Debatt: Håll Oscarsson borta från budgeten

INSÄNDARE/DEBATT. Politiske insändarskribenten Thomas Jansson skriver i ett debattinlägg att de politiska partierna i Nora bör tänka sig för innan man ger makten till Socialdemokraterna och Solveig Oscarsson. De senaste sju åren förskräcker, menar Jansson. Läs Thomas Janssons debattinlägg här.

Sämsta utfallet är fortsatt S-inflytande

Nu dröjer det inte innan valresultatet i Nora blir slutligt fastställt och diskussionerna om vem som ska styra Nora de nästkommande fyra åren startar på riktigt. Det man redan nu kan säga är att det lär bli ett minoritetsstyre eller ett styre som inte följer de traditionella blocklinjerna men jag hoppas verkligen att alla inblandade parter har kommunens bästa för ögonen i detta arbete.

Som största parti och med sin storslagna självbild kommer naturligtvis Noras socialdemokrater se det som självklart att de ska ha en plats i kommunens styre och få besätta ordförandeposten i kommunstyrelsen. Min förhoppning är dock att alla partier tar sig en funderare över om det verkligen är det bästa för Nora och noraborna.

Facit efter socialdemokraternas senaste sju år vid makten förskräcker och det allra tydligaste exemplet på det är hur de efter att ha höjt skatten med 50 öre för några år sedan kommer att landa på ett negativt resultat för kommunen i år. Enligt helårsprognosen som presenterades på kommunstyrelsen i förra veckan landar det på minus 10,4 miljoner och ett budgetöverskridande på 12,2 miljoner.

Oavsett vem som kommer att styra kommunen nästa mandatperiod så kommer det att handla om besparingar och effektiviseringar inom verksamheterna. Den allra största delen av kommunens budget går till äldreomsorg, barnomsorg och skola så det är där besparingar och åtstramningar kommer att ske. Det blir jobbigt för alla, såväl de politiker som ska ta besluten, personalen, barnen och de äldre så det är framförallt viktigt att det blir rätt personer som hamnar i kommunens politiska ledning.

Jag tror att det sämsta utfallet av alla de förhandlingar som står för dörren är att Solveig Oscarsson och socialdemokraterna i Nora fortsatt får inflytande. Det kommer naturligtvis att lovas båda det ena och det andra till dem som är beredda att, genom aktivt eller passivt stöd, släppa fram en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande men kom ihåg hur de senaste samarbetena med socialdemokraterna har slutat.

Vänsterpartiet såg sig tvingade att lämna sitt samarbete med socialdemokraterna då de ansåg att socialdemokraterna inte stod för det de kommit överens om, äktenskapet med moderaterna avslutades i bitter skilsmässa och alliansen med miljöpartiet kommer att resultera i ett rekordunderskott.

Så är verkligen ett politiskt löfte från socialdemokraterna till andra partier något värt? Pengar till satsningar finns inte men socialdemokraterna kommer att fortsätta berätta om allt de har på gång. Ett kommunalråd från ett framtida samarbetsparti med ansvar för barn eller äldreomsorg kommer att få ta striden så fort pengar ska sparas eller verksamheter effektiviseras. Samtidigt kommer den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden lova allt till alla, klippa band på invigningar och titta ned i bordet när det dyker upp obekväma frågor på kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige.

Min förhoppning är som sagt att alla partier tar kommunens framtid på allvar och inte låter sig lockas av tomma löften eller kommunalrådsposter utan sätter sig ned och försöker få ordning på kommunens ekonomi, mejsla ut en väg framåt för Nora och håller Solveig Oscarsson och socialdemokraterna på behörigt avstånd från den kommunala budgeten.

Thomas Jansson

3 Comments

  1. ”överlägset mycket personkryss” Hon tappade ju hälften av personrösterna från förra valet! Det tillsamman med ytterligare två tappade mandat säger mer än något annat om stödet från väljarna.

  2. Det är ganska fantastiskt av insändarskribenten att göra sådana personliga utfall mot enskilda personer i ett parti. Vad kan det bero på att så bittert anklaga någon person som är demokratiskt vald. Att i senaste valet fått överlägset mycket personkryss visar på att politikern har stort stöd bland väljarna. Kan dessa invektiv och ynkliga utfall bero på personen själv. Som politiskt vald hade han för 8 år sedan ambitionen att själv bli den som skulle leda partiet som kommunalråd. Men han blev vägd på en våg och befunnen för lätt. Detta är i botten inte en politisk fråga utan ett personligt hat.

  3. Mycket tänkvärd artikel !

    Med sossarna i Noras ledning, kommer det att kosta multum, vilket historiken visar.

    Den som skall bli danspartner med Oskarsson, får nog börja lägga undan lite varje vecka, dels till barnen och dels till pensionen, om hen inte återfinns i Noras kommunala elitskikt.

    Sen blir det hörselskydd, när egna väljare kommer i närheten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.