Debatt: Ingen plats för dialog med väljarna

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten Inger Karlsson undrar i en debattartikel hur man når fram till politiker med frågor. Och varför politikerna inte svarar på de frågor som ställts? Läs Inger Karlsson debattinlägg här.

Fullständiga var önskas

Man blir fundersam när man läser vad politikerna Bengt Storbacka (S), Tuula Marjeta (C) och Fredrik Lindmark (M), som sitter i kommunfullmäktiges presidium i Lindesberg, skriver i NA 9/6-17.

Ingen debatt får föras under allmänhetens frågestund.

Här gäller en fråga=Ett svar. Ingen följdfråga får ställas om man inte är nöjd med svaret. Då räknas det som debatt enligt Storbacka.

Presidiets ordförande B. Storbacka (S) hänvisar i NA till att som medborgare finns det en mängd andra möjligheter att debattera och påverka. Man kan till exempel skriva insändare, starta namninsamlingar och prata med politiker för att få svar på sina frågor.

För att inte störa politikerna och demokratin i kommunfullmäktige med obekväma frågor utan riktiga svar, har jag i stället försökt med Storbackas förslag om insändare och medborgarförslag.

Ett medborgarförslag om redovisning av kostnaden för asyl och flyktingar i kommunen gavs det bifall till i både KF och KS. Fortfarande efter ett år väntar jag på en fullständig redogörelse. Varför följer inte politiker och tjänstemän tagna beslut i KF och KS?

I en insändare på 24.se har jag ställt en fråga till politikerna om den nya politiska organisationen i Lindesbergs kommun har utvärderats och om det ekonomiska utfallet blev + eller – . Fortfarande inget svar från något parti i kommunen.

Hur når man fram till politikerna med sina frågor? Och när behagar politikerna svara på allmänhetens frågor?

Tydligen fungerar inte heller Storbackas förslag att skriva insändare och få svar.

I sossarnas demokrati finns tydligen inte plats för någon dialog med invånarna.

Att vara folkvald betyder inte att man är allsmäktig och kan uppföra sig hur som helst mellan valperioderna men vissa politiker lär sig aldrig läxan utan kör sitt eget jigg.

Sossarna använder ofta ordet demokrati. Men sanningen är att (S) är maktlystna och livrädda för starka personligheter som kan hota och äventyra deras agenda genom att komma till KF och sätta politikerna på pottkanten med frågor som helst ska sopas under mattan och inte nå dagens ljus.

Politiker som inte tål kritik är inte värda förtroendet att sitta i kommunfullmäktige och representera väljarna. De bör skaffa sig en annan sysselsättning.

Fullständiga svar önskas här på 24.se på mina frågor som inte är besvarade.

Inger Karlsson

6 Comments

 1. Gnällspiken

  (gnäll, vedertaget uttryck från politiker och kommunala tjänstmän, för kritik)

  Din kommentar i ämnet, förklarar en hel del.

  Kommunens smorde och utvalda, skall inte behöva utsättas för ”rättshaveristers” GNÄLL.
  Alltså skall inget gnäll behöva nå smordas känsliga öron. (sekretess och censur)

  Här hittar jag förklaringen till att polisen i Nora, inte får något svar på åtgärder, mot det ökande knarkandet. Rör som om 6 månader utan reaktion.

  Klart som korvspad; Polisen med sitt gnäll, om knarkandet i Nora, betraktas som rättshaverister

 2. När Inger Karlsson skriver ”starka personligheter som kan hota och äventyra deras agenda genom att komma till KF och sätta politikerna på pottkanten” så läser jag ”rättshaverister som kan förstöra möjligheterna för våra valda ombud utöva demokratin”. Rysansvärt. Det vill jag slippa se. Det är svårt nog ändå för våra demokratiskt valda representanter att utöva sitt ämbete.
  Om Storbacka inte blir demokratiskt vald, vilket betyder av folket, till Kommunfullmäktige och därefter blir vald till dess ordförande, behöver han inte gå till Arbetsförmedlingen. När han sitter som ledamot eller ordförande i fullmäktige är han nämligen inte tjänsteman. Hur stor eller liten han är till växten hör inte hemma här. Oförskämdheter borde vi alla hålla oss för goda för, eller hur?

 3. Tittade på Socialdemokraterna i Lindesbergs hemsida under vallöften 2014-2018, det finns inte ett enda ord skrivet. Det är väl bäst att inget lova, för då har men inget att leva upp till.
  Jag har själv försökt att föra en dialog med Socialdemokraterna i Lindesberg, med det fick till följd att jag blev blockeras på deras FB sida, sedan försökte jag på deras hemsida i deras gästbok, vilket medförde att den togs bort. Så det är deras politik i ett nötskal, tar man bort möjligheterna att kritisera och ifrågasätta, jag då framstår det ju som om inte kritiken finns. Lite NordKorea influerat kan tyckas.

 4. Får försöka att spåna fram en analys !

  Dom som lyckats kräla fram till ”köttgrytorna”, törs inte vara nära sina arbetsgivare, skattebetalarna, på grund av;

  Frågor om; pengar, nepotism, rädsla för att hamna på arbetsförmedlingen.

  Alla diktatorer handlar efter samma mall, även i Nora

 5. Vem är den där Storbacka egentligen tror han att han kan diktera för oss skattebetalare hur och när vi får fråga? Har han glömt att han är tjänsteman och avlönad av våra skattepengar tro?
  När jag arbetade på domstolen fick vi alla lära oss ”här är vi avlönade av allmänna medel och uppför oss därefter, alltså lika mot alla vi möter här i domstolen.”
  Något för Lindesbergs kommuns tjänstemän att ta efter.
  Men småväxta karlar har en tendens att med ordets mark förstora sig själva det har historien gett många exempel på.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.