Debatt: Det går inte att rätta fel med andra fel

INSÄNDARE/DEBATT. Flitiga debattören Pia-Maria Johansson (LPo) är kritisk till den organisation som gjorts inom området funktionsstöd och undrar om de styrande vet vad man har gjort. Läs Pia-Maria Johanssons debattinlägg här.

Man kan inte rätta fel med andra fel

Landsbygdspartiet oberoende (LPo) ställde en fråga i november till socialdemokraternas kommunalråd Margareta Eriksson (som nu avgått). Vi fick svar på kommunfullmäktige 14 december.

Precis som när vi fick svar kring nattjänsterna på Hagby ängar oroar detta svar oss och undrar om man vet vad man gjort. Det gäller funktionsstöd, det vill säga organisationen för människor med funktionshinder som bland annat bor på gruppbostäder i vår kommun.

Man har sedan ett år tillbaka gjort en omorganisation, där syftet enligt Eriksson är att få personalen närmare cheferna. Detta har man gjort genom att ta bort gruppledarna. Personal har protesterat, fack har reagerat ändå har man drivit igenom detta.

Man har dessutom släppt kravet på högskoleutbildade enhetschefer som tillsynsmyndigheter kräver

I stället för gruppledare har man infört samordnare, men flertalet av dessa har inte högre utbildning än personalen på gruppbostäderna.

Dessa samordnare ska styra och hålla verksamheterna så de följer rutiner och ser till att de människor som är mest utsatta i vårt samhälle får det stöd och hjälp de behöver. Detta för att kunna gå vidare och utvecklas till mer självständigt liv.

Hur har man tänkt, undrar vi!? Man kan inte rätta fel med andra fel, eller vet man inte vad som krävs och hur kompetensen ser ut undrar vi?

LPo reagerar starkt på hur detta har genomförts. För att få kvalitet menar vi i LPo att ledningen måste ha kunskap om lagar, kognitiva metoder och lågaffektivt bemötande. Omorganisationen har lett till mer kaos och oklarheter, dessutom med en ledning som saknar fullgod kompetens.

Vi menar att gruppledare (samordnare) bör ha anställts som har kompetens för att utföra ett kvalitativt arbete inom funktionsstöd, som kan styra arbetet på gruppbostäderna nära verksamheterna. Det betyder att man ska finnas tillgänglig och ha ansvar för en eller ett par gruppbostäder.  Vidare bör kravet på kompetens hos enhetscheferna uppfylla IVO:s krav. Rollerna borde tydliggjorts innan organisationen genomförs så var och en vet vad som förväntas. Vi förstår att personal och fack reagerat.

Slutligen är det fullkomligt obegripligt varför man inte i denna omorganisation sett över möjligheten att ta hem brukare som vi idag har externt placerade för flera miljoner och samordna detta med vårdkrävande brukare på hemmaplan. Detta är dessutom en fråga LPo lyft upprepade gånger i samband med ekonomiska uppföljningar. Genom att ”stegförflytta” brukare som idag bor på gruppbostäder i kommunen som klarar av ett mer självständigt boende kan platser lösgöras för andra i målgruppen.

Med nytt kommunalråd och ny verksamhetschef hoppas vi nu att organisationen omgående ses över.

Pia-Maria Johansson, LPo

Posted by on 18 december, 2017. Filed under INSÄNDARE/DEBATT,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 kommentar till Debatt: Det går inte att rätta fel med andra fel

 1. S Johansson

  18 december, 2017 at 15:52

  Beror på från vilket håll man ser det hela !

  Från socialistledningens håll handlar det enbart om att stärka sina positioner och köra ”ryggdunk”.
  En tid tillbaka har man använt ”kommunisterna” som
  kryckkäpp. Nu är det miljöpartiet, som övertaget den rollen. Undrar vad det kostat Oskarsons ?

  Att det skulle komma in kompetent folk inom äldrevården och handikapp, är bara att glömma.
  Sista gubben tycks vara en sekreterare från sossarna, vad det nu har att gör med kompetens.

  Vården är knallhård politik, där ledarskiktet, skall ha sitt. Resterna kan ”pöbeln” dela på !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.