Debatt: Fi i Nora om tiggeriförbud

INSÄNDARE/DEBATT. I en debattartikel skriver Feministiskt initiativ i Nora att man fasar inför utvecklingen där människor förvägras rätten att be om hjälp och man motsätter sig alltså ett tiggeriförbud. Läs debattartikeln här.

I Nora ska alla kunna be om hjälp

Vi hjälper varandra hela tiden. Varför i hela friden då? Det går inte en dag utan att vi hjälper till – ett barn behöver hjälp med att knyta skorna, kassören att få jämna pengar, den äldre att ta sig över det isiga övergångsstället, inköpslistan till partnern, skjutsen till träningen, vägbeskrivningen till den vilsne, ett par kronor i koppen utanför mataffären och så vidare.

Varför i hela friden håller vi på så? Vad har vi att vinna på det? Utöver det faktum att någon blir hjälpt och att förmodligen alla inblandade mår bättre efteråt, finns det ytterligare en mycket central funktion. Det är så vi bygger vår gemenskap, vår trygghet och vår tillit. Det är så vi bygger vårt samhälle och vår självbild.

Det tonar nu fram ett nytt Sverige, ett Sverige som inte börjar i Vellinge den 20 september 2017 eller på moderaternas kongress i Örebro för en knapp månad sedan, men som manifesterats där. I Vellinge beslutade kommunfullmäktige att införa tiggeriförbud inom några områden i kommunen. Platser pekas ut där människor inte får be om hjälp eller, rättare sagt, vissa människor inte får be om hjälp. Moderaterna vill göra hela landet till ett sådant område. Vi i feministiskt initiativ fasar inför utvecklingen där människor förvägras rätten att be om hjälp.

Argumenten från förespråkarna för ett tiggeriförbud rör sig dels på ett känslomässigt plan, dels på ett rationellt och strukturellt plan. De känslomässiga argumenten handlar ofta om ett förlorat Sverige, om en plats där fattigdom inte funnits, om hur gatubilden blir förfulad med tiggeri och utsatthet och hur känslomässigt svåra avväganden vi som går och handlar är tvungna att göra när vi passerar in och ut ur butiken. De strukturella och rationella argumenten handlar ofta om att tiggeriet ingår som en del i större kriminella nätverk där människosmuggling och prostitution är andra bitar. Det handlar också om att varje enskilt land har ansvar för sin befolkning – Sverige för de sina och Rumänien eller Bulgarien, varifrån majoriteten av tiggarna kommer, för sina medborgare.

Feministiskt initiativ vill framhäva människan som vacker och värd att möta oavsett om hen sitter med en mugg vid entrén till en ICA-affär eller går in genom samma entré med en påkostad portfölj i handen. De känslomässiga argument vi vill torgföra handlar om att alla människor berikar och är värda att mötas. Många tiggare är en relativt ny företeelse i Sverige, men har funnits länge i ett internationellt perspektiv. Världen har mycket länge varit avgrundsdjupt ojämlik. Nu ser vi det också hos oss. Det är en påminnelse och en uppmaning för oss alla att kliva över olikheterna och mötas, att kliva över trösklarna och arbeta för en förbättring. Feministiskt initiativ vill tillåta alla människor att få be om hjälp, däremot vill vi jobba för att minska utsattheten. Människor berikar, det gör inte fattigdom.

Den kriminella delen av verksamheten då? Vi ska väl inte gynna den? Nej, det ska vi inte. De som ägnar sig åt människohandling, koppleri, köp av sexuella tjänster och droghandel ska gripas och lagföras. De som fälls för brott ska få den påföljd som brottet stipulerar. Men det är de brottsliga handlingarna – inte utsattheten och nödvändigheten av att be om hjälp – som ska innebära att svenska myndigheter straffar.

När vi väljer att avskilja en fattig och lätt igenkänningsbar grupp människor från resten av oss och samtidigt förvägra den gruppen att be om hjälp begår vi två brott – vi stigmatiserar de mest utsatta och vi förvägrar dem en mänsklig rättighet. Men inte nog med det. Vi skapar en ny självbild, en ny svenskhet. Vi skapar ett samhälle fjärran från humanismen där de besuttna blir herrefolk. Vi blir ett herrefolk som inte kliver över trösklarna mellan människor, utan istället bygger trösklar så höga att ingen kan ta sig över dem. Människorna splittras, fattigdomen består.

Feministiskt initiativ i Nora kommer med varje nerv och muskel i vår politiska vilja arbeta för att Nora kommun skall vara en plats där alla, också fortsättningsvis, har möjlighet att be om hjälp. Oavsett vilken människa hen är. ”

Styrelsen för feministiskt initiativ i Nora

William Grönlund

Ingrid Kallrén

Ingela Svedbro

Posted by on 31 oktober, 2017. Filed under INSÄNDARE/DEBATT,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

8 kommentarer till Debatt: Fi i Nora om tiggeriförbud

 1. S Johansson

  6 november, 2017 at 11:39

  Crispy

  Du prova men grannnediet. dDr finns ju redan begränsningar, dvs man får betala för att läsa kommentarer.

  Artiklalarna är ofta rena beställningsjobb, ungefär som ”putnik news”.

