Debatt: En helt orimlig utveckling

INSÄNDARE/DEBATT. Flitige debattören Inger Karlsson slåss för de pensionärer som har det sämst. I ett debattinlägg beskriver hon situationen utifrån det faktum att väntetiden för särskilt omsorgsboende ökat kraftigt. Läs Inger Karlssons inlägg här.

En helt orimlig utveckling

Väntetiderna ökar till särskilt omsorgsboende för pensionärer i Lindesbergs kommun. Trots det vägrar styrande politiker att ta situationen på allvar.

Den genomsnittliga väntetiden i Sverige har gått från 52 till 58 dagar sedan 2014, men i Lindesberg har väntetiden under samma period gått från 66 dagar till 145.

En helt orimlig utveckling!

Verksamhetschefen för vård och omsorg i kommunen säger att de helt enkelt har för få platser i förhållande till att äldre blir allt äldre och fler.

Socialförvaltningen arbetar med en äldreomsorgsplan där behoven ska kartläggas. Här lyfter man fram planen på ett trygghetsboende i kvarteret Bulten.

Ser man till den kö som är idag verkar det inte som ett trygghetsboende är den mest akuta lösningen för den här gruppen människor som är i behov av personal dygnet runt. Socialnämndens ordförande Susanne Karlsson (C) säger att förvaltningen hade prognoser för ett ökande behov av boenden men att verkligheten skenat iväg utöver vad som kunde förutses. Vi har blivit tagna på sängen säger Susanne K.

Har så många pensionärer med så stora omvårdnadsbehov flyttat in i kommunen?

Det här är verkligen BULLSHIT hon säger!

Man kan ju tro att människan sovit sig genom all statistik som visar både ålder och kön på kommuninnevånarna. Det här är väl det första man bör veta när man ska kartlägga behovet av omsorgsboende i kommunen.

I kommunens riktlinjer för bostadsförsörjning 2016-2025 och som är kopplade till bostadspolitiska riktlinjerna i översiktsplanen kan man läsa följande.

Medborgarna ges förutsättningar för ett hälsosamt liv och ett tryggt åldrande.

Men vad betyder det här?

På nästa sida står det att andelen av befolkningen som är 65 år och äldre ökar.

Men bedömningen är att det inte behöver byggas fler rena vård och omsorgsboenden under perioden.

I stället för att bygga boenden vill de styrande politikerna spara pengar genom att utnyttja dom anhöriga för vården av de färdigbehandlade gamla som körs hem i brist på boende plats.

Vad händer när de gratisarbetande anhöriga inte orkar och vägrar ställa upp?

Det finns ingen lag att anhöriga ska vårda gamla sjuka i hemmet gratis.

Här är det välfärdssamhällets uppgift att med skattemedel ge sjuka och gamla den vård och omsorg som behövs.

Enligt media blir svenska folket allt äldre och lever längre och därför behövs en hög invandring till Sverige enligt politikerna för att säkra pensioner och vård för dessa grupper.

Men sanningen är i stället att fattigpensionärerna blir allt fler och omsorgsboenden allt färre.

Den här politiken har verkligen varit skadlig för pensionärerna i det här landet. Här skulle det ropas diskriminering och hets mot folkgrupp om det gällde andra grupper i samhället.

Vi har i dag ca 1 miljon människor i Sverige som lever på bidrag av olika anledningar.

Regeringen bedömer att 50 kommuner är i akut situation när det gäller att klara sina välfärdsåtaganden.

Genom bosättningslagen tvingar regeringen kommunerna att skaffa fram bostäder åt nyanlända.

Det finns planer att bygga små ungdomsbostäder på brandstationstomten .

Ska dom gå till nysvenskar som fyllt 18 år och därmed har rätt till eget boende och boendestödjare.

Här kan i stället bli små lägenheter åt pensionärer med närhet till service.

Varför ställer man människors behov mot varandra?

