Irja Gustavsson, Henrik Arenvang, Madde Gustavsson och Christian Kokvik.

Coronaläget oförändrat i Lindesberg

LINDESBERG. Vid sin veckovisa presskonferens om Coronaläget i Lindesbergs kommun kunde kommundirektören Henrik Arenvang redovisa ett oförändrat läge jämfört med läget för en vecka sedan.

-Vi jobbar fortfarande väldigt hårt med pandemin, sade Henrik Arenvang. Men vi har gått in i en ny fas som innebär långsiktighet.

Det talas mycket om att landsbygden ligger flera veckor efter storstäderna när det handlar om smittspridning och insjuknanden i Corona, men påskveckans avstannande inom Lindesbergs kommuns verksamheter är ändå positivt. Inga nya Coronafall inom vård och omsorg och trots omkring 100 testade medarbetare är det inga nya som smittats under den senaste veckan. Ingen av kommunens verksamheter rapporterar några stora svårigheter, även om läget är tungt.

-Vi vet att det finns gymnasieelever som har det tufft på olika sätt och därför har vi ordnat så de elever som vill ha lunch under vardagarna kommer att kunna få det, berättade skolchefen Thomas Lindberg via länk. Vi nyttjar en E-tjänst som eleverna kan gå in och anmäla om de vill äta lunch.

På måndag kommer Stadsskogsskolan att fungera som vanligt igen och elevhälsans chef Christian Kokvik betonade att alla friska barn ska komma till skolan.

-Det är viktigt att bibehålla barnens normala vardag och dess rutiner, sade Kokvik. Det är naturligt att vara känna oro och viktigt att vi pratar med barnen och svarar på deras frågor. Men vi behöver inte låta barnen följa med i rapporteringen om antalet döda eller se hemska inslag. Det är bättre att vi vuxna signalerar att vi har koll.

På den sociala sidan tvingades socialnämnden på torsdagen fatta beslut om att inte kunna hjälpa brukare från andra kommuner och som har ett biståndsbeslut där, detta på grund av Corona.

Det rör sig kanske om 10-15 personer, och det är många kommuner som just nu fattar ett liknande beslut, sade socialchefen Madde Gustavsson.

Även kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson uttryckte en trygghet efter en Coronalugn vecka.

-Vi känner att det rullar på, sade Gustavsson. Och jag har fullt förtroende för det arbete krisledningsstaben gör. Jag har inte känt något behov av att sätta krisledningsnämnden i arbete, men håller ledamöterna informerade hela tiden.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.