 2. Crispy

  5 november, 2017 at 23:06

  Jag är absolut inte emot att folk har åsikter, olika åsikter. Jag vill heller inte begränsa folks åsikter. Vad är det för bullshit-tolkning. Men, i min enfald,trodde jag att kommentarfälten var tänkta för snabba genmälen.
  För att få det lättlästare kanske man kan dela upp och skriva flera.
  Hade jag inte trott att det var 24i som bestämde här hade jag väl knappast brytt mig om att skriva just här vad jag tycker om begränsningen av tecken. Obs, av tecken inte av åsikter.

 3. S Johansson

  2 november, 2017 at 11:44

  Crispy

  Begränsande av yttrandefriheten i Nora har länge varit ett önskvärt mål, för politikerna. Det finns
  ett antal exempel.

  Din idé, att minska kommentatorernas möjlighet att yttra sig, hänger väl ihop med tidigare försök.

  I det här fallet skulle det alltså bli så att om boende i Nora önskar föra fram sin åsikt, som kommentar, så skall den begränsas till ett bestämt antal stavelser i mediet.

  Det har inte slagit Dig, att det är tidningen som bestämmer ? Men med lite påtryckningar, så kanske det lyckas. Fungerar ju i ”Putinland” !

 4. Crispy

  1 november, 2017 at 22:38

  Tänk jag har aldrig lyckats lära mig knyta skorna ordentligt, knuten går bara upp efter ett tag och då är jag ändå en bra bit över medelålders.
  Undrar också om man inte borde begränsa antal tecken i kommentarsfältet? Romaner finns det ju andra forum för. Många goda åsikter kanske heller inte kommer fram för ingen orkar läsa.

 5. moa

  1 november, 2017 at 13:19

  Då finns det mycket mer man kan förbjuda i vårt samhälle som stör mig mer än tiggare utanför affären! Varför kanske inte förbjuda folk att skänka till tiggarna? Lite som torskar och prostituerade, det är helt OK att sälja sex men inte att köpa. Varför inte skambelägga den som slänger i nån tia i koppen och som då främjar detta ”fnaskeri” :/. Larvigt, vem f-n stör sig på att det sitter nån utanför affären och tigger, är det det egna samvetet som gnager i röven eller vad är problemet? Bara att låta bli att ge dem något då då, j-vligt enkelt, ett förbud känns bara så B.

 6. fia lisa

  1 november, 2017 at 10:53

  Vilket politiskt snömosfluff….
  När man hjälper ett litet barn att knyta skorna så ser barnet hur man gör och vips så knyter barnet skorna själv efter ett tag, det kallas utveckling.
  När du lägger pengar i en burk så fostrar du enbart ytterligare en generation tiggare. Det finns inget positivt i det då det förslöar och fördummar då du inte ges chansen till utbildning eller att komma in i arbetslivet.

  Tiggarna skulle kunna ha det mycket bättre i sitt hemland, deras barn skulle få träffa sina föräldrar. Men för att dom ska kunna få det lite bättre så måste man registrera sig hos myndigheterna så att dom själva kan få en liten försörjning och landet kan få ta del av de EU pengar som avsatts för just dessa fattiga.
  Men eftersom oviljan att registrera sig är hög så står man utanför systemet och blir heller inte berättigad till dessa bidrag. Det system som fungerar på samma sätt när du söker om ekonomiskt bistånd här i sverige, ja att du lämnar personuppgifter osv för att få ditt bidrag så att du kan överleva eller studera.

  Att det finns mycket kriminalitet bakom dessa resor går inte att förneka. Och sen så får man enligt svensk lag enbart vara här i tre månader, sen ska man åka hem igen. Ja det kan vi väl konstatera INTE följs. Vid butiken där jag handlar har samma person suttit i snart två år, oavbrutet! Varför görs inget att denna människa ska åka hem, det är trots allt ett lagbrott.

  Andra länders medborgare är deras hemländers skyldighet. Att de länderna inte fungerar som sverige innebär inte att dom inte fungerar. Men som medborgare så ska man uppfylla skyldigheterna innan man får ta del av rättigheterna. Om jag söker bidrag i sverige oavsett om det är barnbidrag, studiebidrag eller ekonomiskt bistånd så måste jag lämna vissa uppgifter och redovisa dom skyldigheter som jag har för att få söka ett bidrag.

  Man ska hjälpa människor i nöd, men en tiggare är inte i nöd eftersom det finns hjälp i hemlandet att få….om man registrerar sig. Och hur svårt kan det vara?

  Förbjud tiggeriet som enbart förenklar mer kriminalitet och människohandel. Nu säljs o kidnappas människor hur lätt som helst då vi väljer att inte se vilka problem som tiggeriet för med sig.

 7. S Johansson

  31 oktober, 2017 at 20:03

  Att man överväger ett tiggeriförbud i Nora, hänger samman med ”arkitekternas” åsikter om hur Nora skall se ut ur turisternas synvinkel.(marknadsföring)

  Bilden av ”idyllen” skall sälja turismen, och får inte solkas av bulgariska tiggare. Av samma anledning, lade man ner Turistvägen, som går förbi ”flyktinglägret”, som ser för jävligt ut.
  (Martinvallen).

  Är lite att tänka på för ”direktionen” !

 8. Undrande

  31 oktober, 2017 at 17:33

  Är det någon som föreslagit tiggeriförbud i Nora?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.