Marina Vildbird, Henrik Arenvang, Irja Gustavsson och Madde Gustavsson under skärtorsdagens presskonferens.

Coronan håller greppet om Lindesberg

LINDESBERG. Cornaviruset fortsätter att hålla sitt grepp om Lindesbergs kommun. Det framkom när kommunledningen höll en presskonferens på skärtorsdagen.

-Vad som händer är att vi nu går in i en fas där det längre perspektivet är vårt fokus, berättade kommundirektören Henrik Arenvang.

Lindesbergs kommunledning väljer att samla media någon gång i veckan för att på så sätt sprida den information som är tillgänglig om Coronaviruset och på vilket sätt man arbetar vidare i pandemin.

-Vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och samarbetet med Länsstyrelsen och Region Örebro län fungerar väldigt bra, sade Henrik Arenvang. Fjärrundervisningen fungerar bra och vi försöker hålla våra förskolor igång och våra övriga verksamheter håller ställningarna.

Inom äldreomsorgen är läget fortsatt tufft och smitta finns på ett av äldreboendena. Ett tiotal brukare är där smittade och hittills har man haft fyra dödsfall. Ett 20-tal brukare är testade som negativa.

-Vi har två medarbetare smittade och samtliga inblandade sliter hårt, sade socialchefen Madde Gustavsson. Vi fortsätter att fokusera på de som befinner sig i riskgrupperna och det känns lite oroligt just nu. Vi har fortfarande bara smitta på ett äldreboende, men det finns en risk att det kan bli fler.

Socialförvaltningen har testat ett 50-tal medarbetare och man kommer att fortsätta testa så snart någon visar symptom.

-Vårdcentralen har öppet för tester även under påskhelgen, berättade Gustavsson. Noterbart är också att vi sett att en del brukare som varit smittade börjar tillfriskna.

På det politiska planet berättade kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson att hon upplever en oro bland politikerna i kommunen för att rätt beslut fattas för att till exempel kunna hjälpa socialförvaltningen igenom den tuffa tiden.

-Samtliga partier har kommit överens om minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige från 45 till 31, berättade Irja Gustavsson. Fullmäktige måste hållas öppet, men vi rekommenderar besökare att till exempel lyssna på sammanträdet via närradion.

Även nämnderna minskar sitt omfång marginellt under pandemin och de olika partierna har enats om att lägga sakpolitiken åt sidan.

-Vi plockar bort alla frågor som vi inte behöver fatta beslut om just nu, sade Gustavsson. Vi håller apparaten igång, men kan inte helt sätta demokratin ur spel.

5 Comments

 1. SCB publicerar influensadödstalen och har så gjort i åratal.
  EN enkel sökning så finns alla siffror tillgängliga.
  SIFFRORNA FÖR MARS 2020 FINNS TILLGÄNGLIGA SEN FÖRRA VECKAN.

 2. Tydligen måste man lyssna på djungeltelegrafen om man ska få veta något om läget i Nora.

 3. Ron Jon

  Tackar för tipset.
  Allt om corona i Nora. Ring kommunens växel, arbetstid vardagar enl hemsida

 4. S Johansson
  Om Du inte hört om någon dött av Covid 19 i äldrevården eller hemtjänsten så beror det förmodligen på att ingen avlidit än. Men vi kommer att få dödstal även i Nora, det är säkert. Om du varit lite mer lyhörd skulle du veta att Nora via kommunens växel hjälper riskgupper att komma i kontakt med Röda korset. Dom hjälper till med inköp och leverans. Glad Påsk alla goa Norabor

 5. Att det är DÖDSTYST, i Nora är illavarslande !

  Ingen info, hur många som dött, inom äldrevården och hemtjänsten

  Är det så att man inom Nora kommun försöker sopa under mattan och i vanlig stil
  försöker ”Mörka” ?

  Några åtgärder från Nora kommuns sida för att se till 70+ behov av att slippa gå
  och handla syns inte i nyhetsflödet

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.