Debatt: Hoppas politikerna tar vara på kraften

INSÄNDARE/DEBATT. I morgon kväll ska kommunfullmäktige än en gång försöka lägga ned byskolorna i Ramsberg och Rockhammar. I ett debattinlägg försöker Jenny Segerfelt Stenby få politiker och andra att istället ta tillvara på den kraft och kreativitet som finns. Läs Jennys debattinlägg här.

Återremiss 2.0

Som liten älskade jag att titta på gamla svartvita fotografier. Men det var svårt att förstå att farmor och farfars värld också hade varit i färg, att det bara var bilden som var svartvit. Jag har nog alltid tänkt i bilder, och som vuxen utbildade jag mig till fotograf.

I arbetet med Skolgruppen i Ramsberg har en bild vuxit fram och blivit väldigt tydlig för mig. Det är en svartvit bild, en slags stiliserad karta utan vare sig bakgrund eller viktiga detaljer. Föreställ er vår kommun: i mitten tronar ett slott, omgivet av mängder av fyrkantiga små lådor, i symmetriska rutsystem. Och kring det en svart kontur, en vallgrav eller kanske en mur. Utanför den: ingenting.

Det är där många av oss bor, i det som inte ens finns på de styrandes karta. Vi finns inte med i deras svartvita bild av hur vårt samhälle ska se ut. Den här bilden bekräftas av den översiktsplan som presenteras i Kommunfullmäktige i morgon. Vår del av kommunen reduceras till ”Natur och rekreationsområde”. Något som ska stå tillgängligt för andra att använda för rekreation och naturupplevelser, och med naturtillgångar att utnyttja till finansiering och utveckling av centralorten?

I morgon ska också frågan om vår skola i Ramsberg avgöras.

Jag hann knappt ta av mig pannlampan och pusta ut efter förra Kommunfullmäktige, innan lättnaden över ännu ett uppskov ersattes av en mängd frågor: Vad innebär egentligen en minoritetsåterremiss och vad händer nu? Jag hade velat fråga Politiker A om hen verkligen fick svar på sina frågor om konsekvenserna av en nedläggning, eller om Politiker B tycker att hen tog vara på möjligheten att skapa den dialog som saknats. Jag skulle vilja veta hur Moderpartiet egentligen ser på Lindesbergsfalangens lokala politik. Och jag hade velat fråga Skattebetalarna vad ni tycker om att man investerat miljoner i en skola för att sedan vilja lägga ner den för att spara pengar.

Men nu är vi framme vid avgörandet och det finns inget att vinna på att försöka få svar på alla frågor, eller gräva fram nya uppgifter och argument. Det är Bilden som måste förändras. Den där svartvita kartbilden av hur vårt samhälle ska se ut.

Jag tittar ut genom fönstret, upp mot den enorma, vita kyrkan här i byn. En symbol för en annan tid, Ramsbergs glansdagar som bruksort och samlingspunkt i socken är sedan länge förbi. Men Ramsberg lever fortfarande! Är det inte synd att inte ta vara på det som fortfarande finns? Kan man verkligen stänga Ramsbergs skola med gott samvete, med vetskap om att det inte gjorts tillräckligt, i tid, och med insikten att det finns kraft, idéer och människor här?

Jag saknar inte förståelse för att politiker måste ta tuffa beslut för att spara pengar. Men jag har svårt att förstå den brist på kreativitet och visioner jag ser, och varför man verkar så ovilliga att söka nya vägar. Det är kanske därför jag inte är politiker. Jag kan inte acceptera en stiliserad svartvit bild. Och jag har en näst intill orubblig tro på att det alltid finns en lösning, att det går att hitta en väg.

Jag tycker att det är sorgligt om vi lever i ett samhälle som inte tar vara på de resurser som finns i både människor, platser och ting. Jag hoppas att våra beslutsfattare ser bortom den svartvita bilden och ger oss möjlighet att tillsammans skapa en målbild i färg. I morgon finns ett fint tillfälle att tillsammans ta ett steg mot utveckling istället för avveckling. Vi är flera som har föreslagit en utvecklingsgrupp där representanter för näringsliv och civilsamhälle kan samverka med kommunens representanter och beslutsfattare. En sådan grupp skulle passa utmärkt som en del i det förslag som nu finns om ett kommunalt drivet projekt för lokalt utvecklingsarbete i Ramsberg och Rockhammar.

Jag är nog inte ensam om att ha lärt mig en hel del under det här halvåret med Skolgruppen. Jag har lärt mig nya ord, minoritetsåterremiss och moratorium t.ex, och fått en inblick i hur kommunal politik fungerar, och en större förståelse för svårigheterna i den. Jag har knutit kontakter och fått nya vänner, och jag har känt kraften som skapas när människor kämpar tillsammans. Jag hoppas att våra politiker tar vara på den kraften.

Jenny Segerfelt Stenby, Ramsberg 

Ps. Vi ses i morgon, glöm inte pannlamporna!

3 Comments

 1. Landsbygden, är för politikerna, något som katten släpat in !

  Sunt förnuft har inte längre någon plats. Här skall inte ”bonnläppar” komma och spela allan och tro
  att dom begriper sig på politik. ”Vi ”förtroendevalda” vet absolut vad som är bäst för oss”

  Jag tar ett åskådligt exempel ur högen av klavertramp; väderkvarnarna, skall producera ström som skall
  skickas på export. Svenska kraftnät aviserar att dom har ett undermåligt ledningsnät.
  Går alltså inte att skicka iväg ström utan att det blir svart någon annanstans

  Sen blir ett stort område runt om avlyst för stadsbornas rekreation på grund av säkerhetsrisk med isbildning. Dom blir alltså av med både lyse och naturupplevelse.

  Där det blir beboeligt blir småsamhällen som har egen vattenkraft ström och produktiv befolkning, exempelvis bönder, som har kunskaper och kan producera mat.

  Politikernas rädsla är att dom inte skall kunna kontrollera mat och el längre, därför måste landsbygden
  strypas genom att ungarna förs till stora centrala omskolningscentraler.
  Kineserna gör tvärtom; skickar ut ungarna på landet för att producera mat.

 2. Ramsbergs skolan är troligtvis den viktigaste byggnaden i Ramsberg. Det är den ända anledningen att familjer med barn fortsätter att välja Ramsberg med omnejd som sitt hem.
  Barn som måste pendla timmar varje dag till och från skolan hamnar efter sina klass kamrater.
  Om jag fortfarande hade bott i Sverige skulle jag vara där med er imorgon, men jag är med er i tanken.
  Fortsätt att kämpa, ge Ramsbergs barn en framtid, och samma möjligheter som vi hade när vi var små.
  Vi håller tummarna, och ser fram emot goda nyheter imorgon, även här på andra sidan Atlanten.

 3. Så väl formulerat !
  På Kommunfullmäktige 15 april 2019 får våra politiker visa om de är bleka nedläggande förvaltare eller lysande visionära utvecklare som lever upp till vallöften att bevara landsbygd och därmed landsbygdsskolorna !

  Det kommer ett val 2022…..

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.