Löfven åker runt i värden och leker Storfurste när han delar ut våra skattepengar och predikar om demokrati.

I Sverige stiftar han lagar mot diskriminering, hatbrott, hets mot folkgrupp och rasism.

Men det befängda är att denna lag bara är till för att skydda vissa grupper.

Sverige är ett land som slits isär allt mer där orättvisorna gror och under tiden predikar sossefjanten om allas lika värde – som ingen längre tror på.

Inger Karlsson

13 Comments

 1. Vi har alltid ställt grupper mot varandra, och så kommer vi att göra nu också. Det kallas prioritering! Även om jag många gånger undrar hur prioriteringarna görs. Tyvärr så verkar prioriteringarna göras efter vad som är ”mest politiskt korrekt” eller populärt för tillfället då besluten tas. Att tänka långsiktigt eller ha framförhållning är inget politikerna verkar ägna en tanke för skattepengarna rullar ju in ändå, o när dom är slut så rullar mångmiljonbeloppen in från det kommunala utjämningssystemet.
  Det man kan kräva av våra politiker att man gör RÄTTVISA satsningar och se vilka behov som finns. Att det saknas äldreboenden av alla slag är INGEN nyhet, det behovet har funnits i 25 år. Politiker älskar ju statistik och har tillgång till enorma mängder av det också. Så att ens försöka bortförklara att man blivit ”tagen på sängen” är väl inte direkt trovärdigt.
  Sluta tjafsa och gör rätt för en gångs skull, alla får hjälpa till och ska man göra neddragningar så ska det inte drabba dom som jämnt ska dra ner. Dags för omprioriteringar, det är inte en dag försent.

 2. Ursäkta att en stackars pensionär, lägger sig i !

  ”Lilla Nora” bygger inga äldrebostäder. Dom fantiserar om att det kanske vore bra, men har inga pengar.

  För närvarande byggs det i privat regi bostäder åt främst invandrare. Kommunchefens bygge för äldre har en hyresnivå som endast pensionerade politiker eller kommunchefer har råd med.

  Fattigstugor, som fanns förr, blir vad som blir kvar. Lönneberga modellen med ”komondoran” ligger kusligt nära.

 3. P.Dahl.
  Vad är det i min artikel som gör dig så upprörd.
  Ge exempel där jag ställer grupp mot grupp.
  Det jag undrar är varför man ställer människors behov mot varandra och stiftar lagar som bara gäller vissa människor i Sverige.
  Jag förstår att du blir arg när jag står för pensionärernas rättigheter och lika värde som den övriga befolkningen.
  Dom har arbetat ett helt liv i Sverige och betalat skatt till den välfärd som dom nu blir lurade på av sossefjantens politik.
  Du låter som en sossefjant dom tål inte att höra den smärtsamma sanningen.
  Kommunen höjde skatten med 1:kr för några år sedan.
  Många människor har flyttat in i kommunen arbetar och betalar skatt vilket betyder bra ekonomi i kommunen.
  Kan Hällefors och lilla Nora bygga omsorgsboenden kan väl rika Lindesberg bygga åt alla grupper med olika behov. Då behöver du inte vara orolig att en pensionär snyltar till sig en lägenhet i centrum.

 4. Vem och vad argumenterar du emot Fjantkarlsson? Jag skrev att du ställer grupper mot varandra i din insändare samtidigt som du tycker att det är fel när andra gör det. Det och bara det. Man kan nästan tro att du hallucinerar och läser saker som inte finns.

 5. ”Framförhållning” är det nått som de styrande har tappat efter vägen eller rent av skiter i!? Hur kan det liksom ”missas” att befolkningen blir äldre? Varje kommun har ju en j-vla koll på det mesta vad gäller sina invånare varav ålder är en del, så hur kan man då inte ha haft det vettet att förbereda tidigare!? Vad hjälper det när situationen är akut IDAG att det ska planeras, vridas och vändas ett par år till! Men det är väl som vanligt, det ska dras i långbänk så kanske personen i fråga förhoppningsvis hinner dö och då inte kostar kommunen nått! Vidrig människosyn från politiker mot de svagaste vi har i samhället, skämmes ta mig f-n!

