Dags att ge besked

Nu är det snart bara ett år kvar till val i Sverige och här i Ljusnarsbergs Kommun. Alliansregeringen har tagit ansvar för Sverige och kunnat satsa på såväl stärkt välfärd, investerat i infrastruktur och forskning samt tagit ansvar för jobben trots den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Vi fortsätter sätta jobben främst och bygger Sverige starkt, mot det står Socialdemokraterna som hotar med en återgång till bidragslinjen.

Som en liten, öppen, ekonomi påverkas Sverige av utvecklingen i omvärlden men trots det har Sverige klarat krisen bättre än de flesta jämförbara länder. Över 200 000 fler svenskar har ett jobb att gå till sedan 2006. När andra länder tvingas till nedskärningar kan Sverige, under 2013, skjuta in mer energi i ekonomin med 25 miljarder i kraftfulla satsningar på infrastruktur, forskning, bättre företagsklimat och ungas jobbchanser.

Arbetslösheten bland unga har länge varit hög i Sverige. Under de sista åren med Göran Persson som statsminister fördubblades ungdomsarbetslösheten i Sverige och därefter har den fortsatt öka till följd av krisen. Bara här i Ljusnarsbergs Kommun är för många unga arbetslösa. Därför har Alliansregeringen halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga och sänkt restaurangmomsen så fler unga får chansen till extrajobb. Men mer behöver göras och här spelar utbildning en central roll.

Regeringen har sedan 2006 genomfört historiska reformer och satsningar på skolan. Nu senast, i samband med den ekonomiska vårpropositionen, satsar vi på 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser under 2013 och 2014 samt på ett långsiktigt arbete med arbetsmarknadens parter för att öka sysselsättningen och sänka trösklarna till jobb genom så kallade yrkesintroduktionsavtal.

Mot det står fyra oppositionspartier med Socialdemokraterna i spetsen som väljer att möta en internationell ekonomisk oro med kraftiga skattehöjningar på 30 miljarder kronor på jobb och företagande. Med Socialdemokraternas förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga skulle företagens anställningskostnader öka med upp emot 40 000 kronor per ung anställd, vilket hotar jobbet för över tiotusen unga. Totalt hotar Socialdemokraternas politik över 70 000 svenskars jobb. Då återstår det att se hur Socialdemokraterna ställer sig till Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor och skattehöjningar på mellan 50 och 90 miljarder för att ärligt kunna svara på väljarnas frågor om vad en röst på Socialdemokraterna faktiskt innebär.

Genom sänkta kostnader för att anställa ungdomar, en halverad restaurangmoms, nya yrkesintroduktionsavtal och satsningar på en skola som leder till jobb skapar Alliansen möjligheter för fler ungdomar att få ett jobb. Nu är det snart bara ett år kvar till val i Sverige och i Ljusnarsbergs Kommun. Då är det upp till väljarna att avgöra om de vill gå fortsatt framåt med nya Moderaternas arbetslinje eller backa bakåt med Socialdemokraternas bidragslinje.

Anna Kinberg Batra (m)
Gruppledare och ordförande riksdagens finansutskott
Ulf Hilding
Oppositionsråd i Ljusnarsbergs Kommun

1 Comment

 1. Allt det som står i debattartikeln är ju helt befängt.
  Sverige håller på att delas in i ett vi & dom samhälle och detta tycker så klart M om då deras politik går ut på detta.

  Sverige behöver ett samhälle där skattepengarna stannar i Sverige och inte går till vinst i skatteparadis. Finns nog inget annat land som delar ut pengar som Sverige till riskkapitalister och detta måste man ju förstå att det kostar en del.

  Sverige behöver en human politik där ALLA medborgare finns med och inte som nu där allt går till dom rikaste. Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige och detta skyller dom på S fast dom haft makten i 7 år att göra något det enda man gjort är att miljoner till Mc Donalds som ändå hade anställt dessa ungdomar.

  Vad har M sagt att man ska göra de senaste jo sänka skatten oavsett problem så är det det enda de säger och se hur det gått!!!

  Nej jag är inte sosse gillar inte deras politik med ”välfärden” och nej jag är inte politiker bara en vanlig medborgare som hoppas att Sverige blir ett humant land igen!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.