöröjningens konto. Hade det inte gått att omdisponera dessa till isbanan? Kommunen hade kunnat gått in och stå för driften på banan från konkursdagen till efter sportlovet. Alla hade då varit glada och skolbarnen hade fått de aktiviteter de så väl behöver på sportlovet och Nitro/Nora hade fått slutföra seriespelet. Är väl knappast troligt att det blir någon snö på Digerberget. Hur många barn är det i Nora som blir utan vinteraktiviteter? Min åsikt är att det är bättre att barnen är ute och aktiverar sig än att sitta inne vid datorerna. Sedan hade klubben och kommunen haft hela våren och sommaren på sig för att lösa problemet.

 2. Jag skulle gärna vilja att ansvariga för beslutet ”att strypa ekonomisk hjälp och stänga av aggregaten på Danfo Arena” förklarar och presenterar vilka grunder som beslutet bygger på.

  Kan man någonstans få tag i information i och kring detta?
  Jag kräver transparens på ett så pass viktigt beslut, vars utfall kommer att påverka väldigt många människor i Nora på ett negativt sätt.

  Jag tror på att man i en kommunstyrelse behöver se det på en längre sikt än till en årsbudget.

 3. Bandy eller bus i Nora?
  Bandyn är snart ett minne blott i. Bandyn och bandylaget har i många decennier varit Noras stolthet och där har fostrats stjärnor ända upp till VM-nivå. Kommunen säger sig inte ha råd att stötta den redan hårt ideellt arbetande föreningen med de ekonomiska bidrag som behövs för att kunna driva föreningen och framförallt skötseln av den konstfrusna isen på Danfo arena. I en liten stad som Nora finns inte mycket för ungdomar att göra på fritiden Att redan från tidig ålder lära barnen vikten av fysisk aktivitet för att hålla en god hälsa. Det är en investering för framtiden i en redan ansträngd sjukvård, såväl fysisk som psykisk. Att dessutom få vara del i en social gemenskap över generationsgränser i en aktiv förening lär barn och ungdomar laganda och att ställa upp för och hjälpa varandra och klubben. Man hjälps åt för en god sak och får ta del av ”lönen” för det arbete man lägger ner genom engagerade tränare och lagkamrater, en fin arena och en entusiastisk publik. Det är inte bara klubben som använder isen, den är öppen för allmänheten också. Utan idrotten och fungerande föreningar finns ett mycket begränsat utbud av aktiviteter för stadens unga. Att hänga på stan och där hamna i mindre bra grupperingar blir då en verklighet för vissa. Andra fastnar hemma framför dator och tv och spel i olika former. Detta är inte bra varken för den fysiska eller psykiska hälsan. Risken blir att det sociala nätverket ”IRL” minskar och naturliga socialiseringen tillsammans med andra, vilket föreningslivet och idrotten ger, uteblir.
  Jag förstår att Nora kommun inte har obegränsat med resurser och att prioriteringar måste ske. Jag ser dock en långsiktig fara i att utarma föreningslivet i kommunen.
  Ronja Lindh

 4. En nekrolog över Nora bandy, eller näst intill!

  Noras välfärdsbrukare, tycker det blir för dyrt att göra konstis för idrotten. i synnerhet, som Nora drabbats av den globala uppvärmningen.

  Kostnader skulle drabba Noras välfärdsbrukares plånböcker och förmåner, som
  resor och gourmetmiddagar.

  Kan vara läge för bandyklubben, att släcka ljuset och helt enkelt åka hem.
  Sen får vi se om någon politiker är tillräckligt nykter efter goda mid
  dagar för att se ”barnperspektivet”

  ”välfärdsbrukare lever på skattebetalare”.

 5. Det var bra att någon talar om för ”de fötoendevalda” hur verkligheten ser ut.Att politiker har svårt för sanningen är ingen nyhet, det gäller från kommunalt via regionalt och upp i regeringsnivå.
  Bra skrivet CG och stå på Er i NNBS.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.