 6. P.Dahl.
  Jag tillhör inte fjantens beundrare som ägnar sig åt att dela in landet i olika områden och stifta rena Turklagar där grupp ställs mot grupp.
  Sosse fjanten kanske åker för ofta till Mellanöstern för inspiration.
  Tyvärr är det sanningen i dagens Sverige jag beskriver en mörk sanning för Sveriges framtid som jag inte varit delaktig i att skapa.
  Men jag förstår att sanningen svider i ögonen på dig.

 7. Davidson och Gnisse måste försöka läsa (och förstå men den förmpgan saknas kanske) det jag skrev istället för att fantisera. Karlssonfjanten gjorde precis det hon sa att man inte ska göra. Det var det.

 8. Ja du P. Dahl
  I Oktober 2015 ställer finansminister Magdalena Andersson grupp mot grupp när hon informerar att, på grund av den höga invandringen måste staten minska sina kostnader för Personlig Assistans och det har vi ju sätt åtskilliga bevis på sedan dess, när personer som omfattas av LSS får försämringar i sin vardag emedan kostnaderna för invandringen får öka utan krav. Så vem ställer grupp mot grupp?

 9. Det är inget fel på mitt intellekt, snarare tvärtom men det var inte det det handlade om. Karlsson leker Ärkehertig och gör precis det hon säger att man inte ska göra, ställa grupper mot grupper. Det var bara det.

 10. Inger!
  Förvaltningen jobbar med att hitta olika lösningar för att utöka antal platser på särskilt boende, de återkommer sedan med förslag till Socialnämnden.
  Det är personens behov som ligger till grund för olika insatser.Ingen person blir utan hjälp och om person har omsorgsbehov tillgodoser vi det på annat sätt.
  Planen för olika boenden för äldre kommer presenteras i vår på Socialnämnden. Det är viktigt att lyssna på pensionärerna, därför har flera grupper i två ålderskategorier, en från 65 år och en från 75 år intervjuats och deras behov och önskemål är med som underlag i planen.
  Anhöriga är viktiga och gör stora insatser som stöd till alla anhöriga har vi i kommunen en anhörigstrateg, flera olika anhörigträffar samt gratis avlastning om 10 timmar i månaden i hemmet.

  Susanne Karlsson
  Ordförande i Socialnämnden

 11. Men det är ju det som händer…pensionärer får bo i containers och betala hyra för 12 kvadratmeter. Flyktingar skall flyttas från modulhus till hotell berättat av STHLM:s lokal TV. Svenska pensionärer lever på svältgränsen. Högre skatt än alla andra, bostadsbidrag minskas..en plus minus affär när sossarna skryter om att de höjt pensionen för de äldre. Många pensionärer, främst kvinnor, lever på fattigdomsgränsen medan de sk ensamkommande – där enligt media cirka 80% ljuger om sin ålder – får kosta massvis med tusenlappar i månaden och har tand, läkarvård och medicin för 50 kronor/ besök. Pensionärerna har inte råd att betala sin tandvård…drar ut tänderna heller har ont.
  Hur går det med omsorgen när pensionärerna är lika gamla? Skall en 90- åring ta hand om en 95-åring? När de äldre inte har barn på samma ort?
  Det där med att tjänstemännen är avlönade av allmänna medel och skall tjäna oss medborgare tycks de ha fått om bakfoten. De tycks tro sig vara de som vet bäst och skall bestämma hur vi skall ha det.
  P Dahl skall kanske ta sig en funderare hur det står till med det egna intellektet.

 12. Fjanten Inger Karlsson undrar varför man stöller människors behov mot varandra i meningen efter att hon ställt kostnaden för äldre mot kostnader för flyktingar… Ibland undrar man hur det står till med intellektet.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.